اتحادیه اروپا پیگیرانه خواستار شناسایی قاچاقچیان انسان است تا از این راه از غرق شدن مهاجران غیرقانونی که می خواهند از راه دریای مدیترانه خود را به این قاره برسانند جلوگیری کند.
در سالهای اخیر، دهها هزار مهاجر یا غرق شدهاند، یا از گرسنگی و تشنگی جان دادهاند.
سفر با قایق تنها یک مرحله از شبکه وسیع قاچاق انسان است که از کشور مبداء آغاز میشود.
آندره دی نیکولا، استاد جرمشناسی دانشگاه ترنتو در ایتالیا، که آفریقا و خاورمیانه را پشت سر گذاشته تا با کار کسانی که دست در کار قاچاق انسانند آشنا شود، در گفتوگو با صدای آمریکا می گوید: «مثل یک آژانس مسافرتی بی رحمه. قاچاقچیان به صورت شبکه کار می کنند.»
در حالی که تلفات ناشی از غرق مهاجران شمال آفریقایی که میکوشند از راه دریای مدیترانه خود را به اروپا برسانند، ادامه دارد، اروپا میگوید می خواهد از طریق یافتن قاچاقچیان انسان از این مرگ و میر جلوگیری کند. ولی متخصصان میگویند که این کار به علت شبکه وسیع تبهکاران سازمان یافته قاچاق انسان امری ساده نخواهد بود. زیرا به گفته این جرم شناس: «حتی اگر مسیر لیبی رو ببندیم قاچاقچیان از تونس، الجزایر یا از همون ترکیه این کار را می کنند».
اروپا اقداماتش را برای ردیابی قاچاقچیان انسان آغاز کرده است. ریکاردو فابیانی تحلیلگر امور مهاجرت می گوید: «این کار اگر نه غیرممکن ولی بسیار سخت است. مثلا می شود از هواپیماهای بدون سرنشین برای ردیابی قاچاقچیان انسان استفاده کرد. ایتالیا و سایر کشورهای اروپایی در لیبی سامانه های اطلاعاتی دارند که می توانند برای گرفتن اطلاعات روی آنها حساب کنند. قاچاقچیان انسان بخشی از شبکه بینالمللی تبهکاری اند و درآمد بالایی دارند.»
و می افزاید: «بر پایه آمار سازمان ملل این جرم و جنایت بیش از ده میلیارد دلار گردش مالی دارد. یک پاکستانی در ایتالیا ۷۰۰ نفر رو قاچاق کرده بود و از هر مهاجر غیرقانونی ۷۰۰۰ یورو گرفته بود».
با وجود این که قاچاقچیان با گروه های تبهکار در ارتباطند ولی روشن است که راههایی را برای فرار از بحران پیش روی سوری های بحران زده و دیگران می گذارند.
دی نیکولا گفت: «به همین دلیل اروپا باید در سیاستهای مهاجرتی اش تجدیدنظر کند. اگه قوانین ورود به "قلعه ی اروپا" رو سخت تر کنین، آنها هم به احتمال زیاد قیمت را بالا می برند. خود قاچاقچیان این را به ما می گویند. بنابراین برای درهم شکستن نظام آنها، باید قوانین ضد تبهکاری داشته باشید، به تحقیق احتیاج دارید، ولی به نیروی بازدارنده هم نیاز است و البته به سیاست های بهتر برای کمک به قربانیان.»
اروپا مصمم است که جلوی قاچاقچیان انسان را بگیرد ولی با توجه به افزایش مرگ و میر مهاجران غیرقانونی در مدیترانه، بحث هایی در گرفته است که از اروپا می خواهد راههای امن تری برای پناهندگانی که از جنگ میگریزند، فراهم کند.