لهستان قصد دارد تغییرات عمدهای در ساختار ارتش ایجاد کند. احتمال میرود این تغییرات شامل استقرار هزاران سرباز در مرزهای شرقی کشور باشد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس توماس سیمونیاک، وزیر دفاع لهستان، روز دوشنبه دلیل اصلی این تصمیم را جنگ داخلی در کشور همسایه، اوکراین اعلام کرد:
«وضعیت ژئوپولیتیک منطقه تغییر کرده است. ما درگیر بزرگترین بحران امنیتی از جنگ سرد به این سو هستیم و باید با توجه به این وضعیت برنامهریزی کنیم.»
لهستان در سال ۱۹۹۹ (۱۳۷۸) به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی – ناتو – پیوست، اما تا همین اواخر به سیاق دوران سیطره اتحاد شوروی، بخش عمده نیروهای ارتش ۱۲۰.۰۰۰ نفریاش در مرزهای غربی مستقر هستند.
وزیر دفاع لهستان میگوید در صدد تغییر این وضعیت است؛ و در نظر دارد دستکم سه پاسگاه نظامیاش را به مرزهای شرقی منتقل کند. به گفته آقای سیمونیاک، تا سال ۲۰۱۷ (۱۳۹۶)، تنها در یکی از پایگاههای نظامی در شرق، ۴۰۰ شغل در دفاع هوایی ایجاد خواهد شد:
«به باور من، آنچه که در شرق اتفاق افتاد، لزوماً نشانگر تهدید علیه لهستان در ماههای پیشرو، یا حتی دو، سه یا پنج سال آینده نیست. اما ضروری است برای دهههای آینده نتیجهگیری و برنامهریزی کنیم.»
اعلام تغییرات اساسی در ارتش لهستان به دنبال دیدار باراک اوباما از استونی در ماه گذشته صورت گرفته است. رئیس جمهوری آمریکا در این سفر مصرانه از اعضای ناتو خواست تا برای کمک به اوکراین کارهای بیشتری انجام دهند.
احتمال اظهار نظر و انتقاد کرملین از تصمیم ورشو کم است، چون مسکو پیشتر در مورد استقرار نیروهای نظامی در مرز اوکراین گفته بود حق دارد نیروهایش را در هر کجا که بخواهد مستقر کند.
با تغییر حکومت لهستان در سال ۱۹۸۹ (۱۳۶۸)، ارتش به تدریج از ۰۰۰.۰۰۴ هزار نفر کاهش یافت، سربازگیری قطع شد، و بودجه نظامی تنزل پیداکرد.
لهستان، واقع در میان دو کشور روسیه و آلمان، در طول تاریخ و به ویژه در قرن بیستم، بارها از دو سو هدف تاخت و تاز قرار گرفته است. حملات ارتش آلمان نازی و سپس نیروهای اتحاد شوروی در آغاز جنگ جهانی دوم به لهستان، بیش از شش میلیون قربانی در آن کشور برجاگذاشت. اما پس از آن که لهستان به دست ارتش سرخ شوروی آزاد شد، برای چند دهه تحت سیطره نظام کمونیستی شوروی قرار گرفت.