لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۱۷

دست‌انداز «خروج نام سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی» در مسیر دستیابی به توافق


دیدار فرماندهان سپاه پاسداران با رهبر جمهوری اسلامی (آرشیو)
دیدار فرماندهان سپاه پاسداران با رهبر جمهوری اسلامی (آرشیو)

در حالی که روسیه و ایران نسبت به دستیابی به توافق در مذاکرات وین ابراز خوش‌بینی می‌کنند، آمریکا می‌گوید منتظر تصمیم تهران است و همزمان گزینه‌های جایگزین را هم بررسی می‌کند. گزارش‌ها حاکی است که درخواست ایران از آمریکا برای خارج کردن نام سپاه پاسداران از فهرست گروه‌های تروریستی یکی از اختلافات حل‌نشده میان تهران و واشنگتن است.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز پنجشنبه چهارم فروردین با اشاره به پیشرفت‌های ملموس در گفت‌وگوها افزود که «مسائلی همچنان حل‌نشده باقی مانده‌اند و هنوز معلوم نیست که حل خواهند شد یا نه.»

همزمان ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، بدون اشاره به دلیل یا دلایلی مشخص گفته است که «به رغم ابراز خوش‌بینی‌ها، افق دستیابی به توافق هنوز مشخص نیست و به تصمیم ایران بستگی دارد.» او همچنین از بررسی سناریوهای جایگزین توسط دولت بایدن در صورت شکست مذاکرات خبر داد.

این در حالی است که وب‌سایت خبری‌-تحلیلی اکسیوس روز چهارشنبه سوم فروردین به نقل از دو منبع مطلع آمریکایی و یک مقام اسرائیلی، در گزارشی نوشت که ایران شرط آمریکا برای حذف نام سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی را نپذیرفته است.

بر اساس این گزارش، یکی از شروط آمریکا، ابراز تعهد علنی ایران مبنی بر کاهش تنش‌ها در منطقه است.

در همین رابطه یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا نیز که نامش فاش نشده، به اکسیوس گفته است که واشینگتن همچنان منتظر پاسخ تهران است و تا پایان تعطیلات نوروزی در ایران صبر می‌کند.

نشریه وال‌استریت ژورنال نیز به تازگی در گزارشی نوشت که اختلاف بر سر خروج سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی، جدی‌ترین مانع بر سر راه دستیابی به توافق است و این موضوع می‌تواند به فروپاشی مذاکرات احیای برجام منجر شود.

اگرچه مقام‌های واشنگتن طی روزهای گذشته تاکید کرده‌اند که دستیابی به توافق بر عهده تهران است و حل اختلاف‌های باقی‌مانده به تصمیمات ایران بستگی دارد،‌ تهران نیز توپ را به زمین واشنگتن انداخته و مدعی است که واشنگتن باید تصمیم بگیرد.

خروج سپاه پاسداران از فهرست گروه‌های تروریستی، در داخل آمریکا نیز با مخالفت‌هایی مواجه است و شماری از نمایندگان کنگره در این باره به جو بایدن هشدار داده‌اند.

از سوی دیگر اسرائیل نیز که از ابتدا مخالف برجام بود، نسبت به احتمال خروج نام سپاه از فهرست گروه‌های تروریستی به شدت موضع‌گیری کرده و آن را اقدامی «اشتباه» خوانده است.

نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، سپاه پاسداران را «یکی از بزرگ‌ترین نهادهای تروریستی جهان» توصیف می‌کند.

همه این‌ها در حالی است که حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران، ضمن تاکید دوباره بر لزوم حفظ «خطوط قرمز» جمهوری اسلامی، در تازه ترین اظهارنظر خود در روز چهارشنبه سوم فروردین همچنان مدعی است که «بیش از هر زمان دیگری به احیای توافق هسته‌ای نزدیک شده‌ایم.»

اینکه آیا واشنگتن می‌پذیرد که نام سپاه را از فهرست گروه‌های تروریستی خارج کند و یا اینکه تهران از اصرار بر به کرسی نشاندن این شرط، صرف‌نظر می‌کند، سوالاتی هستند که پاسخ آن را می‌بایست در روزهای آینده و در جریان گفت‌وگوهای آتی جستجو کرد.

XS
SM
MD
LG