لینکهای قابل دسترسی

یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۴۷

حمله طالبان به معترضان در شهر جلال آباد؛ اشرف غنی وارد امارات شده‌ است


گشت‌زنی پیکارجویان طالبان در محله وزیر اکبر خان در کابل (چهارشنبه ۲۷ مرداد ۱۴۰۰)
گشت‌زنی پیکارجویان طالبان در محله وزیر اکبر خان در کابل (چهارشنبه ۲۷ مرداد ۱۴۰۰)

آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام بهداشتی در شهر جلال آباد از کشته و زخمی شدن چند تن در سرکوب خشونت‌آمیز تجمع ده‌ها تن از مردم توسط پیکارجویان طالبان خبر داده است.

آسوشیتدپرس می‌نویسد، تجمع کنندگان روز چهارشنبه ۲۷ مرداد در شهر جلال آباد، در شرق افغانستان، به دنبال آن بودند که یک روز پیش از روز استقلال کشورشان پرچم ملی افغانستان را به اهتزاز درآورند، و بنابراین بیرق سفید طالبان را، که روی آن مضامین اسلامی (شهادتین) نوشته شده است، پایین آوردند. طالبان این بیرق را در مناطق تحت کنترل خود برافراشته‌اند.

بنا بر این گزارش، تصاویر ویدیویی نشان می‌دهند که پیکارجویان طالبان ضمن شلیک تیر هوایی، با باتوم به تجمع کنندگان حمله کردند تا آنها را متفرق کنند. ببرک امیرزاده، خبرنگار محلی، می‌گوید او و فیلمبردار یک شبکه تلویزیونی که درصدد پوشش این واقعه بودند مورد حمله طالبان قرار گرفتند.

آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام بهداشتی جلال آباد که نخواست نامش فاش شود، گزارش کرده که سرکوب خشونت‌آمیز تجمع ده‌ها تن از مردم این شهر توسط پیکارجویان طالبان دست کم یک کشته و شش زخمی بر جای گذاشته است. خبرگزاری رویترز می گوید در اعتراض های جلال آباد دستکم سه نفر بر اثر تیراندازی نیروهای طالبان کشته و بیش از ده نفر مجروح شدند.

اشرف غنی در امارات

وزارت خارجه امارات متحده عربی می گوید اجازه داده است اشرف غنی و خانواده اش به دلیل مسائل بشردوستانه وارد این کشور شوند.

با پیشروی گروه طالبان و ورود پیکارجویان این گروه به کابل، اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان به همراه معاون خود و سایر مقامات ارشد افغانستان این کشور را ترک کرد. اشرف غنی ساعاتی پس از ترک کشور در پیامی در فیس‌بوک نوشت برای جلوگیری از خونریزی و ویرانی کابل، افغانستان را ترک کرده است.

به گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی او ابتدا وارد تاجیسکتان شد و کمی بعد این کشور را به مقصدی نامعلوم ترک کرد.

رویترز به نقل از خبرگزاری روسی ریانوستی نوشت بنابراعلام سفارت روسیه در کابل، اشرف غنی با چهار خودرو یک هلی کوپتر پر از پول از افغانستان گریخته است.

‌‌شورای رهبری

در حالی که هنوز شیوه حکمرانی طالبان در افغانستان روشن نیست، رویترز به نقل از یک عضو ارشد طالبان نوشته است ممکن است افغانستان توسط یک شورای فرمانروایی اداره شود که در آن احتمالا هیبت الله آخوندزاده مسئولیت کلی امور را بر عهده داشته باشد.

ادامه خروج دیپلمات ها و غیرنظامیان از افغانستان

از سوی دیگر یک مقام امنیتی غربی روز چهارشنبه به خبرگزاری رویترز گفت بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ دیپلمات و غیرنظامی با استفاده از هواپیماهای نظامی از افغانستان خارج شده‌اند.

طالبان که از روز یکشنبه بر افغانستان مسلط شده، مدعی است که به دنبال صلح است، از دشمنان قدیمی انتقام نخواهد گرفت، و به حقوق زنان در چارچوب قوانین اسلامی احترام خواهد گذاشت. با این حال هزاران نفر از مردم افغانستان و بسیاری از آنان که به نیروهای ائتلاف تحت رهبری آمریکا کمک کرده اند به دنبال ترک آن کشور هستند.

این مقام امنیتی غربی گفت: «ما با شتاب بسیار زیادی به کار [تخلیه افراد] ادامه می‌دهیم و تاکنون هیچ‌گونه اختلال لجستیکی مشاهده نشده است.» او گفت که روشن نیست پروازهای غیرنظامی از چه وقت از سر گرفته خواهند شد.

این مقام امنیتی گفت کارکنان دیپلماتیک، کارکنان امنیتی کشورهای خارجی، و افغانستانی‌هایی که برای سفارتخانه‌ها کار می‌کردند، از جمله کسانی هستند که از افغانستان تخلیه می‌شوند.

او روشن نکرد که چه تعداد از ۲ هزار و ۲۰۰ نفری که از افغانستان بیرون برده شده‌اند، افغانستانی‌ بوده‌اند و این که آیا این رقم بیش از ۶۰۰ نفر از مردان، زنان، و کودکان افغانستانی که روز یکشنبه با یک هواپیمای نظامی آمریکا از آن کشور بیرون برده شدند را نیز شامل می‌شود یا نه.

پروازهای نظامی آمریکا برای تخلیه دیپلمات‌ها و مردم عادی از افغانستان روز سه شنبه در فرودگاه کابل از سر گرفته شد. باند پرواز این فرودگاه پیشتر صحنه هرج و مرج ناشی از حضور هزاران نفر بود که به دنبال تسلط ناگهانی طالبان بر پایتخت در تلاش برای خروج از افغانستان بودند.

وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون اعلام کرده است که ایالات متحده به زودی توانایی خارج کردن روزانه ۹ هزار نفر افراد واجد شرایط از افغانستان را خواهد داشت.

از سوی دیگر، در حالی که طالبان در حال قبضه قدرت در افغانستان است، ملا عبدالغنی برادر، یکی از رهبران و بنیانگذاران این گروه، برای اولین بار در ۱۰ سال گذشته به افغانستان بازگشته است.

یک مقام ارشد طالبان می گوید رهبران این گروه برخلاف گذشته که در خفا زندگی می کردند، خود را به دنیا نشان خواهند داد. او به رویترز گفت: «آرام آرام و به تدریج دنیا همه رهبران ما را خواهد دید و سایه‌ای از اختفا در کار نخواهد بود.»

بازگشت برادر به افغانستان در حالی است که ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، اولین نشست خبری طالبان را روز سه شنبه در کابل با حضور نمایندگان رسانه‌ها و روزنامه نگاران برگزار کرد. وی گفت آنها خواهان روابط صلح آمیز با دیگر کشورها هستند و به حقوق زنان در چارچوب قوانین اسلامی احترام می گذارند. سخنگوی طالبان گفت: «ما دنبال دشمن داخلی و خارجی نیستیم.»

در طول حکومت طالبان، طی سال‌های ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۰ زنان از حق فعالیت در خارج از خانه محروم بودند و تنها به همراه یکی از اعضای خانواده یا یک «محرم» می‌توانستند در مجامع عمومی ظاهر شوند. هنوز روشن نیست طالبان چه محدودیت‌هایی را اعمال می‌کند.

بوریس جانسون در پارلمان بریتانیا

در تحولی دیگر، بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، در اظهاراتی که می تواند بازتاب دیدگاه رهبران سایر کشورهای غربی باشد، گفت طالبان بر اساس اقدامات‌شان قضاوت خواهند شد.

جانسون به پارلمان بریتانیا گفت: «ما این رژیم را بر اساس انتخاب‌هایی که می کند قضاوت خواهیم کرد، و بر اساس اقداماتش تا حرف‌هایش، بر اساس برخوردی که با تروریسم، جرایم و مواد مخدر خواهد داشت، و بر اساس دسترسی های بشردوستانه و نیز حقوق دختران برای کسب آموزش.»

بوریس جانسون از عملکرد دولت محافظه کار خود در قبال افعانستان دفاع کرد، در حالی که رهبر حزب کارگر بخشی از مسئولیت بحران جاری در افغانستان را بر عهده نخست وزیر گذاشت. کئیر استارمر، رهبر حزب کارگر بریتانیا گفت:«یک اشتباه بزرگ در مورد محاسبه توانائی نیروهای أفغان و یک کوتاهی بی حد از طرف دولت ما در مورد خطر ناشی از طالبان صورت گرفته است. نتیجه آن است که اکنون طالبان دوباره کنترل افغانستان را در دست دارد.»

او از نخست وزیر و وزیر خارجه اش، دامنیک راب، انتقاد کرد که زمانی که وضعیت افغانستان بدتر می شد آنها در تعطیلات بودند.

در تحولی دیگر، رویترز از تماس صدراعظم آلمان با نخست وزیر پاکستان، امیر قطر، و رئیس آژانس پناهندگان سازمان ملل خبر داد و نوشت آنگلا مرکل در این تماس ها وضعیت افغانستان را با طرف های گفت وگو در میان گذاشته است.

دیدگاه مشاور امنیت ملی کاخ سفید

در آمریکا، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز سه شنبه ۲۶ مرداد گفت اظهار نظر درباره این‌که آیا آمریکا طالبان را به عنوان قدرت حاکم مشروع در افغانستان به رسمیت خواهد شناخت یا خیر، زود است؛ چرا که در کابل هنوز هرج و مرج است و طالبان هنوز حکومتی که مستقر شده باشد، ندارند.

او افزود سرانجام این به طالبان بستگی دارد که به دنیا نشان دهد چگونه می‌خواهند پیش بروند. آقای سالیوان گفت سابقه طالبان خوب نبوده است. سالیوان با توجه به ادعاهای مطرح شده از سوی طالبان گفت مهم این است که طالبان صحت ادعاهایشان در مورد زنان و دیگر مسائل را به جامعه جهانی ثابت کنند.

آقای سالیوان گفت: «مساله اعتماد به طالبان و این که آن‌ها چه می‌گویند در میان نیست. مهم این است که طالبان در عمل چه می‌کند باید صحت ادعاهایشان درباره زنان و سایر مسائل را به جامعه جهانی ثابت کنند.»

همزمان با این تحولات، شبکه خبری طلوع نیوز می گوید اعضای طالبان در کابل با حامد کرزی و عبدالله عبدالله دیدار کرده‌اند. کرزی، رئیس جمهوری اسبق افغانستان، و عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی، از مهمترین رهبران سیاسی افغانستان به شمار می‌روند.

طلوع نیوز می گوید این دیدارها در خانه عبدالله انجام شده است، اما جزئیات گفت‌وگوها روشن نیست.

شبه نظامیان طالبان از ادامه فعالیت شبکه طلوع نیوز، که بزرگترین شبکه خبری خصوصی افغانستان و اولین شبکه خبری ۲۴ ساعته افغانستان است، جلوگیری نکرده‌اند. شماری از زنان افغانستان به عنوان خبرنگار، تهیه‌کننده، و گوینده خبر در طلوع نیوز فعالیت می‌کنند.

XS
SM
MD
LG