ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، روز پنجشنبه گفت که کشورش با استفاده از شناورهای بدون سرنشین، ابتکار عمل را در دریای سیاه از دست روسیه خارج کرده و ناوگان دریایی و کشتیهای جنگی روسیه را مجبور به عقبنشینی کرده است.
زلنسکی در پیامرسان تلگرام نوشت: «برای نخستینبار در جهان، این در دریای سیاه اتفاق افتاد که ناوگانی از شناورهای بدون سرنشین دریایی، ناوگانی اوکراینی، شروع به کار کرد.»
او گفت: «ما موفق شدیم ابتکار عمل در دریای سیاه را از روسیه بگیریم.»
زلنسکی گفت که از همان روزهای نخستین حمله روسیه به اوکراین در اسفند ۱۴۰۰، مسکو بندرهای دریای سیاه اوکراین را مسدود کرد و به زیرساختهای بندری و صادرات غلات از اوکراین آسیب زد و بازار جهانی غذا را مختل کرد.
زلنسکی گفت در طول جنگ، اوکراین توازن قدرت را تغییر داد و از حمایت بلغارستان، ترکیه، رومانی، و مولداوی تشکر کرد.
زلنسکی در نشستی با نمایندگان کشورهای حاشیه دریای سیاه گفت: «ما توانستیم نشان دهیم که همکاری بین کشورهای منطقه دریای سیاه - [همکاری] با حمایت شرکا - میتواند ثبات را به بازار جهانی غذا برگرداند.»
او گفت: «ما توانستیم چنین حفاظتی را برای بخش غربی دریای سیاه فراهم کنیم. این امر اکنون به مسیرهای صادرات دریایی ما امکان فعالیت میدهد. منطقه دانوب نیز اهمیت جدیدی مییابد که برای امنیت جهانی نیز حیاتی است.»
پس از خروج مسکو از طرح موسوم به «طرح غلات دریای سیاه» که با میانجیگری سازمان ملل متحد امکان عبور ایمن غلات به خارج از اوکراین را فراهم کرد، کییف در مرداد سال جاری یک کریدور جایگزین را راهاندازی کرد. اوکراین یکی از صادرکنندگان و تولیدکنندگان بزرگ غلات در جهان است.
زلنسکی پیش از این گفته بود که اوکراین توانسته است ۴ میلیون تن محموله را از طریق کریدور جدید صادر کند.
روسیه حملات پهپادی و موشکی خود به بندرها و زیرساختهای غلات اوکراین را تشدید کرده است، اما اوکراین با استفاده از «شناورهای هدایتپذیر از دور» (شهپاد) به کشتیهای روسی انجام داد.
منبع: رویترز