لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۴۲

دیدگاه | یادداشت مشاور پیشین وزارت خارجه آمریکا: چرا ایران اکنون برای دستیابی به تسلیحات هسته‌ای تلاش نمی‌کند


تصویری از یک موشک بالستیک به نام قاسم سلیمانی فرمانده کشته شده نیروی قدس سپاه پاسداران، در مکانی نامعلوم در ایران. ۲۰ اوت ۲۰۲۰
تصویری از یک موشک بالستیک به نام قاسم سلیمانی فرمانده کشته شده نیروی قدس سپاه پاسداران، در مکانی نامعلوم در ایران. ۲۰ اوت ۲۰۲۰

گابریل نورونا، مشاور ویژه گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا طی سال های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱، در یادداشتی در نشریه «نشنال اینترست» نوشته است حرکت عجولانه به سمت جنگ افزار هسته‌ای برای ایران یک اشتباه هولناک است و تهران این را می‌داند.

نورونا می گوید اقداماتی که ایران طی دو سال گذشته در برنامه هسته‌ای‌اش انجام داده است حرکاتی نیست که رژیمی مانند کره شمالی در اوایل سال ۲۰۰۰ میلادی در ساخت جنگ افزار هسته‌ای نشان داد. ایران این راه را پیشتر در سال ۱۹۸۹ در «طرح آماد» رفته بود. ابعاد کامل این پروژه در سال ۲۰۱۸ در آرشیو اسناد هسته‌ای ایران آشکار شد.

پنهانکاری آن برنامه در تضاد کامل با رفتار امروز ایران قرار دارد.

ایران اورانیوم ۲۰ درصدی را برای تولید انرژی، دارو، یا حتی جنگ افزار هسته ای غنی نمی کند. هدف ایران ایجاد ترس است. مقام های ایران امیدوارند این ترس برای آن ها به اهرمی در مذاکرات و لغو تحریم ها بدل شود.

برجام پوششی ایده آل برای سیاست خارجی منطقه ای رژیم است: بی ثبات سازی و خشونت فرقه ای به دور از تحریم های عمده اقتصادی. توافق هسته ای برای ایران راهی ساده تر به سوی جنگ افزار هسته ای است.

پنج رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده عهد کرده بودند به ایران امکان دسترسی به جنگ افزار هسته ای داده نخواهد شد. رهبران اسرائیل نیز چنین گفته اند. ایران آن قدر احمق نیست که اسرائیل را به حمله تحریک کند.

ایران امروز نمی تواند حتی تاسیسات هسته‌ای‌اش را در برابر خرابکاری ها حفاظت کند یا متخصصان هسته‌ای‌اش را زنده نگه دارد. اما ده سال بعد که ایالات متحده سخت درگیر چین شود، تهران می تواند موشک های دفاعی پیشرفته اس-۴۰۰ یا اس-۵۰۰ روسی را خریداری کند. در این فاصله محدودیت های برجام به پایان می رسد و ایران زرادخانه موشک های بالستیک خود را بیشتر توسعه داده است. زمانی که این تدابیر تکمیل شود ایران برای فتوای منع تولید جنگ افزار هسته ای هم توجیهی پیدا خواهد کرد.

ایران می خواهد جهان تصور کند در آستانه دسترسی به جنگ افزار هسته ای است. مقام های آمریکایی و اروپایی می دانند که تکرار زمان گریز چند ماهه گمراه کننده است.

زمان گریز فقط دستیابی به اورانیوم غنی شده نود درصدی نیست، بلکه زمان لازم برای ساخت کلاهک هسته ای عملیاتی نیز هست.

مقام اطلاعاتی ارتش اسرائیل در ماه فوریه گفت ایران اگر تصمیم به ساخت جنگ افزار هسته ای بگیرد هنوز دو سال تا تحقق آن فاصله دارد.

ما اکنون برای مذاکره از موضع قدرت زمان داریم و می توانیم توافقی را دنبال کنیم که برای همیشه راه های جاه طلبی هسته ای ایران را مسدود می کند.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

در همین مورد، یک دیدگاه دیگر را نیز بخوانید:

دیدگاه | ایران کم کم بمب می‌خواهد
XS
SM
MD
LG