لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۵

دیدگاه | گفته‌های ظریف حاوی چه نکاتی برای پرزیدنت بایدن درباره ایران است


پرزیدنت بایدن در کاخ سفید درباره برنامه‌های دولت خود به منظور تقویت تولید در آمریکا صحبت می‌کند. ۲۶ ژانویه ۲۰۲۱
پرزیدنت بایدن در کاخ سفید درباره برنامه‌های دولت خود به منظور تقویت تولید در آمریکا صحبت می‌کند. ۲۶ ژانویه ۲۰۲۱

سعید قاسمی نژاد، مشاور ارشد در امور ایران و مسائل اقتصادی در «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» در واشنگتن، در یادداشتی در روزنامه «هیل»، با اشاره به مصاحبه اخیر محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، نوشته که او در آن استراتژی رژیم مذهبی در مقابل دولت بایدن را روشن کرده است.

قاسمی نژاد می گوید وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه ای تصریح کرده است که برجام ۲ و برجام ۳ در کار نخواهد بود؛ یعنی جمهوری اسلامی بر سر توافق بعدی که محدودکننده برنامه موشکی و سیاست های منطقه‌ای رژیم باشد به مذاکره نخواهد نشست.

دیپلماسی اقتصادی تهران شامل ایجاد اختلاف میان کشورهای غربی و همکاری با روسیه، چین، و دیگر کشورها برای پرهیز از اعمال تحریم‌های بیشتر بوده است. رژیم همچنین با گروه ها و جناح هایی در غرب که به لحاظ ایدئولوژیک به دیدگاه تهران نزدیک‌تر هستند، ارتباط نزدیکی برقرار کرده است.

اظهارات ظریف ادامه مخالفت دیرینه تهران با مذاکره بر سر موشک‌هایش است. از این منظر، بازگشت آمریکا به برجام معادل به تاخیر انداختن ابعاد صنعتی برنامه هسته‌ای ایران برای مدتی دیگر در ازای تخفیف تحریم‌های فراوان است.

رژیم از مزایای مالی به دست آمده برای بنای یک اقتصاد مقاومتی موثر و متنوع در برابر تحریم‌ها استفاده خواهد کرد. خروج آمریکا از برجام این برنامه را متلاشی کرد و ورود دوباره واشنگتن به برجام آن را دوباره فعال خواهد کرد.

جمهوری اسلامی تنها در سایه ترس از موجودیتش حاضر خواهد شد بر سر ساخت موشک‌های بالیستیک و فعالیت‌های مخرب منطقه‌ای امتیازهای مهم بلندمدتی بدهد.

بی‌واسطه‌ترین راه حل این است که مردم ایران این دیکتاتوری اسلامگرا را از قدرت پایین بکشند. راه‌حل‌های ناقصی هم وجود دارد. یک توافق تازه به مکانیزمی برای بازگشت تحریم‌ها در صورت تخلف ایران از بندهای مربوط به موشک‌ها و ثبات منطقه‌ای نیاز دارد.

ایران سه سال تولید ناخالص داخلی منفی، تورم بالا و افت شدید ارزش ریال را تجربه کرده است. ذخیره ارزی در دسترس تهران در حال حاضر حدود ۹ میلیارد دلار است. تهران در چند سال گذشته با دو موج سراسری اعتراضات روبرو شد که کشور را به لرزه انداخت. تهران آشکارا از موج سوم اعتراضات که می تواند گسترده تر و خطرناک تر باشد وحشت دارد.

رژیم به کمک اقتصادی نیاز دارد.

اگر واشنگتن دوباره به برجام وارد شود، تمام اهرم های خود را از دست خواهد داد و تهران دلیلی برای محدود کردن برنامه موشکی و سیاست‌های منطقه‌ای خود نخواهد داشت.

ما باید از اشتباهات خود درس بگیریم، نه این که تکرارشان کنیم.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG