تایلر کولیس، مشاور حقوقی در مطلبی در نیوزویک میگوید با پیشرفت مذاکرات در وین و افق نزدیکی به یک توافق، خیلیها در کنگره میگویند اهرمهای فشار در مقابل ایران از دست میرود. جمهوریخواهان در سنا میگویند تحریمهای پرزیدنت ترامپ علیه ایران اهرمی بزرگ در مقابل ایران است و دولت بایدن نباید این اهرمها را فقط برای بازگشت به توافق هستهای ۲۰۱۵ موسوم به برجام از دست بدهد. حتی شماری از حزب دموکراتهم در مورد بازگشت به توافق زمان دولت اوباما، ابراز تردید کردند.
آقای کولیس در این مطلب که روز هفتم خرداد در نیوزویک منتشر شده گفت: اما حقیقت در واقع در سویی دیگر قرار دارد. فقط با بازگشت به توافق هستهای است که دولت بایدن میتواند اهرمهای فشار ایالات متحده علیه ایران و همچنین حفاظت از منافع اساسی ایالات متحده را حفظ کند.
این مشاور حقوقی میگوید: اول این که با بازگشت به اجرای تعهدات در قبال برجام، منافع اساسی ایالات متحده با گذاشتن سقف بر فعالیتهای هستهای ایران و همچنین ادامه دسترسیهای بینالمللی به تاسیسات هستهای حفظ میشود. در کارزار فشارحداکثری بر ایران، شماری از چارچوبهای توافق هستهای برجام که از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید حفظ می شد، کنار رفت و توانایی دسترسی آژانس هم پایین آمد، چیزی به طور کل مخالف با هدفی که فشارحداکثری قرار بود به دست آورد. با بازگشت به توافق برجام، دولت بایدن فعالیتهای هستهای را معکوس کرده و آتشی که دولت قبل به پا کرد را خاموش میکند.
تایلر کولیس افزود: دوم، بازگشت ایالات متحده به برجام، به دولت بایدن اجازه میدهد تحریمها برداشته شده و آمریکا بتواند استفاده از تحریمها برای دستیابی به هستهای نشدن ایران را دنبال کند. فشار حداکثری دولت ترامپ استفاده بیش از حدی از تحریمها کرد و در مقابل نتوانست از منابع آمریکا حمایت کند. در جریان آن دوره برنامه اتمی ایران به شکل قابل توجهی افزایش یافت و فعالیتهای منطقهای ایران هم بیشتر شد حتی در حدی که موشکهایش را علیه نیروهای آمریکایی در عراق، آزمایش کرد. تحریمهای ترامپ به جای جلوگیری از فعالیتهای ایران در این حوزهها، آن را افسارگسیخته کرد.
در ادامه این نوشته آمده است: لغو تحریمها برای بازگشت به برجام، فعالیت هستهای ایران را به چارچوب محدود بازمیگرداند و اهرمهای فشار علیه ایران را به دو شکل تامین میکند. اول، با بازکردن درهای اقتصادی ایران به جهان، دولت بایدن به آن دسته از تحریمشدگان در ایران مشوق میدهد از فعالیتهایی که مخالف منافع ایالات متحده است، دست بردارند. و دوم، طرفهایی که پیشتر تحریم شده بودند را در حال هشدار نگه میدارد که از فعالیتهایی که ممکن است به تحریمشان منتهی شود، پرهیز کنند.
تایلر کولیس گفت: و دست آخر، با بازگرداندن فعالیتهای هستهای ایران به چارچوب مشخص، دولت بایدن اجازه میدهد ایالات متحده و متحدانش توجه خود را روی فعالیتهای نگران کننده ایران بگذارند. ما از همین الان هم چنین حرکاتی را شاهدی هستیم و متحدان منطقهای ایالات متحده برای بازگشت آمریکا به برجام آماده میشوند. شاخصترین آن عربستان سعودی است که به نظر میرسد مذاکراتی را که مدتها انتظارش بود با ایران آغاز کرده و رقابت منطقهای را که باعث ایجاد تنش در میان کشورهای همسایه شده بود، مهار کند.