لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۴۵

سازمان ملل: رهبران جهان روند تغییرات اقلیمی را معکوس کنند


سازمان ملل – نیویورک، اول مهر ۱۳۹۳
سازمان ملل – نیویورک، اول مهر ۱۳۹۳

رهبران بیش از یکصد کشور جهان تعهد کرده‌اند که به کاهش گازهای گلخانه‌ای و افزایش جنگل‌ها کمک کنند – اما برزیل، که با داشتن بزرگترین سهم از جنگل‌های آمازون، دومین کشور جهان از لحاظ فضای جنگلی است – گفته به این برنامه نمی‌پیوندد.

روز سه‌شنبه در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، رهبران کشورهای مختلف جهان یکی بعد از دیگری پشت تریبون رفتند و برای حفاظت از کره زمین در برابر تغییرات اقلیمی، وعده کمک‌های چند میلیارد دلاری دادند. این وعده‌ها در پاسخ به هشدار دبیرکل سازمان ملل نسبت به افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای، و درخواست عوض کردن روند تغیبرات اقلیمی و گرمایش کره زمین انجام گرفت.

نشست یک‌روزه سران در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل با حضور بیش از یکصد رهبر از کشورهای پنج قاره، میزگردی است با وعده‌های غیرالزام‌آور. هدف از نشست امروز فراهم کردن زمینه تدوین یک پیمان جهانی جدید برای تغییرات جوی در دسامبر سال آینده میلادی (آذر ۱۳۹۴) است.

بیش از ۱۵۰ کشور برای نخستین بار، سال ۲۰۳۰ (۱۴۰۹ خورشیدی) را به عنوان مهلتی برای پایان دادن به جنگل‌زدایی تعیین کردند؛ اما وقتی برزیل – که یکی از کشورهای اصلی در این زمینه است – اعلام کرد به این برنامه نمی‌پیوندد، عملی بودن چنین هدفی مورد تردید قرار گرفت. اهمیت جنگل‌ها، به ویژه در نقش آنها در جذب گاز گلخانه‌ایِ دی‌اکسید کربن است. ایالات متحده، کانادا و کل کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعلامیه‌ای را امضا کردند که آن‌ها را ملزم می‌کند تا سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹خورشیدی) جلوی کم شدن جنگل‌ها را بگیرند و تا سال ۲۰۳۰ (۱۴۰۹ خورشیدی) جنگل زدایی را به کلی ریشه‌کن کنند.

بان کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل در نشست روز سه‌شنبه گفت: «امروز باید جهان را در مسیر جدیدی قرار دهیم. مسأله اصلی و اولیه عصر ما تغییرات اقلیمی است. این مسأله‌ای است که امروز ما را می‌سازد. واکنش ما به آن، آینده ما را تبیین می‌کند.»

پس از سخنان آقای بان، رؤسای کشورها سخنرانی کردند و هر یک وعده کمک مالی برای عملی کردن این هدف را دادند – کمک‌هایی که از حداقل پنج میلیارد دلار شروع می‌شد. سوای کمک مالی، وعده‌ها شامل کاستن از مصرف سوخت‌های فسیلی – زغال سنگ، نفت و بنزین – و جلوگیری از تخریب جنگل‌هایی بود که کربن هوا را جذب می‌کنند.

در میان پیشنهادهای اندکی که در این نشست ارائه شد، پیشنهاد اتحادیه اروپا بود که برای بعد از سال ۲۰۲۰ هدف‌های مشخصی را مطرح کرد: کشورهای عضو اتحادیه مصرف گازهای گلخانه‌ای را پایین خواهند آورد، به نحوی که تا سال ۲۰۳۰، میزان مصرف این کشورها به ۴۰% مصرف سال ۱۹۹۰ (۱۳۶۹) برسد. اتحادیه همچنین اعضا را به استفاده از انرژی قابل تجدید برای ۲۷% از برق مصرفی، و افزایش بازدهی انرژی به میزان ۳۰% فراخوانده است.

سازمان ملل می‌گوید اگر وعده‌های داده شده در مورد احیا و افزایش جنگل‌ها عملی شود، درست مثل این خواهد بود که همه اتوموبیل‌های دنیا را از خیابان‌ها جمع کرده باشیم. کشورها، شرکت‌ها و سازمان‌های غیرانتفاعی تعهد کرده اند که تا سال ۲۰۳۰، مساحتی بیش از یک میلیارد مایل مربع جنگل را احیا کنند.

در کنار آقای بان، لئوناردو دی‌کاپریو، بازیگر آمریکایی و سفیر سازمان ملل در زمینه تغییرات اقلیمی، ال گور، معاون پیشین رئیس جمهوری آمریکا، و راجندرا پاچوری، رئیس گروهی از پژوهشگران که برای تحقیقات در زمینه گازهای گلخانه‌ای و جنگل‌ها جایزه نوبل دریافت کرده‌اند، یکصدا تأکید کردند که فرصت برای عمل بسیار اندک است.

XS
SM
MD
LG