لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۱

آتش بس در غزه؛ چشم اسرائیل به ایران دوخته شده


بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل چه از لحاظ نظامی و چه دیپلماتیک، تمرکز بر غزه را کاهش خواهد داد تا یک بار دیگر بر چالش اصلی استراتژیک خود- یعنی ایران- متمرکز شود.

اسرائیل برنامه اتمی ایران را تهدیدی تلقی می کند که ماهیتش با تهدید گروه شبه نظامی حماس در نوار غزه کاملا متفاوت است.

نتانیاهو می گوید ایران مسلح به سلاح اتمی یک روز اسرائیل را نابود خواهد کرد و وعده داده است که اگر برای بار سوم در انتخابات ۲۲ ژانویه، پیروز شود ایران به بمب اتم دست نخواهد یافت.

اسرائیل به تازگی حمله هشت روزه علیه نوار غزه برای توقف راکت پرانی های حماس به جنوب اسرائیل را به پایان رسانده است. در این درگیری شش اسرائیلی و ۱۶۳ فلسطینی کشته شدند.

عوزی عیلام، کارشناس ارشد در موسسه تحقیقات امنیت ملی اسرائیل به خبرگزاری رویترز می گوید: «نوار غزه را نمی توان با هیچ میدان جنگ دیگر مقایسه کرد. همین مسئله مقایسه آن با جنگ احتمالی با ایران و این توضیح که درگیری اخیر در نوار غزه تمرین حمله به ایران بود را غیر عقلانی می سازد.»

با این وجود، ارتش اسرائیل ضربات شدیدی به زرادخانه های تسلیحاتی حماس زد که اغلب از سوی ایران تامین می شود. اسرائیل همچنین به جهان نشان داد که دارای آخرین تکنولوژی نظامی ، بویژه در زمینه دفاع موشکی است.

اسرائیل می گوید سیستم گنبد آهنین این کشور ۴۲۱ راکت شلیک شده از نوار غزه را خنثی کرده است. بدون این سیستم دفاعی بدون شک میزان تلفات و خرابی ها در اسرائیل شکل دیگری داشت.

تحلیلگران می گویند جنگ غزه، حزب الله لبنان، دیگر متحد ایران در منطقه را نگران کرده است. گفته می شود که حزب الله ۶۰ هزار راکت دارد که به سوی شمال اسرائیل نشانه رفته اند.

نتانیاهو گفته است در صورت شکست دیپلماسی در قبال برنامه اتمی ایران، به این کشور حمله خواهد کرد. ایران می گوید برنامه های اتمی اش اهداف صلح آمیز دارد و در صورت حمله اسرائیل، حزب الله وارد عمل خواهد شد.

کارشناسان می گویند گنبد آهنین مزیت عمده ای برای اسرائیل است.

یوهانان پلزنر، عضو اپوزیسیون پارلمان اسرائیل و عضو کمیته روابط خارجی و دفاعی کنست می گوید: «گنبد آهنین ثابت کرد که معادلات بازی را عوض می کند... و بدون شک تهدید حزب الله را کاهش داده است.»

این کارشناس می گوید اسرائیل در سال های اخیر مشغول آماده شدن و آموزش به شهروندان بوده و به همین دلیل است که شلیک حدود ۱۵۰۰ راکت حماس، تلفات و خسارات سنگین به بار نیاورد.

اهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل پیش بینی کرده بود که «چند سال و چندین میلیون شکل» (واحد پول اسرائیل) باید صرف شود تا یک سپر دفاعی که تمام کشور را دربرگیرد، ساخته شود، اما کار اصلی انجام شده است. او گفت: «هیچ ارتش و هیچ کشوری چنین سیستمی ندارد. این سیستم در نهایت تمامی اسرائیل را از گزند تهدید موشک های کوتاه برد و میان برد حفظ خواهد کرد.»

پاسخ اسرائیل به موشک های بالستیک ایران «کمان-۲» است که عملکردش شبیه گنبد آهنین است اما در ارتفاع بالاتر کار می کند. ایران تهدید کرده که هرگونه حمله اسرائیل را تلافی می کند. گفته می شود که ایران چند صد راکت دور برد در اختیاردارد.

وزیر دفاع اسرائیل گفته است که ۱۵۰۰ موضع در نوار غزه هدف حمله قرار گرفته و مواضع حماس برای شلیک به اسرائیل «به شدت فلج شده است». این اظهارات نشان می دهد که حماس به وقت زیادی نیاز دارد تا یک بار دیگر روی پا بایستد.

آوی دیختر، وزیر دفاع غیرنظامی اسرائیل به رادیو دولتی این کشور گفت: «در ایران، بدون شک مذاکرات داغی در جریان است تا دریابند اسرائیل چطور توانست آن همه هدف را بزند.»

حماس موجودیت اسرائیل را به رسمیت نمی شناسد و در جنگ اخیر ادعای پیروزی کرده و گفته است خسارت جدی ندیده است.

نتیجه هر آنچه که باشد، اسرائیلی ها شک ندارند که ایران طی هفته گذشته دچار اختلاف نظرهای دیپلماتیک شد. برخی کارشناسان نیز گفته اند «برای ایران خیلی مهم بود که شاهد اختلاف میان اسرائیل و مصر باشد.»

اما اسرائیل با پرهیز از جنگ زمینی در غزه و استقبال از میانجیگری مصر در بحران، نگذاشت روابط با محمد مرسی، رئیس جمهوری مصر به تیرگی بگراید و امکان مذاکره را تضمین کرد.

از سوی دیگر، آتش بسی که با وساطت مرسی برقرار شد، نشان داد که حماس تا حد زیادی در اردوی مصر است و بر خلاف تصور، از تهران دستور نمی گیرد.

مئیر جاودانفر، تحلیلگر مسائل ایران در مرکز هرتزلیا، به خبرگزاری رویترز می گوید: «گروه های عمده فلسطینی دریافته اند که ایران تا پای جان آخرین فلسطینی با اسرائیل می جنگد و این بهایی است که مردم فلسطینی می پردازند. حماس از ایران روی برگردانده است.»

برخی اسرائیلی ها می گویند آتش بس با حماس به نتانیاهو زمان می دهد تا بر ایران تمرکز کند. با این حال و با وجود حمایت نظامی و سیاسی از بنیامین نتانیاهو، دولتمردان اسرائیلی در مورد حمله نظامی به ایران همچنان اختلاف نظر دارند.
XS
SM
MD
LG