لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۵۷

ادامه جنجال بر سر واکسن ایرانی؛ از ادعای تزریق «برکت» به رهبر جمهوری اسلامی تا طرح شکایت از جهانپور


تصاویر منتشر شده از رهبر جمهوری اسلامی ایران در حال تزریق واکسنی که گفته می‌شود «برکت» است
تصاویر منتشر شده از رهبر جمهوری اسلامی ایران در حال تزریق واکسنی که گفته می‌شود «برکت» است

انتشار تصاویر تزریق واکسن ایرانی «برکت» به رهبر جمهوری اسلامی ایران که سایت خود او آن را منتشر کرد واکنش‌های متفاوتی را به همراه داشته است.

رضا حقیقت‌نژاد، روزنامه‌نگار، به ممنوعیت ورود واکسن‌های آمریکایی و بریتانیایی به ایران توسط خامنه‌ای اشاره کرده و نوشته است: «ستاد فرمان امام که انحصار را در دست گرفت و قرارداد کلان بست،‌ امروز گفت واکسن خارجی در کنار واکسن ایرانی ایرادی ندارد.»

محمد جواد اکبرین، دین‌پژوه، صحت این خبر را زیر سوال برده و در توییتی گفته است: «از اصل تا فرعِ این خبر باید راستی‌آزمایی شود.»

همزمان با انتقادها، پست‌هایی نیز در فضای مجازی پخش شده است که در آن، افراد از تزریق این واکسن به آیت‌الله خامنه‌ای ابراز نگرانی می‌کنند.

مثلا کاربری به اسم زهرا نوروزی که خود را «عضوی از کادر درمان» معرفی کرده است از این که این واکسن پیش از پایان مطالعات فاز سوم به رهبر جمهوری اسلامی ایران تزریق شده است انتقاد کرده است.

تعدادی از کاربران، انتشار این‌گونه پست‌ها را «هدفمند» و تلاش برای برجسته کردن ماهیت «فداکارانه» این اقدام دانسته‌اند.

  • چرا «برکت» جنجالی شد؟

در نوزدهم دی‌ماه، رهبر جمهوری اسلامی ایران در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد که به واکسن ساخت بریتانیا و آمریکا «اعتماد و اطمینان نیست» و ورود آنها را ممنوع اعلام کرد.

یک ماه بعد، انتشار تصاویری از دیدار عمومی آیت الله خامنه‌ای با فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی به شک و تردید در مورد احتمال استفاده خود او و نزدیکانش از واکسن‌های آمریکا در فضای مجازی دامن زد.

پس از اعلام ممنوعیت واکسن‌های آمریکایی و بریتانیایی از سوی رهبر جمهوری اسلامی، تمرکز مقامات بر روی تبلیع واکسن ایرانی معطوف شد.

واکسن «کوو ایران برکت» که از لحاظ ساختار، به واکسن سینوفارم ساخت چین شباهت دارد، تولید ستاد اجرایی فرمان امام است. برکت، یکی از پنج واکسنی است که ایران در دست ساخت دارد و نخستین واکسنی بود که مجوز استفاده اضطراری گرفت.

صدور زودهنگام این مجوز با انتقاد عده‌ای از پزشکان و متخصصان همراه شد. حتی کمیته ملی اخلاق در پژوهش‌های پزشکی نیز پیش از صدور این مجوز، در نامه‌ای به شیوه صدور مجوز اضطراری به واکسن‌های تولید داخلی انتقاد کرده بود.

  • طرح شکایت تعدادی از خبرنگاران از سخنگوی سازمان غذا و دارو ایران

علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری، از شکایت جمعی از خبرنگاران از کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو ایران، خبر داد.

آقای جهانپور در توییتی از منتقدان به قیمت بالای واکسن برکت نسبت به واکسن‌های تأیید شده جهانی به عنوان «پفیوزان تاریخ» نام برده بود. این موضوع انتقادهای زیادی به همراه داشت و حتی اسحاق جهانگیری گفت: «شایسته نیست که به ابهام‌ها و یا حتی انتقادها در رسانه‌ها و افکار عمومی با کم تحملی و اهانت برخورد کرد. لازم است در این خصوص اقدام مناسب انجام شود.»

جهانپور اما در واکنش گفت منظورش «مافیای واردات» بوده است.

علی مجتهدزاده در رابطه با طرح شکایت از جهانپور گفت: «این شخص در سازمان غذا و دارو مسئولیت دارد، اگر معتقد است که مافیایی وجود دارد، طبق وظیفه سازمانی خود باید به نهادهای نظارتی گزارش ارائه می‌کردند. اگر گزارش نداده‌اند، ترک فعل کرده‌اند و این امکان وجود دارد که محاکمه شوند اما اگر برای فرافکنی چنینی اظهاراتی را می‌گویند، اقدامی غیر اخلاقی‌تر مرتکب شده‌اند.»

  • زنگ خطر کرونا در ایران

همزمان با کندی روند واکسیناسیون در ایران، کارشناسان بهداشتی از شیوع نوع «دلتا» ویروس کرونا در مناطق جنوبی ایران ابراز نگرانی کرده‌اند.

آخرین نقشه شیوع کرونا در اپلیکیشن «ماسک» نشان می‌دهد ۳۲ شهرستان از روز شنبه ۵ تیر در وضعیت قرمز قرار خواهند گرفت.

گزارش‌های منتشر شده در فضای مجازی نیز نشان از هرج و مرج در مراکز واکسیناسیون دارد.

بر اساس آمار وزارت بهداشت ایران، تاکنون مجموع واکسن‌های تزریق‌شده در دز اول و دوم به ۵ میلیون و ۴۸۱ هزار و ۶۶۹ دُز رسیده است.

XS
SM
MD
LG