لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۲

اعمال «محدودیت تردد یک‌ساعته» برای دختران در خوابگاه دانشگاه فرهنگیان تبریز


تصویری از اعتراضات دانشجویی در ماه‌های گذشته در ایران
تصویری از اعتراضات دانشجویی در ماه‌های گذشته در ایران

یک نهاد صنفی دانشجویی در گزارشی درباره وضعیت خوابگاه‌ها از محدودیت‌های تازه از جمله «محدودیت تردد یک‌ساعته» برای دانشجویان دختر در تبریز پرده برداشت و آن را با «زندان» مقایسه کرد.

شورای صنفی دانشجویان ایران دوشنبه ۳۰ مرداد و در آستانه سالگرد اعتراضات سراسری «زن زندگی آزادی»، در گزارشی درباره وضعیت خوابگاه‌های دانشجویی اعلام کرد، محدودیت‌هایی که بر خوابگاه‌ها، به‌ویژه برای دختران در دانشگاه فرهنگیان تبریز اعلام شده، حتی «در زندان هم برقرار نیستند.»

در این گزارش تأکید شده که «آزادی‌های» دانشجویان «روز به روز کوچکتر شده» و با دانشجو طوری برخورد می‌شود که «گویی مجرم است و خوابگاه زندان او است.»

بنا بر تصمیم مقامات دانشگاه فرهنگیان تبریز در «واحد خواهران (الزهرا)»، برای دخترانی که در فرجه امتحانات ترم تابستانی در خوابگاه بمانند، «محدودیت تردد یک‌ساعته» گذاشته شده و هر بار خروج دانشجو از خوابگاه ثبت می‌شود.

شورای صنفی دانشجویان کشور تأکید کرده که پوشش چادر برای دختران در این دانشگاه اجباری شده و خوابگاه‌های دانشجویی «مدت‌ها است» که «در وضعیت بدی قرار دارند» و انواع محدودیت‌ها و مشکلات رفاهی گریبان‌گیر خوابگاه‌ها به‌ویژه برای دختران است.

بنا بر این گزارش، در خوابگاه دختران دانشگاه فرهنگیان تبریز، دانشجو در طول روز فقط می‌تواند «یک ساعت از خوابگاه خارج شود» و «در هر بار خروج دانشجو از خوابگاه، مدت زمان خروج» او ثبت می‌شود و اگر «بیشتر از یک ساعت خارج از خوابگاه بوده باشد، به حراست معرفی می‌شود.»

همچنین در صورت پیروی نکردن از این مقررات، مقامات دانشگاه با خانواده دانشجو تماس می‌گیرند و کارت دانشجویی او نیز «ضبط می‌گردد و اجازه خروج از خوابگاه از وی گرفته می‌شود» و در صورت تکرار «به کمیته انضباطی» فرستاده می‌شود.

بر اساس این گزارش، دانشجویان گفته‌اند که نزدیک به ۱۰ روز است «به‌کلی و حتی برای موارد ضروری» هم به آنها اجازه داده نشده از خوابگاه بیرون بروند و مقامات اجازه نمی‌دهند دانشجویان در «پانسیون‌های خودگردان اقامت کنند» چرا که به گفته مسئولان «وقتی دانشجویی بیرون می‌رود، دردسر ایجاد می‌کند.»

همچنین در خوابگاه پسران، گزارش شده که «در هر اتاق ۲۰ متری، ۱۰ دانشجو و در هر اتاق ۴۰ متری، ۲۵ تا ۳۰ دانشجو» زندگی می‌کنند در حالی که «حتی کولر و تهویه هوا هم ندارد. کیفیت غذا «بسیار پایین‌» است و «بسیاری از دانشجویان دچار مسمومیت غذایی شده‌اند.»

بنا بر این گزارش، علاوه بر «نبود امنیت در اطراف دانشگاه» و گزارش‌های متعدد از «دزدی ماشین و زورگیری»، مقامات خوابگاه به دانشجویان گفته‌اند که در اتاق‌ها را «قفل نکنند» و پسران اجازه ندارند با شلوار کوتاه تردد کنند.

فشار بر دانشجویان در دانشگاه‌های مختلف ایران در آستانه سالگرد اعتراضات سراسری ایران تشدید شده است.

با نزدیک شدن به سالگرد کشته شدن مهسا امینی و اعتراضات سراسری در ایران، در روزهای پیشین نیز کانال‌های خبری دانشجویی از احضار و بازجویی شماری از دانشجویان دانشگاه‌های جندی‌شاپور اهواز، امیرکبیر تهران، و صنعتی اصفهان به نهادهای امنیتی خبر داده‌اند.

پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد در ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ و شعله‌ور شدن اعتراضات سراسری، دانشگاه‌ها در ایران از جمله کانون‌های اصلی تجمع‌ها بود و شعارهای زیادی علیه جمهوری اسلامی و سران آن داده شد.

شاهزاده رضا پهلوی شامگاه شنبه به صدای آمریکا گفت که «خیابان سنگر ما است» و «باید آن را نگه داشت تا زمان تغییر رژیم فرا برسد.»

علاوه بر تشدید فشارها بر دانشجویان، در روزهای گذشته احضار، بازداشت، و تهدید فعالان مدنی و سیاسی و همچنین خانواده‌های دادخواه افزایش یافته است.

دولت آمریکا بارها بر حقوق مردم ایران از جمله حق آزادی بیان آنها تأکید کرده است.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، در واکنش به افزایش فشارها بر زنان در ایران ۲۷ تیر در پاسخ به پرسش خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا گفته است که جمهوری اسلامی از اعتراضات اخیر عبرت نگرفته است.

XS
SM
MD
LG