لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۳۷

مسعود بارزانی در گفت‌وگو با صدای آمریکا: همه‌پرسی برگزار می‌شود


مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق در گفتگوی اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا
مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق در گفتگوی اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا

مسعود بارزاني رييس اقليم كردستان عراق ضمن رد هشدار امریکا که تاکید کرده است همه پرسی استقلال کردستان از عراق، تمرکز مبارزه با داعش در عراق و مناطق آزاد شده رابه خطر می اندازد، همچنان می گوید مصمم است که این همه پرسی انجام شود.

متن کامل گفت‌وگوی علی جوانمردی خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا با مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق:

صدای آمریکا: نظر شما درباره‌ موضع دولت آمریكا چیه‌ بویژه‌ پس از كاخ سفید، چهارشنبه‌ شب ٣٠ مهرماه سخنگوی وزارت خارجه‌ آمریكا از اقلیم كردستان خواسته‌ برگزاری همه پرسی استقلال را متوقف كند و گزینه‌ جایگزین را بپذیرد؟

مسعود بارزانی: ما تصمیم خود را بطور مستقیم به‌ مسوولین آمریكایی گفته‌ ایم. این موضع آمریكا برای ما تعجب برانگیز است و درك نمیكنیم كه‌ چه‌ جرمی مرتكب شده‌ایم تا اینگونه‌ موضعگیری كنند. ملتی كه‌ میخواهد خواست خود را اعلام كند مجرم نیست و بهمین دلیل موضعگیری آمریكا برای ما عجیب و غریب است.

صدای آمریکا: گفته‌ شده‌ گزینه‌ ای جایگزین را به‌ شما پیشنهاد كرده‌اند. این گزینه‌ چیه‌؟

مسعود بارزانی: بله‌ پیشنهادهای زیادی به‌ ما رسیده‌ ولی هیچكدام جای رفراندوم را نمیگیرند.

صدای آمریکا: جواب رسمی شما به‌ پیشنهاد جایگزین از طرف آمریكا چه‌ بوده‌ و گفته‌ اید چكار میخواهید بكنید؟

مسعود بارزانی: رفراندوم دنیا را به‌ آخر نمیرساند. گفتگوهای جدی پس از همه پرسی شروع میشود. آنها میگویند همه پرسی انجام ندهید و برای حل مشكلات گفتگو را شروع كنید. ولی زمانیكه‌ رفراندوم را رد كنند میخواهید گفتگو در چه‌ موردی انجام شود؟ زیرا در صورت رد رفراندوم یعنی شما به‌ هیچ چیزی دیگر باور ندارید. جدا از این مشكلات ما با بغداد است نه‌ با آمریكا و جامعه جهانی! ما میخواهیم با بغداد به‌ توافق برسیم و جامعه‌ جهانی و آمریكا تضمین كنند این توافق اجرا شود. بغداد میگوید نه‌ حالا و نه‌ در آینده‌ رفراندوم را نمیپذیرد. حال كه‌ آنها رفراندوم را نه‌ حالا و نه‌ در آینده‌ قبول ندارند، ما هم نه‌ حالا و نه‌ در آینده‌ بخشی از آنها (عراق) بودن را نمی پذیریم.

صدای آمریکا: شما از موظع آمریكا ناخرسند هستید، آیا هیچ تلاشی بعمل آورده‌اید تا نظر آمریكا را تغییر بدهید؟

مسعود بارزانی: بسیار تلاش كرده‌ و به‌ آنها گفته‌ ایم تصور میكردیم آمریكا كه‌ اینهمه‌ از نیروی پیشمرگ و كردستان تمجید میكند، در ازای قربانیان پیشمرگ به‌ كردستان پاداش میدهد. چه‌ جرمی مرتكب شده‌ایم كه‌ میگوییم ما میخواهیم مستقل باشیم. بیایید گفتگو كنیم كه‌ چگونه‌ به‌ این هدف خود برسیم. ولی میگویند خیر رفراندوم انجام ندهید و بعد گفتگو كنیم!! ولی این گفتگو چه‌ ضمانت اجرایی دارد؟ اكنون چهارده‌ سال است كه‌ آمریكا ما را اینگونه‌ بازی میدهد و میگوید این و آن را بخاطر ما به‌ تعویق بیاندازید.

