بنا بر گزارشها عربستان سعودی و حوثیهای یمن مذاکرات مستقیمی را برای بحث در مورد امنیت مرزی و روابط آینده تحت هر گونه توافق صلح با یمن از سر گرفتهاند.
از سرگیری مذاکرات نشاندهنده به ثمر رسیدن تلاشهای سازمان ملل متحد و ایالات متحده آمریکا برای یافتن راه حلی سیاسی برای این درگیری است که جان دهها هزار نفر را گرفته و یمن را به آستانه قحطی کشانده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع آگاه ضمن اعلام این خبر گزارش کرده است که این گفتوگوهای مجازی بین مقامات ارشد عربستان و حوثیها توسط عمان تسهیل شده است. یکی از این منابع نیز گفته است که در صورت «پیشرفت کافی»، برنامههایی نیز برای دیدار رو در رو در مسقط وجود دارد.
پس از سالها بنبست نظامی که در آن ائتلاف به رهبری عربستان سعودی نتوانست حوثیها را از صنعا پایتخت عقب براند، ریاض به دنبال ایجاد روابط با شبهنظامیان مورد حمایت ایران است که هنوز بخشهای وسیعی از مرز ۱۳۰۰ کیلومتری یمن و عربستان را در اختیار دارند.
این منابع به رویترز گفتهاند که مقامات سعودی و حوثی ها در حال گفتگو درباره یک توافق بلندمدت امنیت مرزی و همچنین نگرانیهای ریاض در مورد زرادخانه موشک های بالستیک و پهپادهای مسلح این گروه هستند که برای انجام حملات مکرر به شهرهای عربستان استفاده می شود.
ائتلاف به رهبری عربستان سعودی ایران را به فراهم کردن سلاح و حمایت مالی از این جنبش متهم میکند. هم تهران و هم گروه این اتهام را رد میکنند.
از طرفی به گفته یک منبع آگاه از گفتگوها، هانس گروندبرگ، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن، در تلاش است که رهبران حوثیها را متقاعد کند که نیروهای خود را از دستکم یک جاده اصلی در شهر مورد مناقشه تعز در جنوب غربی خارج کنند.
بازگشایی جاده حبان یکی از شروطی بود که ائتلاف مورد حمایت عربستان سعودی به عنوان شرط تمدید آتش بس تعیین کرد.
اما حوثیها تاکنون مقاومت کردهاند و میگویند این جاده خط مقدم است و استقرار مجدد نیروها بخشی از توافق آتشبس نبوده است.
حوثیها در اواخر سال ۲۰۱۴ میلادی دولت به رسمیت شناخته شده صنعا را برکنار کردند. این گروه میگوید که در حال مبارزه با یک سیستم فاسد و تجاوز خارجی است.
جنگ یمن به طور گسترده در منطقه به عنوان جنگ نیابتی عربستان سعودی و ایران تلقی میشود.سال گذشته مذاکرات مستقیمی با هدف مهار درگیریها آغاز شد که عمدتاً بر یمن متمرکز بود. ریاض نیز از سوی واشنگتن و دیگر متحدان غربی برای پایان دادن به جنگ تحت فشار قرار گرفته است.
کاخ سفید اعلام کرده است که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا ماه آینده از عربستان سعودی دیدار خواهد کرد.
آسوشیتدپرس میگوید سفارت عربستان در واشنگتن گفته است که این سفر به دعوت ملک سلمان و با هدف «تقویت روابط تاریخی دوجانبه و مشارکت استراتژیک»میان دو کشور انجام میشود.