لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۵۴

دیدگاه | ستون فقرات نیروی دریایی ایران ممکن است شکسته باشد


زیردریایی کلاس کیلو نیروی دریایی ایران ساخت اتحاد جماهیر شوروی در دهه هشتاد میلادی است.
زیردریایی کلاس کیلو نیروی دریایی ایران ساخت اتحاد جماهیر شوروی در دهه هشتاد میلادی است.

کیلب لارسن، نویسنده امور دفاعی در «نشنال اینترست»، در یادداشتی در این نشریه نوشته است تهران ممکن است توان نگهداری زیردریایی‌های روسی دوره جنگ سرد را نداشته باشد.

با وجود تبلیغات حکومتی تهران، ایران برای ماشین آلات نظامی اش تقریبا کاملا به دیگر کشورها وابسته است. از تانک های طراحی دوره شوروی گرفته، تا جت های آموزشی روسی، و جنگنده های رادارگریز سراسر جعلی، بسیاری از تکنولوژی ها در ایران کپی کاری است.

از منظر قابلیت ها، زیردریایی کلاس «کیلو» یکی از نقاط روشن این کارنامه است. این زیردریایی های ساخت اتحاد جماهیر شوروی مربوط به دهه ۸۰ میلادی است. بر خلاف زیردریایی های مجهز به موشک های بالستیک هسته ای شوروی و روسیه، زیردریایی کیلو دیزلی و برقی و به مراتب کوچک تر است. این زیردریایی همچنین فاقد مخزن عمودی پرتاب موشک است. این زیردریایی ها در عوض نقش تهاجمی دارند و برای مقابله با شناورها و دیگر زیردریایی ها طراحی شده اند.

زیردریایی های کیلو ایران سال ها از دوره خدمت شان گذشته است. شماری از ویژگی های این زیردریایی ها از جمله موتورهای نسبتا کم صدا و سطح جذب کننده صدا از آن ها شکارچیانی در تنگه هرمز و دیگر آبراه‌‌های ایران ساخته است.

ایران این زیردریایی ها را پس از سقوط شوروی خریداری کرد. اقتصاد روسیه در آن زمان به پول نیاز داشت و ایران به رغم اعتراض های بین المللی، سه زیردریایی کلاس کیلو را دریافت کرد.

گزارش های کارشناسان خبره امور دریایی نشان می دهد که سه زیردریایی کلاس کیلو ایران حدود یک ماه است از آب بیرون هستند.

یکی از نخستین نشانه ها سال گذشته زمانی آشکار شد که از یکی از این زیردریایی ها در حال انتقال به یک کامیون احتمالا برای تعمیرات اساسی تصویربرداری شده بود. این واقعیت که هر سه زیردریایی همزمان بیرون از آب هستند نشان می دهد ناوگان کوچک زیردریایی های کیلو دچار مشکلی جدی است.

تصاویر ماهواره ای نشان می دهد که یکی از آن ها از سال ۲۰۱۹ در بندرعباس بیرون از آب قرار داشته است. دیگری ماه ها است که در مجتمع شهید درویش در غرب بندرعباس است. زیردریایی سوم هم از نیمه ماه دسامبر گذشته در بندرعباس از آب خارج شده است.

این ناوگان کوچک ستون فقرات نیروی دریایی ایران محسوب می شود و علت دقیق غیر فعال شدن آن ها روشن نیست. این رخداد ممکن است ناشی از نبود قطعات یدکی، نداشتن دانش فنی لازم برای تعمیر، و محدودیت های مالی یا انسانی یا ترکیبی از همه موارد مذکور باشد.

این که زیردریایی های کلاس کیلو ایران قابل تعمیر یا غیرقابل تعمیر هستند طی زمان روشن خواهد شد، اما این رخداد ادعاهای تهران درباره کار بر روی یک زیردریایی اتمی زیر سوال می برد.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

در همین مورد، یک دیدگاه دیگر را نیز بخوانید:

دیدگاه | تحلیلگر ارشد در «شورای ملی ایرانیان آمریکا»: تیم بایدن برای افزودن به توافق هسته ای، باید ایران را درک کند

XS
SM
MD
LG