وزارت دفاع بریتانیا روز جمعه ۲۶ آبان اعلام کرد که روسیه احتمالاً به دلیل نگرانی از افزایش توان نظامی اوکراین با تحویل هواپیماهای جنگی از سوی غرب، از یک هواپیمای جاسوسی بهروز شده استفاده میکند.
این وزارتخانه، در جلسه بهروزرسانی روزانه خود در مورد تهاجم روسیه به اوکراین، گفت که روسیه «احتمالا» از هواپیمای میناستی یا برییف آ-۵۰ استفاده می کند.
در این گزارش آمده است که جدیدترین نسخه «برییف» که برای اولین بار در دهه سالهای ۱۹۸۰ میلادی (حدوداً دهه ۱۳۶۰ هجری شمسی) ساخته شد، میتواند هواپیماهای دشمن را در بردهای طولانیتر از مدلهای پیشین شناسایی کند.
در همین حال، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، روز پنجشنبه ۱۵ آبان در سخنرانی روزانه خود گفت: «روسیه امید خود را برای حفظ دریای سیاه به عنوان تخته پرش برای تجاوز به سایر کشورها از دست داده است.»
زلنسکی افزود: «ما هر کاری را که برای بهبود این نتیجه لازم باشد انجام خواهیم داد.»
در این میان، بر اساس مطالعات جدیدی که نتایج آن روز پنجشنبه ۲۶ آبان توسط دانشگاه ییل آمریکا منتشر شد، بیش از ۲۴۰۰ کودک اوکراینی از زمان حمله روسیه به اوکراین در زمستان ۱۴۰۰ به بعد به بلاروس برده شدهاند.
یافتههای آزمایشگاه تحقیقات بشردوستانه در دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه ییل، گستردهترین یافتهها در مورد نقش ادعایی بلاروس در جابجایی اجباری کودکان اوکراینی توسط روسیه است.
این گزارش نشان میدهد که کودکان اوکراینی ۶ تا ۱۷ ساله از دستکم ۱۷ شهر در سرزمینهای تحت اشغال روسیه به بلاروس منتقل شدهاند.
بنا بر پژوهشهای دانشگاه ییل، بیش از ۲ هزار کودک بین سپتامبر ۲۰۲۲ تا مه ۲۰۲۳ به مرکز کودکان «دوبراوا» در منطقه مینسک بلاروس منتقل شدند. این گزارش همچنین نشان می دهد که بیش از ۳۹۰ کودک به ۱۲ مرکز دیگر منتقل شدند.
به گفته کاترینا راشفسکا، کارشناس مرکز حقوق بشر منطقهای در شهر کییف، این تعداد علاوه بر بیش از ۲۰ هزار کودک اوکراینی دیگر است که از زمان آغاز جنگ به زور از اوکراین به روسیه برده شدند.
دادستان جنایات جنگی اوکراین در حال بررسی انتقال اجباری کودکان اوکراینی به عنوان نسل کشی بالقوه است.