صدای آمریکا: در مقابل گفته‌ اید روسیه‌ موضع خوبی دارد. مگر مسكو چه‌ موضعی داشته‌؟

مسعود بارزانی: موضع روسیه‌ بسیار قابل افتخار است.

صدای آمریکا: یعنی روسیه‌ از اهداف شما حمایت كرده‌؟

مسعود بارزانی: نمیگویم حمایت كرده‌، ولی مخالفت هم نكرده‌ و این موضعی متفاوت است.

صدای آمریکا: با توجه‌ به‌ صحبتهای شما چنین به‌ نظر میرسد كه‌ از اجرای رفراندوم در روز تعیین شده‌ (سوم مهر) عقب نشینی نخواهید كرد؟درسته‌؟

مسعود بارزانی: ما بر اجرای رفراندوم تاكید داریم ولی آماده‌ ایم پس از همه پرسی با پیش زمینه‌ ای مناسب هر اقدامی لازم باشد را انجام داده‌ و مذاكره‌ كنیم. من در بین دو گزینه‌ قرار گرفته‌ ام. خواست ملت خودم یا راضی نگه‌ داشتن دولتهای خارجی؟ من خواست و اراده‌ ملت خود را برگزیده‌ ام حتی اگر در این راه جان خود را از دست بدهم. نخست آمریكا و اروپا تصور میكردند ما طرح رفراندوم را بعنوان یك كارت فشار و برای گرفتن امتیاز بكار میگیریم. برخی اوقات هم میگفتند كردها بحران داخلی دارند و برای برون رفت از این بحران میخواهند رفراندوم برگزار كنند. هر اندازه‌ تلاش كردیم، آنها جدی نگرفتند. سپس زمانیكه‌ جدیت برگزاری رفراندوم را دریافتند، تصور میكردند بدلیل اختلافات داخلی وضعیت بهم میخورد و آنها بهتر است مداخله‌ای نكنند. ولی سپس دیدند پارلمان كردستان دوباره‌ فعال شده‌ و حمایت مردمی هم كه‌ در سلیمانیه‌ و سایر شهرهای دهوك و سوران و ... دیده‌ شد، خارج از تصور بود. این خواست ملت است و هر فرد یا حزبی بر خلاف این جریان بایستد ، در زیر پای مردم له‌ میشود.

صدای آمریکا: پس از رفراندوم كه‌ شما در سخرانیهای خود میگویید استقلال را اعلام میكنید، فاصله‌ زمانی اعلام استقلال با رفراندوم چقدر خواهد بود؟

مسعود بارزانی: ما میتوانیم با در نظر گرفتن پیش زمینه‌ مناسبی كه‌ گفتم با نظارت جامعه‌ جهانی با بغداد مذاكره‌ كنیم و درباره‌ زمان اعلام استقلال، درباره‌ تعیین مرزها، تقسیم آب، نفت و گاز و همه مسایل و چالشهای بین خود به‌ توافق برسیم و به‌ دو همسایه‌ كاملا همكار یكدیگر تبدیل شده‌ و هیچ مشكل حل نشده‌ ای هم باقی نماند. در این راستا ما میتوانیم اگر نیاز باشد یك یا حتی دو سال گفتگو كنیم.

صدای آمریکا: یكی از مسایلی كه‌ در ابراز نگرانی آمریكا هم عنوان شده‌ اینستكه‌ همه پرسی تمركز بر جنگ علیه‌ داعش را تضعیف میكند. آیا به‌ این فكر كرده‌اید؟

مسعود بارزانی: این اصلا درست نیست و بر عكس خواهد بود. این یك بهانه‌ است.

