برخی تحلیلگران بر این باور هستند که عربستان سعودی در سیاست خارجی خود تجدید نظر خواهد کرد. به گفته آنها علت عمده این تغییر نیز توافق جامع هستهای جامعه جهانی با ایران است.
عربستان سعودی همواره یک رقیب ایران در منطقه خاور میانه بوده است. اکنون با چشم انداز ورود تهران به صحنه بین المللی، ریاض نیازمند متحدان دیگری غیر از واشنگتن است.
توافق هستهای که روز چهاردهم ژوئیه (۲۳ تیر ماه) بین ایران و قدرتهای جهانی و ایران در شهر وین پایتخت اتریش حاصل شد، و این تجدید نظر احتمالی عربستان، حرکتی نو جهت حل بحران سوریه بوجود آورده است.
ایالات متحده به عربستان اطمینان داده که توافق اتمی با ایران باعث نمیشود واشنگتن از کشورهای عرب منطقه روی برگرداند. با این حال به عقیده تحلیلگران، ریاض ناچار است روابط خود با دیگر کشورهای قدرتمند را ارتقا دهد.
سیرحن الاطیبی استاد علوم سیاسی دانشگاه ملک سعود در ریاض میگوید «اخیراً سیاست خارجی عربستان سعودی بازتر شده، و از مبادلات صرفاً نظامی و سیاسی با آمریکا، جهانی تر شده است. عربستان قصد دارد همکاری عمیقی با روسیه، چین، و همچنین فرانسه به عنوان نماینده کشورهای اروپایی، برقرار کند.»
با این حال، به نظر میرسد رابطه با مسکو برای ریاض از اهمیت بیشتری برخوردار است.
ماذن السودیری اقتصادان میگوید «عربستان از چین آموخته که ابتدا با روسیه همکاریهای اقتصادی برقرار کند، سپس در حوزه سیاسی به توافق برسند. این یک سناریوی برد-برد برای دو طرف است. روسیه هم منافع ژئوپلیتیک خود را در نظر دارد. همکاری دوجانبه میتواند روسیه را به کل منطقه خاورمیانه نزدیکتر کند.»
این اهمیت تا جایی است که دو قطب مخالف در بحران سوریه، اخیراً تماسهای متعددی داشتهاند. ولیعهد عربستان و رئیس جمهوری روسیه در مسکو، سفر معاون ولیعهد به مسکو، ملاقات سه جانبه وزیران خارجه عربستان، روسیه و آمریکا در قطر. در همه این تماسها نیز سوریه در کانون مذاکرات بوده است.
به گفته دیپلماتها، روسیه و ایران هستند که عمدتاً حرکتی نو در مورد سوریه را آغاز کردهاند. نشانه های آن، سفر وزیر خارجه سوریه به ایران، سپس عمان و کانال خبری فاکس آمریکا هم خبر داده که حدود دو هفته پیش قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس ایران به مسکو رفته بود.
از سوی دیگر، رسانههای روسیه میگویند قرار است هفته آینده ائتلاف ملی سوریه، که عمده گروه اپوزیسیون خارج از کشور است، برای گفتگو با مقامات ارشد به مسکو برود؛ این گروه حاضر نشد در دو جلسه مذاکرات که در ژانویه و آوریل در مسکو برگزار شد شرکت کند.