شیرین عبادی، حقوقدان و برنده جایزه صلح نوبل، سخنران اصلی دومین روز از همآيش «به سوی فرهنگ آزادی مدنی، حقوق بشر و دموکراسی در ایران،» بود که به مدت سه روز در دانشگاه مریلند برگزار شد.
شیرین عبادی در ابتدای سخنرانی اش، با اشاره به نشستهای مختلف در دو روز نخست این کنفرانس، وضعیت حال حاضر ایران را نشانی از وجود بحرانهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در کشور دانست. وی سپس چگونگی کمک به ایران و برون رفت از این بحرانها را پرسش اصلی و همیشگی در این رابطه دانست و البته راههایی را نیز پیشنهاد کرد.
وی از جمله گفت،«مهمترین نکته، پیگیری مسالمت آمیز مطالبات بر حق مردم است.»
شیرین عبادی از وقایع دهه شصت و اعدامهای دسته جمعی زندانیان سیاسی در آن سالها، به عنوان تجربه ای نام برد که نشان داد مبارزه خشونت آمیز نتیجه ای جز خشونت بیشتر از طرف حکومت به دنبال ندارد.
وی در ادامه به دومین راه و مثالی در آن رابطه اشاره کرد، و گفت، «اتحاد ما، ضامن پیروزی ماست. کمپانی نوکیا – زیمنس به خاطر پایمردی شما تک تک مردم ایران ضمن انتشار اطلاعیه ای اظهار تاسف کرد و اعلام کرد که دیگر در آینده قراردادی با دولت ایران منعقد نخواهد کرد.»
شیرین عبادی تصریح کرد رعایت حقوق بشر فقط برای دولتها نیست بلکه برای شرکتهای تجاری نیز هست و از جمله شرکتهای اریکسون و یوتل ست را نام برد که با فروش تکنولوژی به دولت ایران باعث نقض حقوق بشر در ایران شده اند.
وی گفت، «نکته سوم این که باید شفاف سازی صورت بگیرد. وظیفه هر ایرانی، اطلاع رسانی ست.»
آخرین نکته ای که شیرین عبادی در سخنرانی اش در این کنفرانس مطرح کرد به چالش کشیدن سیاست حکومت، شکستن تابوها و طرح پرسش های کلیدی و اساسی بود. برنده جایزه صلح نوبل در این رابطه گفت، این درست است که انرژی هسته ای حق مسلم ماست، اما ما حقوق مسلم دیگری هم داریم، مثل صلح، مثل محیط زیست سالم، مثل رفاه. چرا باید از همه حقوق خودمان چشم پوشی بکنیم؟
شیرین عبادی در پایان، ایران را وطن همه ایرانیان از جمله تُرک، کُرد، بلوچ و عرب زبان دانست و خواستار رعایت حقوق فرهنگی اقوام و احترام به تنوع فرهنگی و مذهبی شد.
شیرین عبادی خطاب به مقامات جمهوری اسلامی گفت، «سی و یک سال پیش ایران را آباد تحویل گرفتید، مبادا ویرانش بکنید. هر چند موقتاً ایران را ترک کردیم اما دل در گرو او داریم و آویزه گوش کردیم: چو ایران نباشد تن من مباد، بدین بوم و بر یک تن مباد.