داعش از زمان به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان در هشت ماه پیش، به منطقه مرزی با پاکستان عقب نشینی کرده و در خاک پاکستان، به دور از کنترل دولت به فعالیتهایش ادامه میدهد.
حضور داعش در منطقه شمال باختری پاکستان با توجه به بیرحمیهای این گروه نسبت به اهالی، کاملا محسوس است. حمله انتحاری چهارم ماه مارس به مسجد شیعیان در پیشاور، موجب حیرت و در همان حال، وحشت مردم منطقه شد.
حملههای داعش با آهنگی فزاینده در این منطقه تشدید شده است. برای مثال در سال جاری میلادی داعش با ۵۲ مورد حمله موجب مرگ ١۵۵ نفر شده است. این رقم در سال گذشته ٣۵ مورد حمله بوده که ۶۸ کشته بر جای گذاشته بود.
در این میان، داعش خراسان مسئولیت خونینترین حملهها در مناطق مرزی پاکستان را بر عهده گرفته است درحالیکه از شدت حملههای این گروه در افغانستان در سال جاری به شدت کاسته شده است.
داعش خراسان که در (اواخر) سال ۲۰۱۴ در افغانستان اعلام موجودیت کرد، در سال ٢٠١٩ در دو ولایت ننگرهار و کونار نفوذ خود را گسترش داد. دولت آمریکا تا پیش از ترک افغانستان و تسلط طالبان براین کشور، برنامهای گسترده برای مقابله با این گروه در دست داشت.
همچون طالبان و سایر گروههای اسلامگرا، داعش خراسان هم خواستار اجرای بی کم و کاست شریعت اسلامی است در حالیکه داعش خود را محدود به جغرافیای خاصی نکرده و استقرار خلافت اسلامی یکپارچه در همه سرزمینهای مسلماننشین جهان را دنبال میکند.
طالبان که داعش خراسان را بزرگترین دشمن و رقیب خود میداند، با افزایش نیرو در ننگرهار و کونار در ریشه کنی داعش تلاش زیادی به خرج داده است و با انجام حملاتی مستمر، فعالیت این گروه را در افغانستان بهشدت محدود کردهاند.
طالبان در آخرین روزهای اسفند سال پیش با صدور بیانیهای در واکنش به اظهارات فرمانده سنتکام در مورد فعالیت جنگجویان گروه داعش-شاخه خراسان در افغانستان، مدعی شد که داعش «هیچ نوع حضور فیزیکی در هیچ جای کشور ندارد.»
مککنزی در کنفرانسی خبری گفته بود که در حدود دوهزار، کمتر یا بیشتر، از نیروهای داعش در افغانستان حضور دارند و این گروه به ویژه در شرق افغانستان در حال بازسازی خود است.