لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۷ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۵۱

سیزدهمین روز اعتراضات سراسری؛ پاره کردن عکس خمینی و خامنه‌ای در مدرسه‌ها


اعتراضات سراسری ایران
اعتراضات سراسری ایران

گزارش‌ها از سیزدهمین روز پیاپی اعتراضات سراسری در ایران حاکی از این است که علاوه بر تظاهرات خیابانی و دانشگاهی و شعار دادن از پنجره‌های خانه‌ها، شیوه‌های تازه‌تری از مخالفت مدنی به این اعتراضات افزوده شده است.

ویدئوهایی در شبکه‌های اجتماعی در روز پنج‌شنبه هفتم مهر منتشر شده که نشان می‌دهد دانش‌آموزان دبیرستانی عکس‌های روح‌الله خمینی، بنیان‌گذار جمهوری اسلامی، و علی خامنه‌ای، رهبر فعلی نظام، را از دیوارهای کلاس بر می‌دارند و آنها را پاره می‌کنند.

در یک ویدئو، دانش‌آموزان به جای تصویر روح‌الله خمینی، شعار «زن، زندگی، آزادی» را که روی یک کاغذ نوشته‌اند، در قاب عکس می‌گذارند.

در ویدیویی دیگر هم یک پیک موتوری دیده می‌شود که تصویر مهسا امینی را به همراه شعار «زن، زندگی، آزادی» روی وسیله امرار معاش خود نصب کرده است و با آن در شهر تردد می‌کند.

در حالی که خیابان‌های سراسر ایران در سیزده روز گذشته شاهد اعتراضات ادامه‌دار بوده است، فایننشال تایمز در مقاله‌ای نوشته است: «خودروهای سبز و سفید ارشاد که در دهه گذشته نماد سرکوب زنان در جمهوری اسلامی بوده‌اند، در روزهای اخیر از خیابان‌های تهران محو شده‌اند.»

گروه هکری «عدالت علی» مستنداتی منتشر کرده که در آن گفته شده است سر مهسا امینی به جدول کنار خیابان برخورد کرده بود.

از سویی دیگر، کمیته پیگیری وضعیت بازداشت‌شدگان شهریور ۱۴۰۱، روز چهارشنبه در گزارش شماره یک خود وضعیت کلی اعتراض‌ها و دستگیری‌ها را بررسی کرده است.

بر اساس این گزارش، این کمیته تاکنون توانسته به اسامی و شهر محل بازداشت ۶۳ دانشجو، سه وکیل، ۲۰ فعال زن، ۱۷ روزنامه‌نگار، ۱۸ فعال سیاسی، ۳۵ فعال مدنی، و ۲۴۵ شهروند دست یابد.

در همین حال گزارش‌های منتشره از افزایش ریزش چهره‌های مدافع جمهوری اسلامی هم‌زمان با اعتراضات سراسری جاری در ایران حکایت دارد.

حسین نادری، مداحی که می‌گوید برای دفاع از یک دختر معترض کتک خورده است، در شعری گفته است: «ما را فریفتند به عمامه سیاه» و «لعنت به این حکومت خودکامه سیاه»

  • تداوم حمایت جهانی

تجمع‌های گسترده در شهرهای گوناگون جهان در حمایت از اعتراضات سراسری ایران ادامه دارد.

جردن باروز، کشتی‌گیر آمریکایی و برنده مدال طلای المپیک ۲۰۱۲، در پیامی خطاب به ایرانیان گفت: «در این دوران سخت در کنار مردم ایران هستم.»

او با بیان این که پیش از اظهارنظر صبر کرده تا درک بیشتری از شرایط کسب کند، تأکید کرده است: «هیچ کس به خاطر اعتراض به آزادی خود شایسته کشته شدن نیست. من از همه شما در اعتراض آزادانه برای حقوق مدنی خود حمایت می‌کنم و صدای شما شایسته شنیده شدن است.

آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان، روز پنجشنبه در پارلمان آن کشور گفت که تمام تلاش خود را برای اعمال تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه «کسانی که زنان را در ایران سرکوب می‌کنند» انجام خواهد داد. او افزود: «مقامات ایران باید بی‌درنگ به رفتار بی‌رحمانه‌شان با تظاهرکنندگان پایان دهند.»

قانون‌گذاران عضو حزب رنسانس در مجلس فرانسه با انتشار بیانیه‌ای حمایت قاطع و کامل خود را از شجاعت زنان ایرانی و همه کسانی که در کنار آنها هستند، اعلام کرده‌اند.
کنستانس لو گریپ، یکی از این نمایندگان، روز پنج‌شنبه با انتشار توییتی نوشت که این قانون‌گذاران برای حمایت از «یک ایران آزاد، دموکرات، و سکولار که در آن همه حقوق انسانی تضمین شده باشد و زنان بتوانند آزاد و بدون ممانعت زندگی کنند»، بسیج شده‌اند.

هادریان قمی، نماینده ایرانی‌تبار پارلمان فرانسه، در پیامی با حمایت از اعتراضات مردم ایران گفت که دفاع از آزادی و حقوق بشر در این کشور ضرورت دارد و من از جنبش زن، زندگی آزادی حمایت می‌کنم.

