لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۳۸

زیان ۳۴ هزار میلیارد تومانی سه خودروساز در ۶ ماه 


خودروسازان ایران شرکت‌های زیان‌ده
خودروسازان ایران شرکت‌های زیان‌ده

رسانه‌های ایران از زیان ۳۴ هزار میلیارد تومانی سه خودروساز بزرگ کشور، ایران‌خودرو، سایپا و پار‌س‌خودرو در ۶ ماه خبر دادند.

روزنامه «اعتماد» نوشت این زیان ۹۰ درصد بیشتر از زیان شش ‌ماه نخست سال گذشته بوده است.

به نوشته این روزنامه بررسی جزییات رشد شاخص تولید و فروش فعالیت‌های صنعتی و معدنی بورسی آبان ماه سال جاری در بخش خودرو و قطعات نشان می‌دهد که این بخش برخلاف وعده‌های وزارت «صمت» نتوانسته به رشد مدنظر برسد.

این میزان زیان و تداوم زیان‌دهی در خودروسازان در حالی صورت گرفته است که بازار خودرو در ایران بصورت کاملا انحصاری در اختیار آنها قرار دارد. برهمین اساس خودروسازان با اهرم‌های متعددی از جمله کاهش عرضه، همواره به دنبال افزایش قیمت بوده و در این مسیر نیز موفق بوده‌اند.

در همین راستا خبرگزاری «فارس» در گزارشی با عنوان «احتکار دو خودروساز بزرگ کشور با هدف اخذ مجوز افزایش قیمت» که چندی پیش منتشر شده، نوشته بود: «اطلاعات واصله از منابع آگاه حاکی از آن است که خودروسازان قصد عرضه خودرو‌های ثبت‌نامی را تا پیش از اخذ مجوز جدید افزایش قیمت ندارند و با دپو محصولات خود، دنبال تحریک تقاضا و برهم زدن آرامش بازار خودرو هستند.»

خبرگزاری «فارس» تاکید کرده بود که «در ماه‌های گذشته ایران خودرو در تحویل انواع خودرو‌ها به مشتریان سامانه یکپارچه در موعد مقرر از جمله رانا پلاس، سورن‌پلاس، پژو پارس و ... تاخیر داشته است.»

زیان انباشته خودروسازان نیز یکی از مواردی است که کارشناسان بر این باورند در صورتی که این میزان زیان در یک اقتصاد سالم و رقابتی رخ می‌داد این شرکت‌ها اجازه فعالیت پیدا نمی‌کردند و باید اعلام ورشکستگی می‌کردند.

بر همین اساس مرور صورت‌های مالی منتشر شده در سایت «کدال» نشان می‌دهد که با زیان انباشته سه خودروساز بزرگ کشور در بازه زمانی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۱، «هر سه آنها مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت شده‌اند، زیرا زیانشان از نصف سرمایه و حتی کل آن بیشتر شده است.»

بررسی آمار خودروسازان در سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد در بین خودروسازان، ایران‌خودرو دارای بیشترین زیان انباشته با رقمی حدود ۷۵ هزار میلیارد تومان بوده است. نکته جالب اینجاست که سرمایه ثبت‌ شده ایران‌خودرویی‌ها در بورس، کمی بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان بوده، بنابراین زیان انباشته آنها از دو برابر این سرمایه هم عبور کرده است. طبق اطلاعات موجود در سایت کدال، ایران‌خودرو در سال گذشته همچنین بالغ بر ۱۳۱ هزار میلیارد تومان بدهی داشته است.

زیان انباشته سایپا نیز رقمی حدود ۳۹ هزار میلیارد تومان بوده است. سرمایه ثبت‌شده سایپایی‌ها نیز در بورس، کمی بیش از ۱۹هزار و ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است، بنابراین زیان انباشته آنها در سال گذشته از دو برابر این سرمایه هم بیشتر بوده است. اطلاعات موجود در سایت کدال نشان می‌دهد که سایپایی‌ها در سال گذشته بالغ بر ۹۳هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بدهی داشته است.

پارس‌خودرو نیز زیان انباشته با رقمی بالغ بر ۱۶ هزار و ۱۰۰میلیارد تومان را ثبت کرده بود. سرمایه ثبت‌شده پارس‌خودرویی‌ها در بورس، کمی بیش از ۱۱هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بوده، بنابراین زیان انباشته آنها از کل سرمایه نیز بالاتر بوده است. طبق اطلاعات موجود در سایت کدال، پارس‌خودرو همچنین بالغ بر ۱۳۱هزار میلیارد تومان بدهی داشته است.

حمایت‌های مستمر دولت‌ها از خودروسازان در کنار زیان‌دهی‌های مستمر این شرکت‌ها در حالی اتفاق می‌افتد که کیفیت خودروهای ساخت ایران همواره مورد انتقاد شهروندان و کارشناسان قرار دارد.

XS
SM
MD
LG