لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۳۵

آسوشیتدپرس: نگرانی از آغاز «جنگ همه‌جانبه» در منطقه افزایش یافته است


ارتش اسرائیل.
ارتش اسرائیل.

خبرگزاری اسوشیتدپرس در گزارشی که دوشنبه منتشر کرد با اشاره به تبادل روزانه آتش بین حزب‌الله لبنان و اسرائیل می‌گوید هر حمله و حمله متقابل خطر سرایت جنگ فاجعه‌بار در غزه به سراسر منطقه را افزایش می‌دهد.

در این گزارش آمده است در بن‌بست چند دهه‌ای که ایالات متحده و اسرائیل را در رویارویی با جمهوری اسلامی ایران و گروه‌های شبه‌نظامی متحدش قرار داده است، این نگرانی وجود دارد که ممکن است هر یک از طرف‌ها فقط برای این که خود را ضعیف نشان ندهند جنگ گسترده‌تری را آغاز کند.

مواضع هر اردوگاه شرایط را پیچیده‌تر کرده است. حماس ممکن است امیدوار باشد که حمله ۱۵ مهر به جنوب اسرائیل که جنگ در غزه را شعله‌ور کرد، متحدانش را به درگیری گسترده‌تر بکشاند.

زمانی که اسرائیل در واکنش به حملات ۱۵ مهر حماس یکی از مخرب‌ترین جنگ‌های قرن بیست و یکم را در غزه آغاز کرد، جمهوری اسلامی و گروه‌های شبه‌نظامی تحت حمایتش در سراسر منطقه، موسوم به «محور مقاومت» برای واکنش نشان دادن زیر فشار قرار گرفتند.

  • وضعیت بغرنج حزب الله

از میان تمامی حامیان منطقه‌ای جمهوری اسلامی، حزب الله با بزرگترین معضل مواجه است.

اگر حملات اسرائیل را تحمل کند، مانند حمله در بیروت که منجر به کشته شدن معاون سیاسی حماس شد، به نظر خواهد رسید که متحد ضعیف یا غیرقابل اعتمادی باشد. اما اگر جنگی تمام عیار آغاز شود، اسرائیل تهدید کرده است لبنان را که در حال حاضر در یک بحران شدید اقتصادی غرق شده است، ویران خواهد کرد. حتی حامیان حزب الله نیز ممکن است این را بهایی بسیار سنگین برای متحد حماس بدانند.

اسرائیل مصمم است تا ده‌ها هزار شهروندش در منطقه مرزی که نزدیک به سه ماه پیش زیر راکت‌های حزب الله تخلیه شده بودند، به خانه‌هایشان بازگردند. به نظر می‌رسد اسرائیل پس از ۱۵ مهر دیگر نتواند حضور مسلحانه حزب الله در آن سوی مرز را تحمل کند.

یوئل گوزانسکی، محقق ارشد موسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل در دانشگاه تل آویو گفت: «هیچ یک از طرفین خواهان جنگ نیستند، اما دو طرف معتقدند که جنگ اجتناب ناپذیر است.»

  • بازدارندگی ایالات متحده حدی دارد

ایالات متحده پس از حملات ۱۵ مهر حماس دو گروه ضربت ناو هواپیمابر را در منطقه مستقر کرد. استقرار گروه‌های ضربت دریایی پیام هشدار‌دهنده غیرقابل انکاری به تهران و متحدانش نسبت به گسترش درگیری است، اما به نظر می‌رسد که همه این پیام را دریافت نکرده‌اند.

گروه‌های شبه‌نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی در سوریه و عراق ده‌ها حمله راکتی به پایگاه‌های آمریکایی انجام داده‌اند. شورشیان حوثی وابسته به تهران در یمن به کشتی‌های بین‌المللی در دریای سرخ حمله می‌کنند که پیامدهای بالقوه‌ای برای اقتصاد جهانی دارد.

واشنگتن برای تشکیل یک نیروی امنیتی چند ملیتی با هدف حفاظت از کشتیرانی در دریای سرخ تلاش کرده است. اما زمانی که به نظر می‌رسد حوثی‌ها پس از سال ها جنگ در آستانه رسیدن به توافق صلح با عربستان سعودی هستند، آمریکا برای حمله به آنها تردید خواهد داشت.

  • چگونه به پایان می رسد؟

تنش‌های منطقه‌ای احتمالا تا زمانی که اسرائیل به حمله خود به غزه ادامه دهد که هدفش ریشه‌کن کردن حماس است، ادامه خواهد داشت. بسیاری تعجب می‌کنند که با توجه به ریشه‌های عمیق این گروه در جامعه فلسطینی‌ها، آیا تحقق این هدف امکان پذیر است و رهبران خود اسرائیل می‌گویند که ماه‌های بیشتری زمان خواهد برد.

ایالات متحده که حمایت نظامی و دیپلماتیک حیاتی برای حمله اسرائیل به غزه ارائه کرده است، به طور گسترده به عنوان تنها قدرتی تلقی می‌شود که قادر به پایان دادن به جنگ است. به نظر می‌رسد متحدان جمهوری اسلامی بر این باورند که اگر هزینه‌ها برای آمریکا بالا برود وارد عمل خواهد شد و با همین هدف به پایگاه های ایالات متحده و کشتیرانی بین المللی حمله می‌کنند.

علی حماده، تحلیلگر روزنامه النهار لبنان می‌گوید: «آمریکایی‌ها خواهان جنگ علنی با ایران نیستند و ایرانی‌ها نیز خواهان جنگ علنی با ایالات متحده نیستند. از این رو، با تبادل آتش مذاکره می‌کنند.»

XS
SM
MD
LG