سازمان عفو بین الملل اعلام کرد که در ماه ژانویه سال ۲۰۱۵، اعضای یک جامعه ایزدی با حمله به روستاهای عرب سنی نشین، ۲۱ تن را کشته اند.ایزدیها یکی از اقلیتهای عراقیاند که سختترین ضربه را از جهادیهای داعش تحمل کردهاند.
نتیجه تحقیقات این سازمان حقوق بشری مستقر در لندن، درباره حمله روز ۲۵ ژانویه شبه نظامیان ایزدی به دو روستای سنی نشین عراقی، روز چهارشنبه منتشر شده است.
این گزارش میگوید: «حتی یک خانه نیز از حمله ایزدیان در امان نمانده و نیمی از قربانیان از میان سالمندان، معلولان، زنان و کودکان بوده اند».
این گزارش همچنین میگوید در این حمله ۴۰ نفر ربوده شده اند که ۱۷ نفر از آنان هنوز پیدا نشده اند.
تهیهکنندگان گزارش با شاهدان عینی نیز گفتوگو کرده اند. یکی از آنان پدری است که دو پسر ۱۵ و ۲۰ ساله اش را در این حمله از دست داده است. پسر ۱۲ ساله او نیز چهار بار هدف گلوله قرار گرفت اما کشته نشد. او به عفو بینالملل گفته است: «نمی توانستیم تصور کنیم که پیرها و بیماران را هم بکشند.»
به گفته او آنان با شلیک گلوله به پدر معلول ۶۶ سالهاش که بر صندلی چرخدار نشسته بود، او را کشتند.
رویترز در گزارشی که در ماه فوریه از این حمله داد، نوشته بود که حمله ایزدیان به روستاهای سنی نشین مجاور آنان پس از حمله داعش و به قصد انتقام گرفتن از روستاییان سنی صورت گرفته که به نظر ایزدی ها در حملات فجیع داعش علیه آنان با داعش همکاری کرده اند.
بنا بر این گزارش، ایزدیها پس از آن که به مناطق اقامت خود در سنجار بازگشتند، گورهای عمومی را، یکی پس از دیگری، گشودند. داعش از اواخر ماه اوت تا پایان سال ۲۰۱۴ سنجار را در تصرف خود داشت .
در آن زمان داعش به کشتار عمومی ایزدیان دست زد و ده ها هزار نفر را از خانه و زندگی خود آواره کرد و هزاران دختر و زن ایزدی را به عنوان غنیمت جنگی به صورت کنیز یا برده جنسی به خدمت گرفت. سازمان ملل سبعیتی را که علیه این اقلیت غیرعرب و غیرمسلمان عراق صورت گرفت، احتمالا از مقوله نسلکشی دانسته است.
دوناتلا رووه را، مشاور امور بحران عفو بینالملل در این باره میگوید: «بسیار ناراحت کننده است که ایزدیهایی که آن همه از داعش رنج دیده اند، خود به همان جنایتها دست میزنند.»
برخی از شاهدان به سازمان عفو بینالملل گفتهاند که نیروهای حافظ امنیت کرد که این ناحیه را اداره می کردند، چشم خود را بر حمله ایزدی ها بسته بودند.
ایزدی ها اقلیتی کوچک اند که در ناحیه سنجار زندگی می کنند. آنان پیرو دینی بسیار قدیمی اند. سنی ها و برخی دیگر از مسلمانان آنان را شیطان پرست میدانند و مورد تحقیر و توهین قرار میدهند. داعشی ها آنان را نیز چون دیگر غیرمسلمانان به عنوان کافر می شناسند و جان و مالشان را بر مسلمانان مباح می دانند. این اقلیت، یزیدی و یزدانی هم خوانده می شوند.
این گزارش که در مورد اقلیت های فرقه ای دیگر هم تحقیق کرده است، هم زمان با سالگرد حمله گسترده داعش به عراق منتشر شده است. از آن زمان، خشونت و جنگ در این منطقه بشدت ادامه داشته است.
نیروهای عراقی و طیف گسترده نیروهای خارجی متحد آنان که وارد این جنگ شده اند هنوز نتوانسته اند پشت داعش را به خاک برسانند. رو وه را گفت: «با نگاهی به ویرانیها و تلفاتی که در سال گذشته پس از حمله داعش به بار آمده، تصویری که به دست می آید، عراقی تکه تکه و فروپاشیده تر از گذشته است و شاخه های رقیب که قصد نابودی یکدیگر را دارند، به این که چه کسی می جنگد و چه کسی شهروند عادی است توجهی ندارند».