لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۴۹

بحران جدی معیشت در ایران؛ دولت «اراده‌ای برای ترمیم دستمزد» ندارد


اعتصاب کارگران برق نورآباد. آرشیو
اعتصاب کارگران برق نورآباد. آرشیو

خبرگزاری ایلنا روز شنبه ۱۲ خرداد، در گزارشی با تاکید بر این موضوع که «اراده‌ای» از سوی دولت «برای ترمیم دستمزد» کارگران نیست نوشت که بحران معیشت، جدی‌تر از همیشه است.

بر اساس مصوبه شورای عالی کار، حداقل دستمزد کارگران مشمول قانون کار متاهل و دارای فرزند، با حدود ۲ میلیون تومان افزایش، امسال در حدود ۱۱ میلیون تومان است. این دستمزد اما به کارگرانی که مشمول قانون کار نیستند، پرداخت نمی شود. همچنین بر اساس برخی اخبار منتشر شده در رسانه ها و کانال های تلگرامی کارگران برخی کارگاه ها و شرکت ها همچنان دستمزد سال گذشته را دریافت می کنند.

ایلنا در همین مورد به نقل از «علی» که در یک شرکت تولیدی پوشاک در مرکز تهران کار می‌کند، نوشت که او در ازای ۱۰ ساعت کار روزانه ۸ میلیون تومان دستمزد دریافت می کند و مزایای مزدی به او پرداخت نمی شود.

این در شرایطی است به گفته تشکل های کارگری به رسمیت شناخته شده از سوی حکومت، هزینه زندگی ماهانه یک خانور حدود ۲۵ میلیون تومان است. در این ارتباط، تشکل های مستقل کارری تاکید می کنند که هزینه زندگی بیش از ۳۰ میلیون تومان در ماه است.

به نوشته ایلنا، «وقتی خرید خانه و خودرو تبدیل به رویا شده و آموزش باکیفیت و درمان مناسب از زنبیل هزینه‌های کارگران کنار رفته، وقتی اکثریت کارگران شاغل و بازنشسته نمی‌توانند از پس خرج درمان بربیایند، داده‌های رسمی نشان می‌دهد که بحران عمیق معیشت، چندین گام جلوتر آمده و خود را در نرخ مصرفِ کالاهای ضروری خوراکی نشان می‌دهد.»

این خبرگزاری به نقل از «باقر»، کارگر خدماتی حداقل‌بگیر، نوشت: «من برای یک خانواده ۵ نفره، هر ماه در بهترین حالت یک کیلو گوشت گوساله می‌خرم؛ خرید گوشت گوسفند اصلاً نداریم.»

ایلنا افزود: «سرانه مصرف ماهانه هر عضو این خانواده فقط ۲۰۰ گرم است؛ یعنی کمتر از ۲.۵ کیلوگرم.»

باقر» کارگر خدماتی حداقل‌بگیر: «برای یک خانواده ۵ نفره، هر ماه در بهترین حالت یک کیلو گوشت گوساله می‌خرم؛ خرید گوشت گوسفند اصلاً نداریم.» ایلنا افزود: سرانه مصرف ماهانه هر عضو این خانواده فقط ۲۰۰ گرم است.

بر اساس این گزارش، کاهش محسوس سرانه مصرف به گوشت قرمز محدود نشده است و در حوزه لبنیات هم همین اتفاق افتاده و «سرانه مصرف لبنیات از ۱۳۰ کیلوگرم در سال ۱۳۸۹ به ۵۵ کیلوگرم در زمان حاضر افت کرده است»

به نوشته ان خبرگزاری، کاهش سرانه مصرف، جانشین‌سازیِ کالاهای لازم و باکیفیت مثل گوشت سفید و قرمز با کالاهای دیگر مثل سیب‌زمینی و در بهترین حالت سویا و ارزان‌خری به دلیل ناتوانی مالی، سلامت خانواده‌های کارگری و جامعه را تهدید می‌کند اما در مجموع، عواقب این شرایط، حادتر از این حرف‌ها است.

فرامرز توفیقی، فعال کارگری، در گفتگو با ایلنا کاهش سرانه مصرف کالاهای خوراکی را یک مسیر چندین ساله توصیف کرد و افزود: افزایش بیماری‌های متابولیکی که شاهد آن هستیم، ناشی از ارزان‌خری سبد غذایی یا کاهش مصرف عناصر تاثیرگذار در سلامت انسان است.

وی با تاکید بر اینکه اگر به بحران معیشت توجه نشود، در ماه‌های پیش رو وضعیت بدتر خواهد شد اضافه کرد: «این شرایط هزینه‌های درمان را بالا می‌برد، استحکام و دوام خانواده‌ها را از بین می‌برد و کارایی نیروی کار را کاهش می‌دهد. کمبود مواد غذایی، دقت و هوشیاری فرد را کم می‌کند و در نتیجه موجب افزایش حوادث ناشی از کار می‌شود، از سوی دیگر باعث پرخاشگری و بروز نزاع در سطح خانواده، جامعه و در محیط کار می‌شود.»

گزارش ایلنا و گزارش های دیگر در مورد مشکلات شدید معیشتی خانواده های کارگران و مزدبگیران در شرایطی منتشر شده اند و می شوند که صولت مرتضوی، ویر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، روز هشتم خرداد درباره حداقل دستمزد کارگران گفت: «آنچه که مصحلت کشور، کارگر و کارفرما است افزایش داده شده است.»

سطح پاییت دستمزدها همزمان با پرداخت نشدن به موقع آن در مناطق مختلف ایران موجب گسترش اعتصاب ها و تجمع های کارگران در سالیان اخیر شده است.

XS
SM
MD
LG