لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۹

درگیری حماس و اسرائیل؛ هشدار به ایران


فلسطینیان در میان خرابه های نوار غزه پس از حمله هوایی اسرائیل، ۲۰ نوامبر ۲۰۱۲
فلسطینیان در میان خرابه های نوار غزه پس از حمله هوایی اسرائیل، ۲۰ نوامبر ۲۰۱۲

برگردان مقاله تحلیلی تارنمای بلومبرگ از اوضاع جاری در نوار غزه و نقش کشورهای منطقه در این نبرد.

ادامۀ درگیری میان اسرائیل و حماس، نه تنها قابلیت اسرائیل را برای دفاع از خود به نمایش می گذارد، بلکه هشداری به ایران هم هست. شیمون پرز، رییس جمهوری اسرائیل، روز سه شنبه ایران را متهم به ترغیب حماس به حمله به اسرائیل کرد. وی به شبکۀ خبری سی ان ان گفت مقامهای جمهوری اسلامی دیوانه اند و می کوشند حماس را مسلح کنند.


دیوید وورمزر، یکی از مشاوران پیشین دیک چینی(معاون رییس جمهوری سابق آمریکا) در امور خاورمیانه، می گوید مقامهای اسرائیل، ضمن مبارزه با حماس و خنثی کردن حملات آن، می کوشند از میزان نفوذ ایران در منطقه و بر گروه حماس بکاهند.

آقای وورمزر می گوید به نظرش نمی رسد که نشانی از قصد حمله اسرائیل به تأسیسات هسته ای ایران مشهود باشد، اما معتقد است که نشانه هایی مبنی بر تدارک اسرائیل برای چنین حمله ای به چشم می خورد.

ازآغاز درگیری میان حماس واسرائیل، نیروهای دفاعی ارتش اسرائیل بیش از ۱۴۵۰ نقطه را در نوار غزه مورد حمله قرار داده اند. اسرائیل سیستم دفاع موشکی خود موسوم به گنبد آهنین را نیز به کار گرفته و قابلیت آن را به نمایش گذاشته است. از سوی دیگر،‌ سخنگوی سفارت اسرائیل در واشنگتن می گوید اززمان آغاز درگیری میان حماس و اسرائیل در روز ۱۴ نوامبر(درست یک هفته پیش) تاکنون، ستیزه جویان حماس بیش از ۱۲۰۰ راکت به سوی اسرائیل پرتاب کرده اند و سیستم دفاع موشکی اسرائیل تا امروز ۳۸۹ موشک را در میانه راه متوقف وخنثی کرده است.

مایکل سینگ، مشاورارشد امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه در دوران ریاست جمهوری جورج بوش، می گوید واکنش نظامی اسرائیل به راکت پراکنی حماس، قدرت نمایی نظامی ارتش آن کشوراست به دوستان و دشمنان آن،‌ از جمله ایران .

تحلیلگران سیاسی این قدرت نمایی را از سوی اسرائیل، نه هدف اصلی اسرائیل، بلکه کوشش آن کشور برای تفهیم این قدرت به جامعه جهانی قلمداد می کنند، به ویژه از آن روی که حماس، جایگاه عمده سرمایه گذاری ایران تلقی می شود،‌ و اسرائیل خواهان رسیدن پیام قدرت و قابلیت نظامی اش به ایران نیز هست.

جدا از منظر نظامی، سفر ستیزه جویان حماس از غزه به ایران برای تعلیم نظامی و آموزش کاربرد سلاح های تازه، که به طور مرتب انجام می گیرد، یکی دیگر از نقاط قدرت و منفعت جمهوری اسلامی است که با توقف آن به سبب نبرد جاری با اسرائیل، نفوذ جمهوری اسلامی بر حماس ممکن است مخدوش شود.

مقامهای ارتش اسرائیل برآنند که استفاده حماس از راکت های فجر-۵ که از ایران دریافت کرده، می تواند دست این گروه ستیزه جو را برای رسیدن به تل آویو بازتر کند. این راکت های دوربرد،‌ به پایتخت اسرائیل می رسد.

روئل مارک گرشت، مأمور پیشین سی آی ای در امور ایران، می گوید محدودیت اسرائیل در حمله احتمالی به ایران آن است که شمار هواپیماهای ارتش اسرائیل اندک است و اگر قرار باشد در نبرد با حماس از تعدادی از آنها استفاده کنند،‌ تعداد کمتری برای نبرد احتمالی با ایران خواهند داشت.

مایکل آیزنستات، تحلیلگر نظامی واطلاعاتی در مؤسسه تحقیقات خاورنزدیک در واشنگتن،‌ می گوید ارتش اسرائیل حدود ۱۰۰ فروند جت اف-۱۶ و ۲۵ فروند جت اف ۱۵-اس دارد که تمامی آنها قابلیت ریختن تعداد زیادی بمب بر ایران را دارند.

نبرد جاری حماس و اسرائیل حاوی تناقضی برای موضع و سیاست جمهوری اسلامی است؛ این درگیری، همزمان با افزایش خطر برای ایران، جمهوری اسلامی را در موقعیت مطلوبی قرار می دهد،‌ به طور عمده از این روی که تمرکز جامعه جهانی دست کم طی هفته اخیر، از سوریه منحرف،‌ و معطوف غزه شده،‌ و این برای ایران که مهمترین و نزدیکترین دوست و متحد رژیم بشار اسد قلمداد می شود،‌ خوشایند است. با این وصف، تحلیلگران سیاسی معتقدند که این وضعیت ادامه نخواهد یافت و جهان بار دیگر متوجه اوضاع سوریه خواهد شد.

در این حال،‌ حماس در بدنه حاکمیت خود با شکاف و اختلاف روبه روست. شماری از رهبران حماس با بشار اسد مخالفند و سیاست های او را که به خونریزی وخشونت در سوریه منتهی شده،‌ مورد ملامت قرار می دهند و از این روی،‌ با کشورهای رقیب ایران در منطقه که سنی هستند متحد و به آنها نزدیک شده اند. مصر و قطر در میان این کشورها هستند که اکنون خود را در درگیری های غزه دخالت داده اند و با میانجیگری، می کوشند به نبرد میان حماس و اسرائیل پایان دهند.

برخی ناظران سیاسی برآنند که سفر امیر قطر به نوار غزه سبب نارضایی ایران شده است وموقعیت جمهوری اسلامی و نفوذ آن را در منطقه تضعیف کرده است؛‌ موقعیتی که به سبب کاهش قدرت رژیم اسد در سوریه طی چند ماه اخیر تا اندازه ای تضعیف شده، و با شرایط جاری حتی ضعیفتر هم می شود.

XS
SM
MD
LG