یک سازمان حقوق بشری با ثبت ۱۱۴ اعدام در ماه اردیبهشت، در کنار صدها مورد نقض حقوق بشر در همین مدت زمانی، از شدت گرفتن برخوردهای امنیتی و تداوم نقض گسترده آزادیها در ایران گزارش داد.
بر اساس اعلام وبسایت حقوق بشری «هرانا» در اردیبهشت ماه سال جاری حداقل ۱۱۴ مورد اجرای حکم اعدام ثبت شده که بازگو کننده نقض «حق حیات» در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی است. در این گزارش آمده است که بیش از ۷۵ درصد اعدامهای صورت گرفته در ایران توسط دولت یا نهاد قضایی اطلاع رسانی نمیشوند که نهادهای حقوق بشری آن را اعدام «مخفیانه» میخوانند.
در این ماه ۱۳ بازداشت سیاسی از جمله بازداشت علیرضا بهشتی شیرازی و سه تن از اعضای خانواده مجید کاظمی صورت گرفته است.
بنابر همین گزارش همچنین احکام قضایی متعددی صادر شده است که از این تعداد میتوان به محکومیت آرش صادقی به چهار سال و سه ماه حبس، سپیده قلیان به دو سال حبس، کیوان صمیمی به شش سال حبس و آنیشا اسداللهی به پنج سال و هشت ماه حبس و سپیده رشنو به دو ترم منع از تحصیل اشاره کرد.
به گزارش هرانا، در این ماه دبیر کمیسیون حمایت کانون وکلای مرکز عنوان کرد که طی دوازده روز، حدود هفتاد وکیل دادگستری به دادسرای امنیت مستقر در زندان اوین، احضار شدهاند.
رئیس دانشگاه علامه طباطبائی نیز با تاکید بر تداوم برخورد امنیتی در فضای دانشگاهها از تشکیل «پرونده انضباطی» برای بیست دانشجوی این دانشگاه به دلیل شرکت در اعتراضات سراسری و محرومیت از تحصیل ۵ دانشجو خبر داد.
بر اساس گزارش این سازمان حقوق بشری، گروههای «اتنیکی» در اردیبهشت ماه نیز زیر فشار فزاینده بازداشتها و احضارها بودند. اعمال فشار و تهدید اقلیتهای مذهبی در این ماه نیز ادامه داشت و در کنار احضارها و بازداشتها دوازده واحد صنفی متعلق به شهروندان بهائی در شهرهای ساری و شهرکرد توسط ماموران اداره اماکن پلمب شدند.
همچنین برخلاف تعهدات بین المللی ایران تحت عنوان الحاق به پیمان نامه حقوق کودک و بخش عدم به کارگیری کودکان در امور نظامی، مسئول سازمان بسیج دانش آموزی استان قزوین گفت که «هشت هزار دانش آموز دختر و پسر در قزوین به میدان تیر برای تیراندازی و آموزش به کارگیری سلاح در اردیبهشت ماه سال جاری، اعزام خواهند شد.» بر اساس این گزارش، در این اعزامها موضوعات ایدئولوژیکی همچون «آشنایی با آرمانهای شهادت طلبی» به دانش آموزان آموزش داده میشود.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است که ۹ دختر نوجوان نیز به دلیل آنچه توسط رسانههای رسمی «کشف حجاب و تیپ پسرانه» عنوان شده، در قم توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
رئیس پلیس فتای تهران بزرگ نیز در اردیبهشت ماه از بازداشت ۴۰ تن از گردانندگان صفحات اینستاگرامی مدلینگ، مزون و آنلاین شاپها به دلیل آنچه «انتشار تصاویر نیمه برهنه و نامتعارف زنان» عنوان کرده است، خبر داد.
در برخورد با حجاب اختیاری نیز پانتهآ بهرام و کتایون ریاحی به دلیل حضور بدون حجاب در انظار عمومی هر یک به یک میلیون و پانصد هزار تومان محکوم و برای باران کوثری و شقایق دهقان پرونده قضایی تشکیل شد.
به گزارش هرانا، در ماهی که سپری شد ۳۸ کارگر در سایه فقدان ایمنی محیط و شرایط کار در اقصی نقاط کشور دچار حادثه شدند. بنا برهمین گزارش در اردیبهشت ماه، عدم رعایت ایمنی کار ۲۲ کارگر را مصدوم و ۱۶ تن دیگر را به کام مرگ کشاند.
طبق گزارش این سازمان حقوق بشری در اردیبهشت ماه، دستکم ۱۰۸ تجمع اعتراضی برگزار شد که از مهمترین آنها میتوان به تجمع اعتراضی کارگران مجتمع صنایع لاستیک یزد تایر، کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه، کارگران صنعت گاز، کارگران نگهداری خط و ابنیه فنی راهآهن درود کرمان، کارگران شرکت کاغذ پارس هفت تپه، کشاورزان در لامرد، کارگران شهرداری بندر امام، کارگران آتش نشانی مشهد و نانوایان در اردبیل اشاره کرد.
رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی نیز از بیمه نبودن حدود ۶۰۰ هزار کارگر ساختمانی علیرغم بیش از سی سال سابقه کار خبر داد.
طبق گزارش منتشر شده در هرانا، در اردیبهشت ماه، بیست و شش واحد صنفی در جزیره کیش، ۲۱ واحد صنفی در بوشهر، ۴۵ واحد صنفی در کرمانشاه، ۶۹ واحد صنفی در اصفهان، هفتاد و هشت واحد صنفی در انزلی پلمب شد.