تهاجم نظامی روسیه به اوکراین بیتردید در ابعاد مختلف بهویژه سیاسی، انرژی، و غذایی در گوشه و کنار جهان از جمله در خاورمیانه تاثیر گذاشته است.
انستیتوی خاورمیانه در واشنگتن با برگزاری یک رشته میزگرد و دعوت از کارشناسان و تحلیلگران بر آن شده تا درک روشن تری از روابط پیچیده ایران و روسیه در منطقه ارائه بدهد.
الکس وطنخواه، پژوهشگر ارشد و رئیس برنامه ایران انستیتوی خاورمیانه، در میزگرد مجازی روز پنجشنبه این اندیشکده در واشنگتن با شرح مختصری از روابط اقتصادی و امنیتی ایران و روسیه گفت دو قطب تصمیم گیرنده در ایران یعنی آیتالله خامنهای و سپاه پاسداران به روسیه به چشم یک حامی و پشتیبان نگاه میکنند.
به گفته آقای وطنخواه دلیل اینکه خامنهای و سپاه حتی «جرات ندارند» پیشنهاد جایگزین کردن گاز روسیه به اروپا را مطرح کنند این است که مبادا چنین کاری سبب رنجش روسها شود.
آقای وطنخواه افزود، تردیدی نیست روسیه از روابطش با ایران نفع بیشتری نصیبش میشود و همین باعث خشم و نارضایتی بعضی از تحلیلگران و صاحبظران در کشور شده اما تا وقتی آیت الله خامنهای به روسیه به چشم کارت برندهای علیه ایالات متحده آمریکا نگاه میکند، روابط نزدیک دو کشور دستکم در کوتاه مدت به همین شکل ادامه خواهد داشت.
ولی نصر، استاد مطالعات خاورمیانه دانشگاه جانز هاپکینز، گفت اتکای ایران بر روسیه بهعنوان وزنهای علیه آمریکا در گرو موقعیت سیاسی و اقتصادی روسیه در آینده نزدیک پیش روست چون با ادامه جنگ اوکراین و تاثیر تحریمهای سنگین غرب علیه مسکو چشمانداز مناقع اقتصادی که روسیه میتواند برای ایران داشته باشد، بهسرعت در حال از بین رفتن است.
ولی نصر افزود روسیه هم احتمالا متوجه این موضوع هست و تلاش میکند به ایران القاء کند که همچنان در قدرت است.
مارک کتز، استاد علوم سیاسی و دولت در دانشگاه جرج میسون و دیگر مهمان میزگرد مجازی انستیتوی خاورمیانه، به نگرانی روسیه از احتمال ماهیگیری ایران از آب گلآلودی اشاره کرد که جنگ اوکراین به راه انداخته اما گفت تا وقتی دشمنی ایران با آمریکا ادامه داشته باشد، خیال مسکو راحت است که منافع روسیه از رابطه با ایران محفوظ خواهد ماند.