لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۸ تیر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۰۴

در گرماگرم جنگ اسرائیل و حماس، متحدان جمهوری اسلامی در خاورمیانه آماده می‌شوند


بمباران نوار غزه پس از حمله حماس به اسرائیل ادامه دارد
بمباران نوار غزه پس از حمله حماس به اسرائیل ادامه دارد

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هشدار داده که در صورتی که اسرائیل حملات خود را متوقف نکند، متحدان تهران دست به اقدامات بیشتری خواهند زد.

در حالی که جنگ بین اسرائیل و گروه فلسطینی حماس به مناطق گسترده‌تری سرایت کرده و خطر گسترش بیشتر را در پی دارد، تهران از گروه‌های مسلح به سلاح‌های سنگین حمایت می‌کند.

از شروع جنگ در هفتم اکتبر (۱۵ مهر)، حزب‌الله لبنان با حمایت جمهوری اسلامی عملیاتی را علیه اسرائیل آغاز کرده است، و دیگر گروه‌های مسلح خاورمیانه که از حمایت حکومت ایران برخوردارند، منافع آمریکا در منطقه را تهدید کرده‌اند.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز سه‌شنبه ۱۷ اکتبر (۱۵ مهر) هشدار داده که در صورتی که اسرائیل حملات خود را متوقف نکند، متحدان تهران دست به اقدامات بیشتری خواهند زد.

خبرگزاری رویترز در گزارشی مبسوط به فعالیت گروه‌های مورد حمایت تهران و تهدید علیه نیروهای آمریکایی در منطقه پرداخته است.


لبنان

از زمان حمله حماس به اسرائیل، حزب‌الله در جدی‌ترین تشدید تنش در مرزهای لبنان و اسرائیل از سال ۲۰۰۶ (۱۳۸۵)، با نیروهای اسرائیلی تبادل آتش کرده است.

این گروه که در سال ۱۹۸۲ توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با هدف مبارزه با نیروهای اسرائیلی که به لبنان حمله کرده بودند تاسیس شد، دشمن قسم خورده اسرائیل است که اسرائیل آن را بزرگ‌ترین تهدید در مرزهای خود می‌بیند.

نزدیک به ۲۰ سال پس از جنگ خونین سال ۲۰۰۶ (۱۳۸۵)، زرادخانه حزب‌الله گسترش یافته و نیروهای آن که بنا بر برآوردها بالغ بر ده‌ها هزار نفر است، در حمایت از بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در جنگ داخلی در آن کشور می‌جنگند.

حزب‌الله گروه‌های شبه‌نظامی را در سوریه و عراق آموزش داده و «الهام بخش» نیروهای دیگری مانند حوثی‌های متحد جمهوری اسلامی در یمن است.

واشنگتن حزب‌الله لبنان را یک گروه تروریستی می‌داند.


عراق

دو مقام آمریکایی گفتند که در سحرگاه ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر) ارتش آمریکا حمله‌ای که نیروهایش را در عراق هدف قرار داده بود، خنثی کرده و دو پهپاد را قبل از حمله رهگیری کرد.

گروه‌های شیعه مورد حمایت جمهوری اسلامی در عراق پس از حمله به رهبری آمریکا به آن کشور در سال ۲۰۰۳ ( اسفند ۱۳۸۱) به عنوان بازیگران قدرتمندی با ده‌ها هزار شبه‌نظامی ظاهر شدند. آنها نقش رهبری را در نبرد علیه دولت اسلامی، به عنوان بخشی از حشد شعبی یا نیروهای بسیج مردمی ایفا کردند.

سوریه

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در طول جنگ داخلی به سوریه اعزام شد تا به متحد خود، بشار اسد، در مبارزه با شورشیان کمک کند. تهران همیشه گفته است که نیروهای ایرانی به دعوت سوریه برای مشاوره در این کشور حضور دارند.

نیروهای تحت حمایت حکومت ایران در طول جنگ در بسیاری از مناطق تحت کنترل دولت سوریه مستقر شده‌اند، از جمله در مرز عراق و نزدیک بلندی‌های جولان که تحت اشغال اسرائیل است.

دیگر گروه‌های شیعه که از سوی تهران حمایت می‌شوند – از جمله گروه‌هایی از افغانستان و عراق – نقش حیاتی در جنگ داخلی سوریه ایفا کرده‌اند.

یمن

رهبر حوثی‌های یمن روز دهم اکتبر (۱۸ مهر) گفت که اگر نیروهای آمریکایی به طور مستقیم در درگیری غزه مداخله کنند، این گروه با شلیک پهپاد و موشک پاسخ خواهد داد.

حوثی‌ها از سال ۲۰۱۵ (۱۳۹۴) با ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی در یمن به عنوان بخشی از «محور مقاومت» منطقه‌ای خود می‌جنگند.

عربستان سعودی و متحدانش، جمهوری اسلامی ایران را به تسلیح و آموزش حوثی‌ها متهم می‌کنند. تهران ارسال سلاح به یمن را تکذیب کرده است.

حوثی‌ها با استفاده از تسلیحات سنگین از جمله موشک‌های بالستیک، به تاسیسات انرژی عربستان سعودی حمله کرده‌اند. آنها ارتباط با حکومت ایران را انکار می‌کنند و می‌گویند که سلاح‌هایشان را خودشان می‌سازند.

ائتلاف به رهبری عربستان سعودی در یمن همچنین آنها را به حمله به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ با استفاده از قایق‌های مملو از مواد منفجره متهم می‌کند.

حوثی‌ها در سپتامبر ۲۰۱۹ (شهریور ۱۳۹۸) مسئولیت حمله‌ای را برعهده گرفتند که به طور موقت بیش از نیمی از تولید نفت عربستان را کاهش داد.

آمریکا انگشت اتهام را به سوی جمهوری اسلامی نشانه گرفت، اما تهران آن این اتهام رد کرد.

آب‌های خلیج فارس

اصطکاک بین حکومت ایران و غرب در آب‌های خلیج فارس – که بیشتر نفت جهان از آن مسیر حمل می‌شود، مدت‌هاست که وجود دارد. از سال ۲۰۱۹ (۱۳۹۸)، در زمان تنش بین آمریکا و جمهوری اسلامی ایران، یک رشته حملات به کشتی‌های باری در آنجا صورت گرفته است.

ناوگان پنجم آمریکا مستقر در بحرین وظیفه حفاظت از کشتی‌های تجاری در این منطقه را بر عهده دارد. بخشـی از نیروی دریایی جمهوری اسلامی در آب‌های خلیج فارس قایق‌های تندروی است که توسط سپاه پاسداران اداره می‌شود.

در ماه ژوئیه (تیر ماه)، نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که برای جلوگیری از توقیف دو نفتکش تجاری توسط جمهوری اسلامی ایران در خلیج عمان مداخله کرده است.

* این گزارش براساس متن منتشر شده در خبرگزاری رویترز تهیه شده است.

XS
SM
MD
LG