در حالی که تنها چند هفته به تاریخ خروج رسمی نیروهای آمریکا از افغانستان باقی است، نیروی شورشی طالبان با حملات برقآسا و گسترده روز جمعه ۲۲ مردادماه (۱۳ اوت) ضمن پیشروی تا نزدیکی پایتخت، تسلط خود را بر بیش از دو سوم افغانستان تکمیل کرد.
پیشروی طالبان در جنوب افغانستان روز پنجشنبه ۲۱ مردادماه (۱۲ اوت) با حمله برقآسا به چهار مرکز استان (ولایت) ادامه یافت. یکی از آخرین ضربهها، سقوط لشکرگاه، مرکز استان هلمند، بود. این استان مرکز عمده کشت تریاک و محل خونینترین نبردهای نیروهای آمریکایی، بریتانیایی، و ناتو در بیست سال گذشته بوده است.
علاوه بر هلمند، مراکز استانهای زابل و اروزگان نیز سقوط کردهاند. روز جمعه گزارشهایی نیز از سقوط پل علم، مرکز استان لوگر، منتشر شده است.
به گزارش رویترز، سقوط استانهای قندهار در جنوب و هرات در غرب کشور شکست عمدهای برای دولت افغانستان بود که نیروهای امنیتی آن در برابر پیشروی طالبان، مواضع خود را ترک کردند.
آسوشیتدپرس مینویسد که با سقوط دومین و سومین شهر بزرگ افغانستان، در حدود نیمی از ۳۴ مرکز استان در افغانستان به تصرف طالبان درآمده است. نیروهای امنیتی تایید کردند که شهرهای لشکرگاه در جنوب و قلعهنو در شمال غربی نیز به دست طالبان افتاده و فیروز کوه، مرکز استان مرکزی غور، نیز بدون مقاومت تسلیم طالبان شده است.
ایالات متحده آمریکا از طالبان خواسته است از حمله به سفارت این کشور در کابل خودداری کند.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران تضمین امنیت دیپلماتهای خود در کنسولگری هرات را خواستار شده و اعلام کرده است که دیپلماتهای ایران و سه کشور دیگر در هرات، در سلامت و امنیت کامل قرار دارند.
آسوشیتدپرس گزارش داد هرچند کابل هنوز مستقیما در معرض خطر قرار نگرفته، اما طالبان با پیشروی سریع و تسخیر شهرهای عمده کنترل خود را بر نقاط دیگر کشور تحکیم کرده است. علاوه بر کابل، شهر مزار شریف در شمال و جلال آباد در نزدیکی مرز پاکستان، همچنان در اختیار نیروهای دولت است.
بر آورد اطلاعات ارتش آمریکا حاکی است که اگر روند کنونی ادامه پیدا کند، کابل طی ۳۰ روز آینده زیر فشار نیروهای شورشی قرار خواهد گرفت و طالبان خواهد توانست ظرف چند ماه کنترل کامل کشور را به دست آورد.
سازمان ملل پیشروی طالبان به سوی کابل را برای غیرنظامیان «مصیبتبار» توصیف کرد و افزود، با تاکید طالبان بر پیروزی نظامی، امیدی برای مذاکره وجود ندارد.
سفارتخانههای خارجی برای خارج کردن نیروهای خود از کابل، به تکاپو افتادهاند. روز پنجشنبه اعلام شد که وزارت دفاع آمریکا ۳ هزار تن از نیروهای نظامی آن کشور، و بریتانیا نیز ۶۰۰ سرباز خود را برای کمک به خارج کردن کارمندان سفارتخانهها و دیگر شهروندان خود از افغانستان به آن کشور اعزام خواهند کرد. به گزارش آسوشیتدپرس، کانادا نیز برای تخلیه کارمندان سفارت خود، کماندو اعزام میکند.
بنا بر بیانیه وزارت خارجه آمریکا، انتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز پنجشنبه برای تشریح طرحهای آمریکا در کاهش شمار شهروندانش در کابل، با همتایان خود در کانادا و آلمان، و همچنین ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، جداگانه تلفنی گفتگو کرد.
آقای بلینکن تاکید کرد که آمریکا به حفظ روابط دیپلماتیک و امنیتی قوی خود با دولت افغانستان و همکاری با متحدان خود در افغانستان، متعهد است، و گفت در منازعه افغانستان، آمریکا از راه حل سیاسی حمایت میکند. وزیران خارجه کانادا و آلمان و دبیرکل ناتو در این گفتگوها بر ضرورت فوری کاهش خشونت، و تداوم تلاشهای دیپلماتیک، تاکید کردند.