لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۵۴

استقبال کاربران توئیتر از خدمات شاهان پهلوی در سالروز درگذشت آنها


شاهزاده محمدرضا پهلوی در دوران ولیعهدی در کنار پدرش رضا شاه پهلوی
شاهزاده محمدرضا پهلوی در دوران ولیعهدی در کنار پدرش رضا شاه پهلوی

شماری از کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی هم‌زمان با روزهای سالگرد درگذشت دو شاه دوران پهلوی، با یادآوری خدماتشان و شکوفایی ایران در دوره زمام‌داری‌ آنها، یاد پادشاهان پهلوی را گرامی داشتند.

رضا شاه پهلوی بعد از کنارگذاشته شدن از قدرت در تبعید، هفتاد و هشت سال پیش در چهار مرداد ۱۳۲۳ درگذشت و فرزند او محمدرضا شاه پهلوی پس از نزدیک چهاردهه سلطنت، چهل و دو سال پیش، روز پنجم مرداد ۱۳۵۹، تنها ۱۸ ماه پس از انقلاب ۵۷، در مصر درگذشت و در مسجد الرفاعی قاهره به خاک سپرده شد.

شهبانو فرح پهلوی در توئیتر خود عکس هایی از حضور خود در مصر منتشر کرده است.

شاهزاده رضا پهلوی، در سال‌روز درگذشت پدرش محمدرضا شاه، با انتشار یک نماهنگ از هنرمند معترض علیرضا قرایی‌منش در وصف او، در توییتی تأکید کرد: «هرچند آن روز، نگرانی‌ها و هشدارهایت را ندیدند و نشنیدند؛ اما راهی را که نشان دادی، جوانان امروز می‌‌بینند و در پیش گرفته‌اند.»

شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز با به کار بردن هشتگ‌هایی نظیر «زنده باد پهلوی»، «رضا شاه روحت شاد»، و «پهلویسم راه نجات ایران»، سال‌روز درگذشت شاهان پهلوی را گرامی داشتند و یا با هشتگ «یادگار پهلوی» از خدمات رضا شاه و محمدرضا شاه به ایران یاد کردند.

پل ورسک، نماد راه‌آهن سراسری ایران، یادگار دوران رضا شاه پهلوی
پل ورسک، نماد راه‌آهن سراسری ایران، یادگار دوران رضا شاه پهلوی

امیررضا امیربختیار، فعال سیاسی، در سال‌روز درگذشت رضا شاه در توییتی با یادآوری خدمات او در دوره نخست‌وزیری و پادشاهی، نوشت: «در دوران او مشروطه تمام و کمال اجرا نشد، اما بی‌تردید او بهترین فرزند انقلاب مشروطه بود.»

سعید بشیرتاش، کنشگر سیاسی نیز با انتشار تصویری از پیکر پیدا شده رضا شاه از حوالی مقبره ویران‌شده او در شهر ری، برخورد جمهوری اسلامی را با پیکر او، مشابه برخوردی دانست که «با تاریخ ایران و تجددگرایی ایرانیان داشته» و افزود: «زمانی که پیکر رضا شاه بزرگ با احترام کامل در آرامگاهی درخور قرار بگیرد، زمانی خواهد بود که حال ایران رو به بهبودی است.»

نسیم بهروز، کنشگر سیاسی نیز با تأکید بر «ملی‌گرا» بودن پادشاهان پهلوی، بخشی‌هایی از سخنان شاهزاده رضا پهلوی در کتاب «زمان انتخاب» را بازنشر کرد که به ایجاد «ساختارهای دولتی» از جمله «دستگاه اداری متمرکز، ارتش مدرن، پست، دانشگاه و بیمارستان‌ها، خطوط راه‌آهن سراسری کشور و زیرساخت‌ها» در دوره رضا شاه اشاره دارد و نوشت، «ميان سلسلە پهلوی و بازگشت ثروت و حاکميت ملی، پيوندی ناگسستنی وجود دارد.»

