لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۷

ماجرای واکسن کرونا در ایران چیست؛ رقابتی «بچه‌گانه» یا توجه ویژه به منافع نهاد تحت نظر رهبری؟


از شش واکسنی که ایران ادعا می‌کند در دست تولید دارد، «برکت» و «پاستور» مجوز استفاده اضطراری گرفته اند
از شش واکسنی که ایران ادعا می‌کند در دست تولید دارد، «برکت» و «پاستور» مجوز استفاده اضطراری گرفته اند

در حالی که ایران با موج پنجم کرونا دست به گریبان است، جنجال بر سر واکسن‌های داخلی همچنان ادامه دارد.

از شش واکسنی که ایران ادعا می‌کند در دست تولید دارد، دو واکسن «برکت» و «پاستور» مجوز استفاده اضطراری را از وزارت بهداشت دریافت کرده‌اند و به نظر می‌رسد رقابت بین آنها بالا گرفته است.

مینو محرز، که مسئول ارزیابی علمی واکسن «کوو ایران برکت» است در مورد واکسن «پاستور» که گفته شده «تولید مشترک» ایران و کوبا است گفت «قرار بود پروژه مشترک باشد اما سفیر این کشور اعلام کرد ما چنین پروژه‌ای نداریم. »

این اظهارنظر او باعث شد کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و داروی ایران بگوید محرز اصلا سمتی در ستاد ملی مقابله با کرونا ندارد.

در اسفند ماه سال گذشته، علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفته بود ایران فن‌آوری واکسن را از کوبا خریده‌اند و قرار است ایران آن را تولید کند.

این واکسن در کوبا توسط «انستیتو فینلای» تولید شده و به نام «سوبرانا ۲» شناخته می‌شود و در ایران، «انستیتو پاستور» در تولید آن نقش دارد و به نام «پاستور» شناخته می‌شود. آزمایش‌های فاز نخست این واکسن در اکتبر سال ۲۰۲۰ در کوبا آغاز شد و آزمایش‌های دزهای متفاوت آن هم را از ۶ اردیبهشت در ایران شروع کردند.

مینو محرز، در واکنش به انتقادها و توجه ویژه‌ به واکسن «برکت»، از آنچه آن را «رقابت‌های بچه‌گانه» خواند انتقاد کرد و گفت « میزان پوشش واکسیناسیون در کشور پایین است و ما باید با تولید هر چه بیشتر واکسن این موضوع را جبران کنیم، عده‌ای برای هم زیر پا می‌گیرند و من نمی‌دانم این بد اخلاقی‌ها تا کی می‌خواهد ادامه پیدا کند؟»

وقتی پای «ستاد اجرایی فرمان امام» در میان باشد

واکسن « کوو ایران برکت »، تولید شرکت «شفا فارمد»، زیرمجموعه ستاد اجرایی فرمان امام- از نهادهای وابسته به دفتر رهبر جمهوری اسلامی- است و واکسنی بود که آیت‌الله خامنه‌ای، برای تزریق به خود انتخاب کرد هر چند برخی صحت این موضوع را زیر سوال برده‌اند.

این واکسن، از زمانی که مجوز استفاده اضطراری گرفت خبرساز بوده است؛ از اظهار نظر مینو محرز که گفت نمی‌داند ۴۰۰ هزار دز واکسن برکت که تحویل وزارت بهداشت داده‌اند «کجا دارد تزریق می‌شود» تا حجت نیکی‌ملکی، رییس مرکز اطلاع‌رسانی ستاد اجرایی فرمان امام که به از دست رفتن حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار دز واکسن از چرخه تولید اشاره کرد و دلیل آن را پیش آمدن مشکل «در مرحله پر کردن ویال‌ها» عنوان کرد.

چیزی که کارشناسان می‌گویند بعید است و احتمالا، مشکل چیز دیگری بوده است.

وب سایت «روزآروز» در گزارشی تحت عنوان « چگونه واکسن برکت اول شد» ، به تبلیغات گسترده برای این واکسن اشاره کرده است.

این گزارش، همچنین چگونگی واگذاری امتیاز تولید اسپوتنیک روسی در ایران به شرکت دارویی «اکتوور» را زیر سوال برده و به خبرهای منتشر شده از روابط کاری سالها قبل وزیر بهداشت و مدیرعامل «اکتوور» اشاره کرده است.

«روزآروز» همچنین از ارتباط شرکت «آتی فارمد»، زیرمجموعه شرکت دارویی «اکتوور» با یکی از شرکت‌های زیرمجموعه‌ ستاد اجرایی فرمان امام خبر داده است.

سخنگوی ستاد اجرایی فرمان امام گفته است که شرکت «آتی فارمد»، دو سال قبل توسط ستاد اجرایی فرمان امام به بخش خصوصی فروخته شده و ستاد مالکیتی بر این شرکت ندارد.

با این حال در گزارش «روزآروز» به آخرین آگهی رسمی «آتی فارمد» اشاره شده است که نشان می‌دهد سه شرکت تابعه ستاد اجرایی فرمان امام، سه صندلی هیأت مدیره در آنجا دارند.

XS
SM
MD
LG