لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۴

قطعنامه تشکیل کشور فلسطین به شورای امنیت می‌رود


محمود عباس رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد - نیویورک، چهارم مهر ماه
محمود عباس رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد - نیویورک، چهارم مهر ماه

فلسطینی‌ها با ارائه پیش‌نویس نهایی قطعنامه به شورای امنیت، یک گام دیگر به تحقق کشور مستقل در کنار اسرائیل نزدیک ‌شدند. اقدام امروز با حمایت کشورهای عرب و چند کشور اروپایی، و مخالفت شدید اسرائیل و آمریکا رو به رو شد.

نمایندگان کشورهای عرب روز دوشنبه طرح فلسطینیان برای صلح با اسرائیل ظرف سال آینده، و پایان دادن به اشغال سرزمین‌های فلسطینی توسط اسرائیل تا پایان سال ۲۰۱۷ (۱۳۹۶) را در سازمان ملل متحد به بحث گذاشتند. بحث در این باره با وجود مخالفت اسرائیل و ایالات متحده انجام گرفت.

شماری از نمایندگان کشورهای اروپایی به خبرگزاری رویترز گفتند از این که فلسطین ناگهان فشار آورده تا پیش‌نویس نهایی قطع‌نامه در چند روز آینده به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه شود، شگفت‌زده شده‌اند و از فلسطینیان خوسته‌اند تا کسب حمایت فرصت بیشتری برای ارائه پیش‌نویس قطعنامه بدهند . ایالات متحده از طرفین خواسته است تا ماه مارس (اسفند)، و برگزاری انتخابات اسرائیل صبر کنند.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی گفته جان کری، وزیر خارجه آمریکا را در جریان تصمیم خود گذاشته است.

دینا قعوار، نماینده اردن در سازمان ملل و تنها نماینده عرب در شورای امنیت به خبرنگاران گفت نمایندگان کشورهای عرب به خواست فلسطینیان عمل می‌کنند؛ اما اردن ترجیح می‌دهد این کار بدون شتاب انجام شود. وی تا کید کرده ترجیح ما این بود که رایزنی بیشتری می‌شد. وی پیشتر گفته بود مایل است قطعنامه‌ای ارائه شود که هر ۱۵ عضو شورای امنیت، از جمله ایالت متحده، از آن پشتیبانی کنند.

در پیش‌نویس ارائه شده از سوی تشکیلات خودگردان فلسطینی برای حل و فصل کلیه اختلاف‌ها با اسرائیل۱۲ ماه، و برای خروج کامل اسرائیل از اراضی اشغال شده توسط اسرائیل در جنگ ۱۹۶۷میلادی ۲۴ ماه فرصت تعیین شده است.

صائب عریقات، مذاکره کننده ارشد فلسطینیان، گفت «پیش‌نویس مرزهای کشور فلسطینی را بر اساس مرزهای بین‌المللی سال ۱۹۶۷ مشخص کرده. اورشلیم شرقی پایتخت فلسطین خواهد بود. مسائل محوری چون پناهجویان باید بر اساس قطعنامه‌های شورای امنیت و مجمع عمومی حل و فصل شود.

هم‌چنین، در پیش‌نویس آمده که اسرائیل باید شهرک سازی در کرانه باختری و اورشلیم شرقی را متوقف کند – نکته‌ای که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، به هیچ عنوان زیر بار آن نمی‌رود. او می‌گوید خروج از اورشلیم شرقی غیرقابل قبول است و «ما با شدت در مقابل شروطی که امنیتمان را به خطر اندازد، خواهیم ایستاد.»

تشکیلات خودگردان فلسطینی گفته وضعیت موجود کاملاً به نفع اسرائیل است، و برای پایان دادن به این وضعیت استراتژی خود را بر توسل به تعیین مهلت در یک نهاد بین‌المللی چون شورای امنیت سازمان ملل متمرکز کرده است.

به گفته صائب عریقات وضعیت موجود یعنی: اسرائیل می‌خواهد که تشکیلات فلسطینیی اختیاری نداشته باشد، به اشغالگری بدون هزینه ادامه دهد، تا ابد به فلسطینی‌ها دستور بدهد و شهرک سازی را همچنان دنبال کند. دیگر بس است. تشکیلات خودگردان فلسطینی برای این به وجود آمد تا فلسطینیان را از وضعیت اشغال به استقلال برساند.»

اسرائیل که سال ۲۰۰۵ نیروهایش را از نوار غزه بیرون کشید، گفته اگر به طور کامل از کرانه باختری خارج شود، مرزهای شرقی‌اش بی‌دفاع می‌ماند. بنیامین نتانیاهو گفته با شکست گفتگوهای صلح ماه آوریل که به میانجیگری آمریکا انجام می‌شد، رأی شورای امنیت درگیری میان دو طرف را عمیق‌تر خواهد کرد.

یووال استاینیتز، وزیر اطلاعات اسرائیل، بار دیگر تهدید به تلافی کرده و گفته است در صورت تصویب پیش‌نویس، اسرائیل «باید در مورد از هم پاشیدن تشکیلات خودگردان فکری جدی» کند.

تصویب پیش‌نویس قطعنامه مستلزم ۹ رأی مثبت – از جمله آرای اعضای دائم شورای امنیت – است. دیپلمات‌ها می‌گویند واشنگتن به احتمال زیاد قطعنامه را وتو خواهد کرد.

آمریکا مخالف اقدام تشکیلات خودگردان فلسطینی است و معتقد است تشکیل کشور مستقل فلسطین باید بدون تعیین شرط زمانی و از طریق مذاکره حل شود. اسرائیل گفته تشکیل کشوری به نام فلسطین را می پذیرد، اما هیچ پیش‌شرطی را برای تحقق آن قبول ندارد.

XS
SM
MD
LG