سال‌روز درگذشت شاهان پهلوی، در میان برخی کاربران غیر ایرانی نیز مورد توجه قرار گرفته، چنان‌که کایل اورتون، روزنامه‌نگار ساکن لندن، نوشت: «آخرین شاه ایران در سال ۱۳۵۹ درگذشت. اکنون مردم ایران بیش از پیش خطای وحشتناکی را که برای قیام علیه پادشاه خود به ندای خمینی گوش دادند، می‌بینند.»

این روزنامه‌نگار با انتقاد از موضع کشورهای غربی نسبت به انقلاب ۵۷ در مقابل پادشاهی پهلوی، آن را «شرم‌آور» توصیف کرد و حکومت پیشین ایران را «یکی از وفادارترین متحدان» غرب خواند.

بابک شکرآبی، کنشگر سیاسی تصویری از تاج گلی بر مزار محمدرضا شاه در مسجد الرفاعی قاهره منتشر کرد که بنا بر نوشته روی آن، از سوی «بچه‌های خلیج فارس» به مراسم چهل و دومین سالگرد درگذشت او فرستاده شده است.

کاربری به نام رضا ترکمند نیز با اشاره به محبوبیت خاندان پهلوی در میان نسل امروز ایران، نوشت: «نسل شیک پاسارگادی امروز در بزنگاه تاریخی خویش از خاکستر سردش برخاسته و تو را صدا می‌زند که رضا شاه روحت شاد و این زیباترین نغمه این روزهای نزار است.»

در این بین برخی از کاربران این روز را بهانه‌ای برای انتقاد از رضا شاه قرار دادند. از جمله علی افشاری فعال سیاسی مقیم واشنگتن در توئیتر خود نوشت: امروز ۷۸سال از درگذشت رضا شاه در ژوهانسبورگ سپری شد. مردی در رنج تاج و‌ تخت از دست رفته و تحقیر تبعید چشم بر دنیا بست که خود را بیشتر و فراتر از کشور و‌ مردم‌ ایران دوست داشت. از ابتدای رجل سیاسی شدن بعد از کودتا تمایل به تجمیع قدرت و ثروت در دستان خود داشت؛ حکمرانی با اراده شخصی.

در چند سال اخیر، بارها معترضان در شهرهای ایران با تجلیل از رضا شاه و دوران محمدرضا شاه پهلوی یاد کردند. همزمان، مقامات جمهوری اسلامی بارها نسبت به بازگشت پادشاهی به ایران و محبوبیت خاندان پهلوی در میان مردم هشدار داده‌اند و مقابله با آن را در برنامه‌های خود گنجانده‌اند.

با گذشت بیش از چهار دهه، روایت‌ها از کارنامه دوران پادشاهی او نسبت به سال‌های ابتدایی انقلاب متفاوت شده و حتی برخی از جریان‌های انقلابی در چند سال اخیر با تغییراتی در مواضع خود معتقدند، او آنچه که در آن زمان نمایانده می‌شد نبوده و درباره‌اش جعلیات زیادی روایت شده است.

در اعتراضات سراسری چند سال گذشته در ایران، بارها در حمایت از پادشاهان پهلوی شعارهایی از جمله «رضا شاه، روحت شاد»، «ای شاه ایران، برگرد به ایران»، و «ما اشتباه کردیم، که انقلاب کردیم» سر داده شده و بخش فارسی صدای آمریکا امروز چهارشنبه در ویژه‌برنامه‌ای به چرایی این شعارها می‌پردازد.

همچنین، برنامه «روی خط» بخش فارسی صدای آمریکا ۴۲ سال پس از درگذشت پادشاه پیشین ایران، به ارزیابی کارنامه و شخصیت محمدرضا شاه پهلوی پرداخته است:

افزایش اقبال عمومی به دوران پهلوی با واکنش مقامات جمهوری اسلامی همراه بوده است به نحوی که رهبر جمهوری اسلامی در واکنشی به‌طور غیر مستقیم هشدار داد که بازگشت سلطنت به ایران غیرممکن نیست.

XS
SM
MD
LG