لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۵۹

احتمال دیدار ایران و نمایندگان آژانس در ماه اوت


خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات ها گزارش داده است احتمال دارد نمایندگان ایران و «آژانس بین المللی انرژی اتمی» برای برگزاری دور جدیدی از مذاکرات اتمی دیدار کنند. این دیدار اولین دور گفتگو پس از انتخابات ریاست جمهوری ماه گذشته و انتخاب یک رئیس جمهوری نسبتاً میانه رو در ایران خواهد بود.

کشورهای غربی هر گونه تغییر در رویکرد ایران و علائم حاکی از آمادگی ایران برای اتخاذ موضع آشتی جویانه در قبال پرونده اتمی این کشور را پس از انتخاب حسن روحانی با دقت و از نزدیک زیر نظر دارند.

یک دیپلمات در وین و مقر «آژانس بین المللی انرژی اتمی» به رویترز گفته است هدف این است که مقامات آژانس و نمایندگان ایران در اواسط ماه اوت ملاقات کنند، اما هنوز هیچ تصمیمی اتخاذ نشده است.

یک دیپلمات غربی دیگر به این خبرگزاری گفته است «من تصور می کنم اگر در ماه اوت دیداری برگزار نشود، باید آن را به منزله یک نشانه منفی و بد ارزیابی کرد».

اگر چنین ملاقاتی انجام شود، دقیقاً پیش از برگزاری انتشار گزارش «آژانس بین المللی انرژی اتمی» در مورد برنامه اتمی ایران در اواسط ماه اوت و پیشاپیش اجلاس یک هفته ای هیات حکام این آژانس وابسته به سازمان ملل متحد در ماه سپتامبر خواهد بود.

مقامات کشورهای غربی ایران را به کارشکنی و مانع تراشی در برابر تحقیقات «آژانس» در مورد تصمیم احتمالی این کشور برای ساخت بمب اتمی متهم می کنند و می گویند تهران در گذشته اندک زمانی پیش از برگزاری اجلاس هیات حکام آژانس برای خاموش کردن صداهای انتقادی نسبت به دیدار با مقامات آژانس علاقه نشان داده بود.

با وجودی که مذاکرات نمایندگان ایران و آژانس از گفتگوهای بین مقامات تهران و ۶ قدرت جهانی مجزا هستند اما هر دو در تلاش برای یافتن راهکار سیاسی برای برنامه اتمی ایران و ممانعت از خطر یک جنگ جدید تمام عیار در خاورمیانه برگزار می شوند.

آژانس بین المللی انرژی اتمی با ارسال یک یادداشت الکترونیکی در پاسخ به پرسش رویترز گفته است هنوز در مورد برگزاری گفتگوهای آتی با ایران خبری نیست.
نمایندگان ایران و مقامات آژانس ماه مه گذشته در وین دیدار کردند اما این مذاکرات دستاوردی نداشت.

یوکیا آمانو، رئیس «آژانس بین المللی انرژی اتمی» ماه گذشته گفته بود که برای رفع نگرانی های آژانس سازمان ملل متحد در مورد احتمال وجود ابعاد نظامی برنامه اتمی ایران نسبت به گفتگو با مقامات تهران متعهد است.

از اوایل سال ٢٠١٢ تاکنون، ده دور گفتگو بین طرفین مذاکرات اتمی ایران برگزار شده است اما نتیجه در بر نداشته است.

بازرسان آژانس خواستار دسترسی به تاسیسات اتمی، مقامات مسئول و اسناد مربوط به فعالیت های اتمی ایران شده بودند اما تهران ضمن مخالفت با ایران کلیه اتهامات در باره فعالیت های مربوط به آزمایش های اتمی را رد کرده است.

انتخاب حسن روحانی به مقام ریاست جمهوری ایران امیدهای بین المللی برای یافتن راهکاری برای برنامه اتمی بحث برانگیز این کشور را افزایش داد اما مقامات غربی تاکید کرده اند که تصمیم نهایی برای سیاست اتمی کشور با آیت الله علی خامنه ای، رهبر ایران خواهد بود.
XS
SM
MD
LG