به گزارش مجله اکونومیست، مسئولان عراقی و آمریکایی با عجله، ترتیبی میدهند تا بتوانند از طریق آسمان، به دهها هزار نفر از ساکنان ایزدی شهر سنجار، که در پی حملات پیکارجویان افراطی سنی داعش و تصرف شهر در حال فرار از آن هستند، امدادرسانی کنند و به آنها آب و غذا برسانند.
، یکی از سالمندان ایزدی (یا یزیدی) در یک تماس تلفنی گفت ما سعی میکنیم که به بالای کوههای اطراف شهر برویم تا مورد تعقیب نیروهای «دولت اسلامی» قرار نگیریم.
گروه افراطی دولت اسلامی عراق و شام (داعش) در اواخر خرداد ماه شهر موصل در عراق را تصرف کرد و سپس بخشهای دیگری از عراق گرفتند. سپس با اعلم برپایی یک خلافت خودخوانده اسلامی، نام خود را به «دولت اسلامی» تغییر دادند.
پیکارجویان داعش با تصرف شهر سنجار، برای نخستین بار یک شهر را از کنترل کردها خارج کردند.
ایزدیها دلیل ویژهای برای نگرانی دارند. به عنوان پیروان یکی از مذاهب اقلیت عراق که نسبت به دیگر مذاهب کمتر شناخته شده است، برای یک دوره طولانی تحت تعقیب بودهاند.
خلافت اسلامی پیشتر با هدف قرار دادن دیگر اقلیتها در عراق، با دادن حق انتخاب بین تغییر مذهب یا مرگ، بسیاری از مسیحیان و پیروان مذاهب باستانی را از محل سکونتشان اخراج کردند. این گروه افراطی سنی همچنین مسلمانان شیعه عراقی را نیز کافر میدانند و هدف حمله قرار دادهاند.
ایزدیها خودشان را یک گروه قومی-مذهبی جدا از کردها میدانند که با آنها زندگی میکنند. مذهب ایزیدیها، ترکیبی است از باورهای زرتشتیان، صوفیان اسلامی و مذاهب باستانی بینالنهرین. آنها معتقدند که خداوند و هفت تن از فرشتگان الهی، از جهان محافظت میکنند. بسیاری از مسلمانان، ایزدیها را «شیطانپرست» مینامند. اعتقاد ایزدیها به تناسخ روح، باعث شده که حتی مسلمانان میانهرو هم در پذیرش آنها مشکل داشته باشند.
امروز، پیروان این مذهب حدود ۶۰۰ هزار نفر هستند که در عراق و در کشورهای همجوار ایران، ترکیه وسوریه زندگی میکنند. این مذهب بر اساس اصولی سختگیرانه بنا نهاده شده که حتی تعیین میکند با چه کسی باید ازدواج کرد.
در جریان یک جشنواره که اخیراً به مناسبت آغاز سال ۶۷۶۴ ایزدی برگزار شد، گروه زائران از استرالیا و اروپا با پای برهنه به بالای کوه رفتند تا مقبره قدیس قرن دوازدهم را زیارت کنند.
ایزدیها برای مدتی طولانی شکایت داشتند که نه عربهای عراقی و نه کردها، هیچکدام از آنها حمایت نمیکنند. در سال ۲۰۰۷ میلادی (۱۳۸۶ خورشیدی) ، در مهلکترین حمله از زمان جنگ در عراق به رهبری آمریکا، بمبگذاران انتحاری با انفجار کامیونهای مملو از مواد منفجره در یکی از روستاها، حدود ۸۰۰ ایزدی را کشتند.
ایزدیها که برای قرنها، از جمله در دوره امپراتوری عثمانی، مورد اذیت و آزار قرار میگرفتند، در مواقع سخت و دشوار به کوهها و غارها پناه میبردند. این بار، آنها پس از فرار و پناه گرفتن در کوهها، ممکن است حتی دیگر جایی برای بازگشت نداشته باشند.