حملات همهجانبه اسرائیل به نوار غزه که از پانزدهم مهرماه و پس از حمله مرگبار گروه شبهنظامی فلسطینی حماس به اسرائیل آغاز شد، از پنجم آبان ماه با تهاجم زمینی به شمال غزه گسترش یافت و از روز جمعه ۱۰ آذر بعد از نقض آتشبس موقت، به مناطق جنوبی هم کشیده شد.
جنوب نوار غزه در روزهای شنبه و یکشنبه تحت حملات شدید زمینی و هوایی ارتش اسرائیل قرار گرفته است. ارتش اسرائیل روز یکشنبه با اعلام اینکه تهاجم زمینی به همه مناطق غزه گسترش یافته است، دستور تخلیه مناطق شلوغ جنوبی را صادر و تاکید کرد که عملیات در جنوب غزه علیه حماس با همان قدرت نبرد در شمال غزه پیگیری خواهد شد.
دانیل هاگاری سخنگوی ارتش اسرائیل در تلآویو به خبرنگاران گفت که سربازان این کشور به گسترش عملیات زمینی علیه تمام مراکز حماس در تمام نوار غزه ادامه میدهند تا همه «تروریستها» را از بین ببرند.
گروه حماس، که از حمایت جمهوری اسلامی ایران برخوردار است، از سوی اسرائیل، ایالات متحده، اتحادیه اروپا و چند کشور دیگر به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشود.
رونن بار، رئیس سرویس امنیت داخلی اسرائیل «شینبت» روز یکشنبه هشدار داد که «اسرائیل حتی اگر سالها هم طول بکشد، سران حماس را در قطر، ترکیه و لبنان تعقیب میکند و همه آنها را از بین میبرد.»
همزمان بنیامین نتانیاهو با بیان این که «ما با دشمن با زبان آتش صحبت میکنیم» تاکید کرد تلاشهای اسرائیل برای آزاد کردن افراد بیشتری که همچنان در گروگان حماس هستند، از طریق عملیات نظامی انجام میشود.
شبه نظامیان حماس در جریان حمله نیمه مهر ماه به اسرائیل بیش از ۲۴۰ تن را به گروگان گرفتند، که ۱۰۵ تن از آنها، از جمله ۸۱ شهروند اسرائیل و ۲۴ شهروند غیراسرائیلی، در طول وقفه هفت روزه در جنگ آزاد و با صدها زندانی فلسطینی که در اسرائیل محبوس بودند مبادله شدند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، پس از تاریک شدن هوا در روز یکشنبه، صدای تیراندازی و گلولهباران در شهر مرکزی دیرالبلاح شنیده شده است و دومین شهر بزرگ غزه، خان یونس، هم مورد تهاجم پهپادهای اسرائیلی قرار گرفته است. تصاویری نیز از تانکهای اسرائیلی در جاده صلاح الدین، بزرگراه اصلی شمال به جنوب غزه منتشر شده است.
در عین حال، حماس و جهاد اسلامی از درگیری نیروهای خود با نیروهای ارتش اسرائیل در خان یونس در جنوب غزه خبر دادند. با این حال، اسامه حمدان سخنگوی ارشد حماس صحبت از ورود اسرائیل به جنوب غزه و نفوذ به پدافند این گروه را «یک بحث رسانهای» قلمداد کرده است.
این در حالی است که حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی شامگاه یکشنبه در نشست خبری با همتای عمانی خود در تهران، با بیان این که «مرحله جدید حملات اسرائیل در غزه با حضور وزیر امور خارجه آمریکا آغاز شده،» در اظهاراتی تهدیدآمیز گفت که «آمریکا باید تبعات این رفتار خود در حمایت از اسرائیل را تحمل کند.»
همزمان با تداوم جنگ اسرائیل و حماس در نوار غزه، روز یکشنبه در شمال اسرائيل ۱۱ نفر بر اثر حمله موشک هدایت شونده ضدتانک شلیک شده از سوی حزبالله لبنان مجروح شدند. بنابر اعلام ارتش اسرائیل، جتهای جنگنده در پاسخ به این حملات چندین سایت حزبالله را در جنوب لبنان مورد حمله قرار دادهاند.
بسیاری از جمعیت ۲ میلیون و سیصدهزار نفری غزه پس از آن که اسرائیل به غیرنظامیان دستور داد شمال را ترک کنند، در روزهای اولیه جنگ به جنوب غزه پناه آوردهاند.
سازمان ملل متحد تخمین میزند که حدود یک میلیون و هشتصد هزار فلسطینی در غزه آواره شدهاند و به گفته ژولیت توما، مدیر ارتباطات آژانس پناهندگان فلسطینی سازمان ملل، نزدیک به یک میلیون نفر از آنها اکنون در ۹۹ مرکز سازمان ملل در جنوب به سر میبرند.