با وجود برگزاری جلسهای میان جمعی از افراد دارای معلولیت به نمایندگی از معترضان تجمع کننده هفته گذشته با مدیران سازمان برنامه و بودجه، همچنان وضعیت بخشهای قابل توجهی از مطالبات آنها همچون معوقات، بلاتکلیف مانده است.
بهروز مروتی، فعال حقوق معلولان و از شرکتکنندگان در این جلسه، به خبرگزاری «ایلنا» گفته است: موضوعات این جلسه، مواردی از جمله بازگشت ردیف بودجه اجرای «قانون حمایت از معلولان» به بودجه سنواتی، افزایش بودجه ماده ۲۷ قانون حمایت از حقوق معلولان و تعیین تکلیف معوقات سال ۱۴۰۲ بوده است.
او افزوده است: در این جلسه، در خصوص نحوه اجرای ماده ۲۷ قانون حمایت از معلولان نیز تصمیم قطعی گرفته نشده و قرار شد درباره نحوه افزایش تعداد دریافتکنندگان یا افزایش پلکانی کمک هزینه معیشت رایزنی و تصمیمگیری شود.
طی ماههای اخیر، بارها جمعی از افراد دارای معلولیت در تهران مقابل مجلس شورای اسلامی، سازمان برنامه و بودجه یا قوه قضاییه حکومت ایران و در شهرهای دیگر مقابل ادارات بهزیستی تجمع کردهاند.
این افراد به اجرا نشدن ماده ۲۷ قانون حمایت از معلولان معترض هستند. طبق ماده ۲۷، دولت جمهوری اسلامی مکلف است «کمک هزینه معیشت» افراد دارای «معلولیت بسیار شدید» و یا «شدید فاقد شغل و درآمد» را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجه سنواتی کشور اعمال کند.
محسن نجفیخواه، معاون علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه کشور نیز در این جلسه وعده بازگشتِ ردیف بودجه «قانون حمایت از حقوق معلولان» را داده و در خصوص معوقات معلولان سال ۱۴۰۲ اظهار داشته است که «پرداخت معوقات منوط به تامین منابع است.»
قانون حمایت از معلولان که در سال ۹۶ به تصویب رسید، به گفته برخی کارشناسان این حوزه، ضمانت اجرایی لازم را ندارد و از این رو، مدیران دولتی به سهولت در قانون بودجه، ردیفِ اعتباری مخصوص آن را حذف یا غیر اجرایی میکنند.