صدای آمریکا: یعنی در صورت برگزاری رفراندوم همكاری میان نیروی پیشمرگ با ارتش عراق برای نابودی داعش تحت تاثیر قرار نخواهد گرفت؟

مسعود بارزانی: همه‌ جهان شاهد بوده‌ نیروی پیشمرگ افسانه‌ داعش را درهم شكست. نیروی پیشمرگ با چه‌ حماسه‌ ای علیه‌ داعش جنگیده‌، پس از رفراندوم با حماسه‌ ای بیشتر به‌ نبرد علیه‌ داعش ادامه‌ میدهند. یعنی این توجیهی درست نیست.

صدای آمریکا: ولی آیا ممكن نیست با تنشهای موجود پس از رفراندوم شكاف بین نیروی پیشمرگ و ارتش عراق بیشتر شود و همكاری بین این دو علیه‌ داعش مختل شود؟

مسعود بارزانی: از طرف ما نخواهد بود و اگر آنها (ارتش عراق) خود مرتكب چنین شكافی شدند مسوولیتش با خود آنهاست.

صدای آمریکا: چالش دیگر جغرافیای بسته‌ كردستان است كه‌ به‌ دریا راه ندارد و بخش زیادی از مرزهایش با ایران و تركیه‌ است. دو كشوری كه‌ هر دو مخالف همه پرسی هستند. چقدر این چالش را مهم میدانید؟

مسعود بارزانی: زمان آن رسیده‌ كه‌ ما از این نگرانیها عبور كنیم. زمان آن رسیده‌ كه‌ ما از اسارت مرزهای توطئه‌ سایكس-پیكو ، پیمان سنتو، پیمان سعد آباد و لوزان خارج شویم. درست است كه‌ ما در چنین جرافیایی هستیم ولی اكنون همانند سالهای دهه‌ ی شصت و هفتاد میلادی نیست. زمان آن رسیده‌ كه‌ ما بگوییم میخواهیم سرنوشت خود را بدست خود تعیین كنیم و بیش از این تعیین تكلیف دیگران را نمیپذیریم. حاضریم در این راستا جان خود را هم از دست بدهیم.

صدای آمریکا: در مورد موضع كشورهای همسایه‌، ایران و بویژه‌ تركیه‌ بشدت مخالفت كرده‌ و بخش اعظم دادوستد تجاری و راه صادرات نفت شما از تركیه‌ عبور میكند. با توجه‌ به‌ صحبتهای رجب طیب اردوغان فكر میكنید این رفراندوم چه‌ تاثیری بر این روابط خواهد داشت؟

مسعود بارزانی: ما میخواهیم و تلاش میكنیم كه‌ رفراندوم بر این روابط تاثیری نگذارد. ولی ما تهدید را نمیپذیریم. با صراحت میخواهم این پیام را به‌ همه مسوولین تركیه‌ بدهم كه‌ از بكارگیری زبان تهدید با ما خودداری كنند. زیرا نمیپذیریم.

صدای آمریکا: ایران هم تهدیدهای مشابهی داشته‌ ؟

مسعود بارزانی: به‌ همان ترتیب زبان زور و تهدید را از هیچ فرد و یا دولتی نمیپذیریم. چكار كرده‌ایم؟! ملتی میگوید ما میخواهیم مستقل باشیم. بفرمایید از ما بپرسید چرا میگوییم میخواهیم مستقل باشیم؟ از ما بپرسند چه‌ اتفاقی افتاد و چرا به‌ اینجا رسید كه‌ چنین خواستی را مطرح كنید؟ و نیز باید بپرسند چه‌ میخواهید؟، بجای آنكه‌ تهدید كنند كه‌ نباید و نباید...! پس ما هم بسوی استقلال میرویم و آنها هم بگذار بیایند و ما را از بین ببرند!

