بخش خبر «یاهو» روز جمعه ۲۶ آبان، در گزارشی تحلیلی به بررسی احتمال «پشت کردن جمهوری اسلامی» به حماس پرداخت.
این گزارش در ابتدا به پیام ایران به ایالات متحده مبنی بر عدم تمایل تهران به گسترش درگیریهای میان اسرائیل و حماس به منطقه و همچنین سخنان چند روز پیش علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در گفتگو با اسماعیل هنیه، از رهبران حماس، مبنی بر واردنشدن ایران به این درگیری اشاره کرده است.
بر اساس این گزارش، این دو تحول، تداوم حمایت جمهوری اسلامی از حماس را زیر سوال برده است.
در این ارتباط، برخی از مقامهای حماس گزارش مربوط به سخنان علی خامنهای را تکذیب کردهاند.
در همین حال، فایننشالتایمز به نقل از برخی تحلیلگران نوشت که در نتیجه درگیریهای میان اسرائیل و حماس، اکنون «فرصتهای دیپلماتیک» بیشتری در سطح منطقه در اختیار جمهوری اسلامی قرار دارد.
- آنچه روزنامهها میگویند
به نوشته فایننشالتایمز، اگرچه جمهوری اسلامی «اصلیترین حامی شبهنظامیان اسلامگرای ضداسرائیلی در منطقه» است اما اعلام کرده که پیش از حمله ۱۵ مهر حماس به اسرائیل، اطلاعی از آن نداشته و مقامات آمریکایی این موضع را تایید کردهاند.
روزنامه تلگراف نیز به نقل از شش مقام که به نام و سمتشان اشاره نکرد، نوشت: جمهوری اسلامی «دخالت مستقیم» نخواهد کرد مگر آنکه خود از سوی اسرائیل یا آمریکا مورد حمله قرار گیرد. اما همچنان از «شبکه محور گروههای نیابتی مسلح» خود برای انجام حملات راکتی به مواضع اسرائیل و آمریکا استفاده خواهد کرد.
به گفته آنها، این یک «تلاش اندازهگیریشده برای نشان دادن همبستگی با حماس» و افزایش فشار بر اسرائیل بدون درگیری مستقیم با اسرائیل و ایالات متحده است.
به گزارش فایننشالتایمز، نگاه جمهوری اسلامی به فراتر از منطقه است و میخواهد از «فرصتهای دیپلماتیک» به وجود آمده در نتیجه درگیریهای میان اسرائیل و حماس استفاده کند.
این نشریه به نقل از تحلیلگران نوشت که جمهوری اسلامی درصدد است از این فرصت برای کاهش شکاف خود با رهبران عرب و منطقه استفاده کند.
روزنامه هاآرتص نیز در واکنش به این تحولات گزارش داد جمهوری اسلامی به حماس پشت میکند زیرا سقوط حماس «آسیبی به راهبرد منطقهای ایران نخواهد زد.»
این گزارشها در شرایطی منتشر شدهاند که رهبر و سایر مقامهای جمهوری اسلامی به طور علنی، حملات شبهنظامیان حماس به اسرائیل در روز ۱۵ مهر را محکوم نکردهاند؛ حمله ای که در نتیجه آن، بیش از ۱۲۰۰ تن کشته شدند که اکثر آنها غیر نظامی بودند.
- تحولات بعدی؟
به گزارش اکونومیست، جمهوری اسلامی بهرغم اینکه به طور مستقیم وارد درگیری نشده، اما از هرج و مرج جاری در منطقه استفاده کرده و عادیسازی روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی را متوقف کرده است.
در گزارش اکونومیست آمده است که گسترش درگیریها به منطقه نیز میتواند برای جمهوری ایران سودآور باشد زیرا ممکن است موجب افزایش قیمت نفت در بازارهای جهان شود.
محتملترین سناریو برای وقوع جنگ گسترده منطقهای، ورود همهجانبه گروه حزبالله لبنان به جنگ با اسرائیل است. اما یک مقام امنیتی لبنان به «تایمز آف اسرائیل» گفت به رغم درگیریهای پراکنده جاری، حزبالله علاقهای به جنگ گسترده با اسرائیل ندارد.