لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۷

دانشجویان ستاره‌دار؛ تداوم انقلاب فرهنگی


ایران دانشگاه کنکور
ایران دانشگاه کنکور

ضیا نبوی، فعال دانشجویی با انتشار متنی در اینستاگرامش اعلام کرده که برای بار سوم از ادامه تحصیل محروم شده‌ است. او نوشته با وجود قبولی در آزمون دکترای جامعه شناسی با رتبه ۱۲ ، به او اعلام شده که «صلاحیت عمومی» برای ادامه تحصیل در دانشگاه را ندارد. به گفته نبوی او برای بار سوم ستاره دار شده‌ است.


گروهی از فعالان دانشجویی جلوگیری از تحصیل دانشجویانی همچون ضیا نبوی و پیشتر سلب حق تحصیل بهاییان را آغاز ستاره‌دار کردن دوباره دانشجویان در دولت ابراهیم رئیسی می‌دانند.

انقلاب فرهنگی اقدامی بود که به فرمان روح‌الله خمینی در سال‌های ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۲ خورشیدی با هدف پاک‌سازی استادان و دانشجویان انجام شد. مقامات جمهوری اسلامی هدف از انقلاب فرهنگی را اسلامی‌سازی دانشگاه‌ها و از بین بردن فاصله بین دو نظام آموزش عالی مجزای حوزوی و دانشگاهی اعلام می‌کردند اما در عمل هدف اصلی آن حذف مخالفان و روشنفکران و هواداران جریان‌های سیاسی بود که یا جریان غالب زاویه داشتند.

سال ۶۷ شورای عالی انقلاب فرهنگی قانونی را تصویب کرد که براساس آن برخی از ایرانیان باید از تحصیل محروم می‌شدند. بر اساس این مصوبه «‌دانشجویانی که معتاد به مواد مخدر هستند یا اشتهار به فحشا داشتند یا عضو گروه‌های معاند نظام جمهوری اسلامی بودند، از تحصیل در مقاطع بالاتر محروم می‌شدند.» در مواردی اما تأکید شده بود که «دانشجویان با اخذ تعهد می‌توانند در مدارج بالاتر دانشگاهی پذیرفته شده و ادامه تحصیل دهند.»

با استناد به این مصوبه گروه زیادی از جوانان ایرانی در همه دولت‌های مستقر ، از حق تحصیل محروم شدند، گروهی با تعهد دوباره به دانشگاه راه پیدا کردند و گروهی دیگر از ادامه تحصیل منصرف شدند.

اما عنوان «دانشجوی ستاره‌دار» را، اولین بار یکی از معاونان محمدمهدی زاهدی وزیر علوم دولت احمدی‌نژاد به کار برد. در آن زمان در ستون توضیحات کارنامه‌های مقطع کارشناسی ارشد برای دانشجویانی که مقرر بود با تعهد ثبت‌نام شوند ، «یک ستاره» و برای دانشجویانی که باید با تعهد به وزارت علوم ثبت نام می‌شدند «دو ستاره» درج می‌شد. برخی دانشجویان هم که حق تحصیل از آنان سلب شده بود را بدون توضیح رها می‌کردند. این گروه از دانشجویان که در عمل اجازه ورود به دانشگاه نداشتند، را دانشجویان «سه‌ستاره» نامیدند.

XS
SM
MD
LG