سازمان ملل متحد روز یکشنبه طی نشستی در کپنهاگ، پایتخت دانمارک، گزارشی ۴۰ صفحهای را درباره تغییرات آب و هوایی منتشر کرد که میگوید دولتها میتوانند با این تغییرات کنار بیایند، اما باید تا سال ۲۱۰۰ میلادی میزان تولید گازهای گلخانهای را به صفر برسانند تا خطرات بازگشتناپذیر آن را محدود کنند.
این گزارش چکیده پژوهش علمی ۵ هزار صفحهای توسط ۸۰۰ پژوهشگر و دانشمند است که از ماه سپتامبر ۲۰۱۳ به این سو منتشر شدهاند. گزارش اخیر میگوید پدیده گرمایش زمین در حال حاضر موجب گرمای شدید، بارانهای سیلآسا، اسیدی شدن اقیانوسها و بالا آمدن سطح آب دریاها شده است.
گزارش فوق قرار است در تعیین سیاستهای جهانی برای مقابله با تغییرات آب و هوای جهان، نقش راهبردی داشته باشد.
بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد، در سخنانی در اجلاس کپنهاگ گفت «علم همه چیز را گفته است. هیچ شک و شبههای باقی نمانده. رهبران باید اقدام کنند، زمان تنگ است.» وی در ادامه افزود با اقدام سریع میتوان با هزینهای کنترل شده، تغییرات آب و هوایی را مدیریت کرد.
سازمان ملل متحد میانگین افزایش دمای زمین را ۲ درجه سانتیگراد بیش از زمان صنعتیشدن، به عنوان هدف تعیین کرده است. در حال حاضر دمای زمین ۸۵ صدم درجه سانتیگراد بالاتر از آن زمان رفته است.
تحقیق هیات بینالمللی تغییرات جوی که به تایید بیش از ۱۲۰ دولت جهان رسیده، منبع اصلی پیمان سازمان ملل متحد برای مبارزه با گرمایش جهانی است که قرار است در دسامبر ۲۰۱۵ طی نشستی در پاریس صادر شود.
برای این که افزایش دمای زمان به بیش از دو درجه نرسد، گزارش فوق میگوید که تولید گازهای گلخانهای جهان باید تا سال ۲۰۵۰، ۴۰ الی ۷۰ درصد کمتر از میزان فعلی، و در سال ۲۱۰۰ به صفر برسد.
به صفر رساندن تولید گازهای گلخانهای مستلزم حذف دی اکسید کربن از اتمسفر از طریق راهکارهای زیست محیطی است، مانند احیای جنگلها و برچیدن نیروگاههایی که سوختشان چوب است.
اتمی، بازگشتپذیر
گزارش جدید برای کاهش گازهای گلخانهای، از گزینههایی یاد میکند همچون صرفهجویی در انرژی، و حرکت به شمت انرژیهای بازگشتپذیر مانند انرژی باد، نور خورشید، انرژی اتمی یا نیروگاههایی که دی اکسید کربن تولیدی را مستقیما در زیر زمین دفن میکنند.
اما پیادهسازی ذخیره و دفن کربن گران بوده و هنوز جوابش را پس نداده است. ماه گذشته، نیروگاه ساسکاچوان کانادا، اولین واحد این تکنولوژی را با هزینه بیش از یک میلیارد دلار افتتاح کرد.
گزارش سازمان ملل متحد میگوید بدون تلاش مضاعف برای قطع تولید گازهای گلخانهای، «گرمایش جهانی تا پایان قرن ۲۱ خطرات شدید، گسترده و جبرانناپذیری بر جهان خواهد گذاشت.»
تا پیش از این، چین، آمریکا و اتحادیه اروپا – تولیدکنندگان عمده گازهای گلخانهای – تلاش چندانی برای کاهش آن تا استاندارد تعیین شده توسط سازمان ملل متحد نکردند.
گزارش اخیر همچنین میگوید تقریبا ۹۵ درصد اطمینان دارد که از سال ۱۹۵۰ میلادی (۱۳۲۹ خورشیدی) به این سو، گازهای گلخانهای تولید بشر، فراتر از دلایل طبیعی، دلیل عمده گرمایش جهانی است.