در سوئد روز چهارشنبه تجمعی که به دعوت نمایندگان ایرانی‌تبار پارلمان سوئد برگزار شد و شمار قابل توجهی از رهبران و دبیران احزاب بزرگ پارلمان سوئد در آن شرکت داشتند.

از سویی دیگر پلیس نروژ روز پنجشنبه اعلام کرد دو ایرانی معترض به هنگام تلاش برای ورود به سفارت جمهوری اسلامی در اسلو زخمی شده‌اند. هویت این دو نفر هنوز اعلام نشده و پلیس گفته که شرایط اکنون تحت کنترل است.

همچنین با ادامه اعتراضات مردمی علیه جمهوری اسلامی و وخامت شرایط امنیتی، و وزارت امور خارجه نروژ روز پنجشنبه هفتم مهر با انتشار بیانیه‌ای به نروژی‌ها توصیه کرد از سفرهای غیرضروری به ایران خودداری کنند.

  • سومین بیانیه فرشگرد: رونق سرمایه‌گذاری خارجی در نبود جمهوری اسلامی

در همین حال شبکه فرشگرد در «بیانیه شماره ۳» خود که نسخه‌ای از آن به بخش فارسی صدای آمریکا ارسال شد، از «اعتصاب در حوزه‌های دانشگاهی و کارگری» استقبال کرده است.

در این بیانیه با اشاره به اعتصاب کامیون‌داران در سال ۱۳۹۷ آمده است: «به امکان نبود جمهوری اسلامی، برآمدن دولت ملی و بهبود وضعیت خود بیاندیشید» که در این صورت «رونق سرمایه‌گذاری خارجی را شاهد خواهیم بود که شما بیشترین فایده‌ها را از آن خواهید برد.»

شماری از ایرانیان ساکن کانادا نیز در نامه‌ای به جاستین ترودو، نخست‌وزیر، و رهبران احزاب سیاسی این کشور، حمایت آنها را از اعتراض‌های سراسری مردم ایران علیه جمهوری اسلامی خواستار شدند.

آنها با اشاره به نقش رهبری زنان در این «انقلاب» و شعار «زن، زندگی، آزادی» گفته‌اند اینک زنان ایرانی در مقابله با «آزار و ستم بی‌رحمانه و مسلحانه حکومت ایران»، حجاب اجباری را از سر برداشته‌اند و به دفاع از حقوق بنیادین خود برخاسته‌اند.

  • احضار کاردار سفارت فرانسه در ایران

در این حال، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز چهارشنبه صدور بیانیه وزارت امور خارجه فرانسه درباره اعتراضات ایران را «مداخله‌جویانه» خواند و با اعتراض به انتشار مطلبی در نشریه شارلی ابدو، کاردار کاردار سفارت این کشور در تهران را احضار کرد.

پیش از این نیز، روز یک‌شنبه سفیران بریتانیا و نروژ به دلیل آن چه «فضاسازی‌های خصمانه» و «مواضع مداخله‌جویانه» خوانده شد، از سوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی احضار شده بودند.

  • ادامه فشار بر چهره‌های سرشناس

در ادامه برخورد با چهره‌های هنری و ورزشی پشتیبان اعتراضات سراسری در ایران، مقامات امنیتی مونا برزویی، شاعر و ترانه‌سرا، را بازداشت کردند.

خانم برزویی پس از جان باختن مهسا امینی، شعری که برای این زن جوان سروده بود، در ویدئویی در توییتر منتشر کرده بود.

آخرین شعر مونا برزویی قبل از بازداشت برای مهسا امینی
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

همچنین نیروهای امنیتی دوشنبه شب به خانه کتایون ریاحی، یکی از نخستین چهره‌های سرشناس که به مرگ تحت بازداشت مهسا امینی واکنش نشان داد، هجوم بردند و قصد بازداشت این بازیگر سرشناس را داشتند، اما او موفق شده فرار کند.

ادمین صفحه اینستاگرام خانم ریاحی گفته در حال حاضر خبری از او در دست نیست و جانش در خطر است.

شاهزاده رضا پهلوی در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه از اعتراضات در ایران به‌عنوان یک انقلاب تاریخی توسط زنان نام برد و از جهان خواست که فشاری بیشتر را بر حاکمان مذهبی اعمال کند.

او در این گفت‌وگو خواستار آمادگی بیشتر جهان، برای برقراری نظامی سکولار و دموکراتیک در آینده ایران شد.

دور جدید اعتراضات از حدود دو هفته پیش آغاز شده و در استان‌های تهران، کردستان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اصفهان، البرز، فارس، استان مرکزی، کرمانشاه، کرمان، یزد، سمنان، هرمزگان، قزوین، ایلام، زنجان، گیلان، مازندران، گلستان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، همدان، قم، سیستان و بلوچستان، لرستان، اردبیل، و خوزستان جریان داشته است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

* صدای آمریکا در حال حاضر نمی‌تواند صحت همه ویدیوها و گزارش‌ها را به طور مستقل تأیید کند.

XS
SM
MD
LG