سخنگوی وزارت دفاع آمریکا ضمن اعلام خبر ورود اولین گروه از نظامیان آمریکایی که قرار است در امر تسهیل خروج ایمن کارکنان و دیپلماتهای سفارت در کابل مشارکت کنند، هشدار داده است که طالبان در تلاش برای محاصره پایتخت افغانستان است.
پیروزیهای اخیر طالبان در شهرهای بزرگ افغانستان، زنگ خطر را برای جامعه جهانی به صدا در آورده است.
جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، در نشست خبری روز جمعه ۲۲ مرداد اعلام کرد اولین گروه از سه هزار نیروی ارتش و تفنگداران دریایی که قرار است در عملیات کاهش تعداد و خروج دیپلماتهای آمریکایی در کابل شرکت کنند وارد فرودگاه بین المللی حامد کرزی شدهاند.
جان کربی گفت که برخی از افراد گردان پیاده تفنگداران دریایی در کابل مستقر شدهاند و بقیه نیروها هم طی روزهای آینده وارد کابل خواهند شد. وی افزود: «انتظار می رود تا دوشنبه، بخش عمده این سه هزار نیرو ... در مواضعشان مستقر شوند.»
آقای کربی در ادامه این کنفرانس خبری با ابراز نگرانی شدید از وضعیت به وجود آمده در افغانستان، این هشدار را داد: «کابل در حال حاضر در معرض تهدید قریب الوقوع نیست. اما اگر به آن چه طالبان انجام میدهند نگاه کنید، به وضوح میبینید که آنها در تلاش هستند کابل را منزوی کنند.»
کاخ سفید دیروز با انتشار تصویری از پرزیدنت بایدن در حساب رسمی توئیترش که محتوای آن از عدم برگشت رئیس جمهوری آمریکا از تصمیم خود بر کاهش حضور آمریکا در افغانستان خبر میداد، نوشت، آقای بایدن در گفتگو با وزیران خارجه و دفاع، و مشاور امنیت ملی آمریکا، در جریان روند بازگشت آمریکاییها از افغانستان قرار گرفت.
Today President Biden spoke with Secretary Blinken, Secretary Austin, and National Security Advisor Jake Sullivan about the ongoing efforts to safely drawdown the civilian footprint in Afghanistan. pic.twitter.com/yhzXcJe7pl
— The White House (@WhiteHouse) August 13, 2021
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، هم روز جمعه در یک نشست خبری در نیویورک از جمله رهبران جهانی بود که خواستار توقف درگیری نظامی در افغانستان شد. وی هشدار داد که قدرت گرفتن گروه طالبان با استفاده از زور فقط به یک جنگ داخلی طولانی در افغانستان و انزوای بالقوه آن کشور جنگزده منتهی خواهد شد.
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، نیز که همانند آمریکا، تعداد کارکنان سفارتش در کابل را کاهش داده است، با هشدار به مقامات طالبان گفت، لندن با همکاری شرکایش اجازه تبدیل شدن افغانستان به پرورشگاه تروریسم را نخواهد داد.
سناتور کریس مورفی، سناتور دموکرات ایالت کنتیکت و رئیس کمیته فرعی روابط خارجی سنای آمریکا در امور خاورمیانه، ضمن انتقاد شدید از ناکامی کامل ارتش ملی افغانستان در دفاع از آن کشور، از خروج نیروهای نظامی آمریکا دفاع کرد و گفت: «ماندن یک سال دیگر در افغانستان به این معنی است که ما برای همیشه در آن جا خواهیم ماند؛ چرا که اگر ۲۰ سال آموزشهای سخت و تجهیز نیروهای امنیتی افغانستان تأثیری چنین اندک در توانایی رزمی آنها گذاشته باشد، ۵۰ سال دیگر [ماندن در افغانستان] نیز هیچ چیز را تغییر نخواهد داد.»
از سوی دیگر سناتور میچ مکانل، رهبر اقلیت جمهوریخواه در مجلس سنا، دیروز در بیانیهای با اشاره به تماس تلفنیاش با سفیر افغانستان در واشنگتن، تصمیم پرزیدنت بایدن مبنی بر خروج سریع نیروها از افغانستان را نادرست خواند و خواستار افزایش حملات هوایی آمریکا به مواضع طالبان با هدف جلوگیری از استیلای آنها بر کابل شد.
توافق بیرون رفتن نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان در زمان دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، امضا شده بود.