صدای آمریکا: گفته‌ میشود نگرانی ایران و تركیه‌ از اینستكه‌ شما به‌ الگویی در بین كردهای ایران و تركیه‌ تبدیل شوید و ایران و تركیه‌ هم در خطر تجزیه‌ قرار بگیرد؟

مسعود بارزانی: این یك حقیقت است كه‌ ملتی بنام كرد وجود دارد كه‌ بدون میل و خواست خود تقسیم شده‌ و اكنون در هر بخشی از كردستان ویژگی خود را دارد. در بخش جنوبی یا كردستان عراق چنین وضعیتی ایجاد شده‌. در سایر بخشهای كردستان، كردها را تشویق میكنیم طبق شرایطی كه‌ دارند با دولتهای خود از طریق صلحجویانه‌ به‌ توافق برسند. ما هم اینجا آرزو داشتیم صلحجویانه‌ به‌ نتیجه‌ میرسیدیم. شرایط ما جداگانه‌ است و به‌ كردستان عراق ارتباط دارد.

صدای آمریکا: به‌ كردستان عراق كه‌ شما گفتید جداگانه‌ است برگردیم. در سخنرانیهای شما مسایلی مطرح میشود كه‌ به‌ مرزهای كردستان با دولت بغداد مربوط میشود. چگونه‌ این چالش را حل میكنید كه‌ شما مناطقی را كردستان میدانید كه‌ بغداد نمیپذیرد؟

مسعود بارزانی: ابتدا بگویم كه‌ نه‌ رفراندوم مرزها را تعیین میكند و نه‌ خطوطی كه‌ بغداد بعنوان مرز كردستان میشناسد و در دوره‌ صدام حسین تا سال ٢٠٠٣ خط تماس بین پیشمرگ و ارتش عراق نامیده‌ میشد، مرز كردستان است. ما با گفتگو مرزهای خود را تعیین میكنیم.

صدای آمریکا: اگر این گفتگوهای كه‌ میگویید به‌ نتیجه‌ نرسید چه‌ خواهد شد؟

مسعود بارزانی: باید دید چه‌ میشود و اكنون نمیتوانم جلوتر از رخدادها اظهارنظری بكنم.

صدای آمریکا: مساله‌ دیگری كه‌ در برخی رسانه‌ها مطرح شده‌، آیا این درسته‌ كه‌ برنامه‌ آینده‌ شما برای اتحاد اقلیم كردستان با مناطق كردنشین سوریه‌ روژاواست تا نیاز به‌ مرزهای ایران و تركیه‌ را كاهش بدهید؟

مسعود بارزانی: نه‌ این اصلا درست نیست.

صدای آمریکا: آخرین پیام و صحبت شما برای طرفهای خواهان توقف رفراندوم چیست؟

مسعود بارزانی: ما رفراندوم را برگزار میكنیم و پس از آن با حسن نیت حاضریم گفتگو كنیم.

صدای آمریکا: مشكل فقط خارج از اقلیم نیست. اینجا هم دو گروه گوران و جمعیت اسلامی رفراندوم را بایكوت كرده‌ و نظر مشابهی با همسایگان دارند. چه‌ نظری درباره‌ رویكرد این دو گروه كرد دارید؟

مسعود بارزانی: دوست داشتم همه‌ در رفراندوم شركت میكردند. ولی واقعیت اینست كه‌ مردم كردستان از مسایل حزبی عبور كرده‌ اند. رفراندوم به‌ موضوعی ملی تبدیل شده‌. هر حزبی وارد نشود از قافله‌ مردم عقب میماند.

صدای آمریکا: یكی از مسایل قابل توجه‌ تغییر لحن بغداد است! چرا تا دو هفته‌ پیش موضعی نرم داشتند ولی اكنون بسیار شدید علیه‌ رفراندوم صحبت میكنند؟

مسعود بارزانی: بغداد هم متاثر از صحبتهای سخنگوی وزارت خارجه‌ و مسوولین آمریكا ابراز نظر میكند. آمریكا لحنی شدید یا ملایم داشته باشد، بغداد هم به‌ همان شیوه‌ عمل می كند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG