لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۱

موگرینی درتهران توافق اتمی را فصلی تازه در روابط با ایران دانست


Federica Mogherini in Tehran ,Iran, فدریکا موگرینی در تهران، ۲۸ ژوئیه ۲۰۱۵
Federica Mogherini in Tehran ,Iran, فدریکا موگرینی در تهران، ۲۸ ژوئیه ۲۰۱۵

روزنامه فرانسوی لیبراسیون در مقاله ای که به سفر فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران اختصاص داده، نوشته است: روز سه شنبه فدریکا موگرینی به مناسبت نخستین دیدارش از تهران که کمتر از یک ماه پس از توافق اتمی تاریخی با ایران و شش قدرت جهان صورت گرفته است، گفت در روابط بین ایران و اتحادیه اروپا «فصل تازه ای» باز شده است.

دیدار خانم موگرینی از ایران یک روز پیش از سفر لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه به این کشور صورت گرفت. سفر فابیوس به ایران نخستین دیدار یک وزیر خارجه فرانسه از ایران در ۱۲ سال گذشته است.

خانم موگرینی در کنفرانس خبری مشترکی که همراه با محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، برگزار کرد گفت توافق اتمی ۱۴ ژوئیه بین تهران و قدرت های جهان، «فصلی تازه در روابط ایران و اتحادیه اروپا می گشاید» و اکنون زمان به اجرا درآوردن آن است.

او در گفت و گوهایی که با محمد جواد ظریف و حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران داشت درباره عزم مشترک آن دو در اجرایی کردن این توافق و نیز از آغاز شدن باب گفت و گو در سطوح بالا سخن گفت. توافق ۱۴ ژوئیه برنامه اتمی ایران را به عملیات صلح آمیز و غیرنظامی محدود می‌کند و در عوض تحریم های بین‌المللی به صورت تدریجی و بازگشت پذیر، لغو می شوند.

آقای روحانی گفت: «همان گونه که برای رسیدن به این توافق تلاش کرده‌ایم، باید تلاش های خود را بر اجرای دقیق و کامل آن نیز متمرکز کنیم تا ملت های ما و همه جهان بتوانند از مزایای آن برخوردار شوند.»

آقای ظریف نیز تاکید کرد که: «ایران همواره به تعهد هایش پایبند بوده است»، و «در مورد اجرای توافق هیچ نگرانی ندارم. از این مطمئنم». محمد جواد ظریف گفت «ما درباره تصمیم هایی که باید بگیریم گفت و گو کردیم. و ظرف ۶۰ تا ۷۰ روز آینده به آن مرحله خواهیم رسید.»

وزیر خارجه ایران افزود: «تهران به همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه خواهد داد و امیدوارم که آمریکا و اتحادیه اروپا نیز به تعهدهای خود پای‌بند بمانند.»

خیال واهی

آقای ظریف همچنین تاکید کرد که کشورش و اتحادیه اروپا «عزم دارند مرحله جدیدی از گفت وگو را در سطوح بالا آغاز کنند.» که همکاری «در حوزه های انرژی، حمل و نقل، محیط زیست، حقوق بشر... و بحران های منطقه ای...» را دربر خواهد داشت.

در سال هایی که مذاکرات بین ایران و کشورهای ۵+۱ در جریان بود، اتحادیه اروپا نقشی مهم در آن برعهده داشت.

خانم موگرینی که در مقام رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای نخستین بار از ایران دیدار می کند، نیز در آخرین مرحله این مذاکرات شرکتی فعال داشت.

مهم ترین مخالفان توافق، در درجات مختلف، اسرائیل، عربستان سعودی، و جمهوری‌خواهان آمریکایی اند. به نظر آنان این توافق به ایران امکان می دهد نفوذ خود را در منطقه تحکیم بخشد.

جمهوری‌خواهان که در کنگره اکثریت را در دست دارند، تهدید کرده اند که به هنگام رای دادن به توافق آن را متوقف خواهند کرد. رای گیری برای این توافق در ماه سپتامبر، کمتر از دوماه دیگر، انجام می گیرد.

جان کری، وزیر خارجه امریکا و یکی از معماران اصلی این توافق در جلسه ای در کنگره آمریکا امکان وجود توافقی بهتر از توافق موجود را «خیالی واهی» دانست. او گفت:«گزینه ‌ای به عنوان توافقی بهتر از توافق موجود ممکن نیست.... این توهم و خیالی واهی ست که توافق بهتری می تواند باشد که ایران را کاملا به زانو درآورد.»

در ایران نیز برخی محافظه‌کاران از این توافق انتقاد می‌کنند و می گویند مذاکره کنندگان بیش از حد امتیاز داده اند.

عربستان در برابر ایران

به نوشته لیبراسیون، هم زمان با حضور موگرینی در ایران، علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی که دست بالا را در برنامه اتمی ایران دارد، در توییتری از اروپایی ها انتقاد کرد. او نوشته است، اروپایی‌ها «بزرگ ترین جنگ های تاریخ را راه انداخته اند و شمار زیادی از مردم را کشته اند و به ما هم خسارت زده اند.»

خانم موگرینی پیش از ورود به ایران به ریاض رفت و درآنجا از این توافق به عنوان توافقی که «نشانه ای از امید برای تمام جهان است» سخن گفت. او در عین حال تاکید کرد که نگرانی های حکومت سعودی را «بخوبی» درک می کند.

در این سفر وزیر خارجه سعودی، عادل الجبیر مراتب خشم خود را از، به گفته او، «بیانات تهاجم آمیز» ایرانیان اعلام کرد.

روز یکشنبه، محمد جواد ظریف در کویت گفت «ایران نیازی به تغییر سیاست های خود در منطقه ندارد. بلکه کشورهای دیگری که درپی درگیری و جنگ در منطقه هستند باید سیاست های خود را تغییر دهند.» که تلویحی به عربستان اشاره داشت.

روز بعد نیز در بغداد بار دیگر، بی آن که از کشوری نام ببرد، برخی کشورهای منطقه را به تحریک خشونت ها متهم کرد.

آقای جبیر گفت:« این گونه ابراز نظرها که دارند تشدید می شوند، از نظر ما غیرقابل قبول هستند.»

ریاض و دیگر سلطان نشین‌های سنی خلیج فارس، ایران شیعی را متهم به دخالت در امور بحرین، عراق، سوریه، لبنان و یمن می کنند و بیم از آن دارند که برداشتن تحریم‌ها امکانات این کشور را برای تقویت هم‌دستانش در منطقه افزایش دهد.

XS
SM
MD
LG