لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۲۸

‌هم‌زمان با روز «حجاب و عفاف» شماری از زنان ایرانی بدون حجاب اجباری به خیابان‌ها آمدند


کارزار «حجاب بی حجاب»، تصویر یک شال رها شده در خیابان (از توییتر مهدی حاجتی)
کارزار «حجاب بی حجاب»، تصویر یک شال رها شده در خیابان (از توییتر مهدی حاجتی)

شماری از زنان ایرانی با پیوستن به کارزار «حجاب بی حجاب» روز سه‌شنبه ۲۱ تیر هم‌زمان با مناسبتی که از سوی جمهوری اسلامی روز «حجاب و عفاف» نام‌گذاری شده است، حجاب اجباری را کنار گذاشتند و در دفاع از حق آزادی انتخاب پوشش، بدون حجاب در خیابان‌ها حاضر شدند.

کارزار «حجاب بی حجاب» دور تازه‌ای از مبارزات کنشگران مدنی علیه تحمیل پوشش متناسب با معیارهای حکومت ایران به زنان است که از چند روز پیش برخی کاربران در رسانه‌های اجتماعی از تصمیم خود برای حرکت اعتراضی هماهنگ، به شکل حضور بدون حجاب در اماکن عمومی در روز سه‌شنبه خبر داده بودند.

نام‌گذاری ۲۱ تیر به عنوان روز «حجاب و عفاف» که با تخصیص بودجه‌های کلان برای ترویج حجاب و مقابله با آن چه از سوی حکومت «بی‌حجابی» یا «بدحجابی» نامیده می‌شود، دلیلی برای انتخاب این روز از سوی برخی شهروندان به عنوان کارزار اعتراضی «حجاب بی حجاب» بوده است.

یک زن جوان شرکت‌کننده در این کارزار در حالی که بدون روسری در یک خیابان با لبخند قدم می‌زند و با انگشتانش علامت پیروزی نشان می‌دهد، ویدیوی این حرکت اعتراضی خود را در توییتر با این شرح انتشار داده است: «ما هر روز همین شکلی می‌رویم بیرون.»

بنا بر گزارش‌های تصویری، دست‌کم یک زن، در اعتراض به حجاب اجباری روسری خود را در خیابان از سر برداشته و آن را آتش می‌زند.

برخی کاربران نیز با تکرار شعار «رهبر منم، رهبر تویی، نه روسری، نه توسری» بر اهمیت نقش هر یک از شهروندان در این کارزار اعتراضی تأکید کرده‌اند.

یک زن جوان در ویدیویی که برای مسیح علینژاد روزنامه‌نگار و فعال حقوق زنان فرستاده، ابراز امیدواری می‌کند که «امروز همه بدون روسری و مقنعه» از خانه بیرون بروند.

شاهزاده رضا پهلوی نیز روز گذشته در توییت‌هایی با حمایت از این حرکت اعتراضی زنان، با اشاره به پیشینه ۴۳ ساله این مبارزات، برای «بازپس‌گیری حقوق بدیهی و اولیه‌شان به‌ویژه آزادی پوشش»، تأکید کرد: «تا زمانی که زنان ایران آزاد نیستند، ایران آزاد نخواهد بود.»

او از مردان خواست که «دوشادوش زنان در صف اول این مبارزه باشند.»

مهدی حاجتی، فعال مدنی، که در این کارزار از زنان حمایت می‌کند، ساعاتی پیش تصویری از یک شال را که از سوی یک «هموطن» در ایران به دستش رسیده منتشر کرد و نوشت که او این شال را در «جایی آویزان کرده» و تأکید کرد که «امروز تازه شروع ماجراست» و این کارزار «تا پس گرفتن همه چیز» ادامه خواهد داشت.

در روزهای گذشته فشار نهادهای مختلف جمهوری اسلامی بر زنان برای رعایت حجاب اجباری که در فصل تابستان طاقت‌فرسا است، افزایش یافته است.

علاوه بر افزایش حضور گشت ارشاد در نقاط مختلف شهرها به‌ویژه تهران، سختگیری‌ها علیه زنان در قالب ممنوعیت ارائه خدمات دولتی برای کسانی که پوشش متناسب با معیارهای جمهوری اسلامی ندارند، شدت گرفته است.

به گزارش انتخاب، محمدرضا جمشیدی، دبیر کانون بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی، امروز سه‌شنبه در واکنش به این فشار بر بانک‌ها برای عدم ارائه خدمات به زنان بدون پوشش با معیارهای حکومتی، گفت که با بیرون کردن مشتریان از شعب بانک‌ها به دلیل رعایت نکردن حجاب مورد نظر «به طور قطع مشتری قید آن بانک را می‌زند و اساسا دیگر جویای دریافت هیچ خدمتی از آن بانک نخواهد شد، حتی نسبت به افتتاح سپرده هم اقدام نمی‌کند.»

به گزارش خبرگزاری‌ها در ایران، محمدباقر قالیباف امروز سه‌شنبه در نشست علنی مجلس شورای اسلامی با اشاره به پیشینه مبارزه انقلابیون با آزادی پوشش زنان از «واقعه مسجد گوهرشاد» در قالب «حجاب و عفاف»، ادعا کرد که «این ملت» در زمان پادشاهی پهلوی «در مقابل کشف حجاب سینه سپر کرده و شهید داده است و هیچ‌کسی، نسبت به موضوع حیا و حجاب و ارزش‌های خانواده، حساس‌تر از خود مردم ایران نیست.»

رئیس مجلس شورای اسلامی مجریان و ضابطان را به «رعایت قانون» فراخواند و با تأکید بر این که اقدامات برای ترویج «حجاب و عفاف» باید «مدبرانه و با پرهیز از رفتارهای سلیقه‌ای باشد»، گفت: «هر اقدامی خلاف موارد تعیین‌شده در قانون به هر شکلی، علیه اصل هدف ترویج حجاب و عفاف خواهد بود.»

شماری از فعالان حقوق زنان روز دوشنبه با انتشار بیانیه‌ای نام‌گذاری ۲۱ تیر به عنوان روز «حجاب و عفاف» نشانه «شکست آشکار تجربه حجاب اجباری» در جمهوری اسلامی دانستند و خواستار مبارزه همگانی با حجاب اجباری شدند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG