لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۲۱

ليبی در لحظات سرنوشت ساز


خيزش مردم ليبی

۲۶ بهمن ۱۳۸۹ - با الهام از نهضت های مردمی موسوم به «بهار عرب» در تونس و مصر، ناآرامی هايی در بنغازی آغاز شد.
۷ اسفند ۱۳۸۹ - شورای امنيت سازمان ملل متحد، تحريم هايی را عليه رهبر ليبی، سرهنگ معمر قذافی، و خانواده اش وضع کرد. همچنين از دادگاه بين المللی لاهه خواسته شد تا در مورد سرکوب مردم ناراضی تحقيقاتی به عمل آورده شود.
۲۸ اسفند ۱۳۸۹ - ايالات متحده آمريکا، بريتانيا و فرانسه به فراخوان سازمان ملل مبنی بر جلوگيری از قتل عام مردم توسط نيروهای انتظامی ليبی پاسخ داده و با حملات هوايی جلوی پيشروی نيروهای وفادار به سرهنگ قذافی را گرفتند.
۱۰ فروردين ۱۳۹۰ - وزير امور خارجه ليبی، موسی کوسا، به بريتانيا پناهنده شد. ساير مقامات بلند پايه ليبی به اقدامات مشابه دست زدند.
۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۰ - حمله موشکی ناتو به يک منزل مسکونی باعث مرگ جوانترين پسر و سه نوه معمر قذافی شد.
۶ تير ۱۳۹۰ - دادگاه بين المللی لاهه قرار دستگيری قذافی، پسرش سيف الاسلام، و رئيس سازمان امنيت ليبی، عبدالله سنوسی، را صادر کرد.
۲۴ تير ۱۳۹۰ - ايالات متحده آمريکا شورای انتقالی ليبی را به عنوان حکومت مشروع ليبی به رسميت شناخت.
۶ مرداد ۱۳۹۰ - وزير کشور پيشين ليبی، عبدالفتاح يونس، که در اسفندماه به ناراضيان پيوسته بود و رياست نيروهای ارتش اپوزيسيون را بر عهده داشت به قتل رسيد.
۲۹ مرداد ۱۳۹۰ - ناراضيان در يک اقدام هماهنگ با نيروهای ناتو برای نخستين بار با موشک به پايتخت، طرابلس، حمله کردند.
۳۰ مرداد ۱۳۹۰ – باراک اوباما، رئيس جمهوری آمريکا، گفت: «مطمئن ترين راه پايان بخشيدن به خونريزی راه ساده ای است. معمر قذافی و رژيمش بايد درک کنند که حاکميت آنها به پايان رسيده است. قذافی بايد واقعيت را قبول کند که ديگر کنترل ليبی را در دست ندارد. او بايد قدرت را يکبار و برای هميشه رها کند.»

عکس هايی از بنی وليد در روز ۱۳ شهريور (اختصاصی صدای آمريکا)

عکس های شادمانی مردم در ميدان شهدای طرابلس (اختصاصی صدای آمريکا)

عکس های اختصاصی خبرنگاران صدای آمريکا از طرابلس، پنجم شهريور ۱۳۹۰

گفتگوها با نیروهای وفادر به معمر قذافی برای واگذاری صلح آمیز شهر کویری بنی ولید شکست خورد. به دنبال این رویداد، نیروهای مقامات موقت لیبی می گویند برای حمله به آخرین مناطق تحت کنترل نیروهای معمر قذافی آماده می شوند.

یکی از مذاکره کنندگان شورای ملی انتقالی گفت مذاکرات با بزرگان قبائل حامی قذافی پس از آن شکست خورد که آنها، با پیشنهاد ورود همزمان نیروهای مقامات موقت لیبی و موارد دارویی به بنی ولید، مخالفت کردند. اظهارات بزرگان قبائل حامی قذافی در دسترس نیست.

شهر کویری بنی ولید در ۱۷۰ کیلومتری جنوب شرق طرابلس قرار دارد. گفته می شود این شهر به شدت با کمبود آمبولانس، پزشک، تدارکات و آب و غذا روبرو است.

بنی ولید تحت نفوذ بزرگترین قبیله لیبی به نام ورفله است. این قبیله به تداوم حکومت آقای قذافی به مدت ۴۲ سال کمک کرد. بسیاری از نیروهای مسلح مخالف قذافی که بنی ولید را محاصره کرده اند، از اعضای قبیله ورفله هستند.

از سوی ديگر، یک روزنامه کانادایی می گوید به مدارکی دست یافته است که نشان می دهد شرکت های چینی اواخر ماه ژوییه، به دولت تحت محاصره معمر قذافی، فروش دست کم ۲۰۰ میلیون دلار سلاح های پیچیده را پیشنهاد کردند.

طبق این اسناد، شرکت های چینی به دولت معمر قذافی فروش راکت انداز، موشک های ضد تانک، و موشک های قابل حمل زمین به هوا را پیشنهاد کردند.

در ضمن هفته گذشته سخنگوی ناتو در بروکسل به خبرنگاران گفته بود ماموریت ناتو در لیبی هنوز پايان نگرفته است، و تا زمانی که شهروندان مورد تهدید قرار دارند، عملیات نظامی ادامه پیدا خواهد کرد.

در عين حال، مصطفی عبدالجلیل، گفته است، «لحظه واقعی پیروزی» زمانی است که قذافی دستگیر شود.

XS
SM
MD
LG