چهار کشور عمده عربی که روابط خود را با قطر قطع و آن کشور را تحت تحریم قرار دادهاند، شروط جدیدی برای حل و فصل بحران بوجود آمده اعلام کردند.
محور این شروط شش گانه «مبارزه با تروریسم در تمام اشکال گوناگون آن» است، که بنا به گزارشها، اولین نتیجه مثبت تلاشهای دیپلماتیک وزیر خارجه آمریکا در سفر به منطقه به شمار میآید.
عبداﻟله المعلمی سفیر عربستان سعودی در سازمان ملل متحد میگوید، شروط جدید بر اساس تصمیم گیری اجلاس وزیران خارجه چهار کشور تحریم کننده قطر است، که ۲۳ روز پیش در قاهره برگزار شد.
امیرنشین قطر پیشتر شرایط سیزده گانه عربستان، مصر، بحرین و امارات را رد کرده بود؛ شرایطی که شامل قطع مناسبات سیاسی با ایران، تعطیل کردن شبکه خبری الجزیره، و بستن پایگاه نیروهای ترکیه در حومه دوحه بود.
آقای معلمی که روز گذشته در مقر سازمان ملل در نیویورک سخن میگفت، ضمن تاکید بر ضرورت مذاکره در بحران جاری یادآور شد که محور شش شرط جدید «مقابله همه جانبه با خشونت ناشی از افراطگرایی و تروریسم» است، و اگر توافقی در مورد مبانی و اصول حاصل شود، «شرایطی مانند تعطیل کردن شبکه خبری الجزیره، مواردی جزئی است» که میتوان در مورد آن مذاکره کرد.
به عقیده یک تحلیلگر سیاسی جهان عرب، ریاض تا به حال قدرت مطلق در شورای همکاری خلیج فارس بود، اما به نظر میرسد بحران قطر باعث شده تا به تدریج نوع جدیدی از روابط و مناسبات در داخل آن مجموعه شکل بگیرد.
عبدالرحیم الحّر میگوید «دیگر لازم نیست صد درصد مشکلات را مطرح کنند و به دنبال راه حلی تمام و کمال برای آن بگردند! بلکه مهم این است که ارتباط و مناسبات سیاسی درون شورا را حفظ کنند. این نگرش جدیدی است، که محور آن چیزی جز دیالوگ و سازش و همکاری نیست.»
هنوز قطر رسماّ در مورد پیشنهادهای اخیر واکنش نشان نداده است. اما گفته میشود شرایط ششگانه کم و بیش در راستای تفاهم نامهای است که پیشتر به ابتکار رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا به قطر با آن امیر نشین به امضاء رسیده بود.