لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۴۸

متحدان آمریکا در برابر حمله سایبری ایران مجهز می شوند


بنا به گفته مقامات بلندپایه آمریکا، دولت اوباما به متحدان خود در خاورمیانه کمک می کند تا در برابر حمله های سایبری فزاینده ایران سیستم دفاعی شکل بدهند. ایالات متحده همچنین به متحدان خود در کشورهای آسیایی کمک می کند تا در برابر حمله های شبکه کامپیوتری و سایبری کره شمالی مجهز باشند.

مقامات آمریکایی اسامی کشورهای منطقه خاورمیانه که برای مقابله با جنگ افزارهای سایبری ایران کمک دریافت خواهند کرد، ذکر نکرده اند، اما برخی از مقامات دولتی اذعان می کنند کشورهایی این کمک ها را دریافت خواهند کرد که در زمینه پیگیری محموله های تسلیحاتی ایران، شناسایی آن ها در بندرها و ارائه اطلاعات مهم و حساس در مورد اقدامات ایران به ایالات متحده بیشترین فعالیت را انجام می دهند. عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین از جمله فعال ترین کشورهای منطقه خاورمیانه در این زمینه هستند.

ژاپن و کره جنوبی نیز از جمله کشورهایی آسیایی هستند که نسبت به تحرکات کره شمالی و حمله های سایبری این کشور بیشترین نگرانی را دارند.

تلاش های جدی وزارت دفاع آمریکا در منطقه خلیج فارس و آسیا جدیدترین نمونه از اقدامات دولت اوباما برای تشدید تدابیر خود برای محافظت از امنیت ملی در برهه جدیدی است که دام کارزارهای دیجیتالی گسترده تر شده اند و مقامات قصد دارند تا برای شبکه های کامپیوتری یک سیستم دفاعی ایجاد کنند و در صورت لزوم در برابر حمله های سایبری ایران و کره شمالی اقدامات تلافی جویانه ای اتخاذ کنند.

اطلاعات جدید در مورد کمک ایالات متحده به کشورهای خاورمیانه برای مقابله با حمله های سایبری و دستور پرزیدنت اوباما از جمله اسنادی بوده اند که روز جمعه از طریق گزارش های روزنامه گاردین و واشنگتن پست به بیرون درز کردند. این اسناد مهر تاییدی بر تلاش دولت اوباما برای تجهیز کشور و متحدان آمریکا برای مقابله با حمله های سایبری است. این اسناد ثابت می کنند که دولت اوباما برای شناسایی تهدیدهای تروریستی یک شبکه اینترنتی عظیم ایجاد کرده است.

در دستور ریاست جمهوری که در این اسناد منتشر شده اند، ایالات متحده حق اتخاذ «اقدام پیشگیرانه» در قبال «تهدیدهای قریب الوقوع» را برای خود محفوظ می دارد، این تهدیدها به حمله های سایبری فلج کننده به ساختارهای زیربنایی اشاره می کنند که ایران علیه اهداف آمریکایی و متحدان آن اجرا کرده است.

در شرایطی که اخبار مربوط به کمک ایالات متحده به متحدانش در منطقه خاورمیانه و آسیا به صورت علنی اعلام و منتشر نشده بودند، این اقدامات به موازات تلاش های دولت اوباما در دو بخش از جهان انجام می شوند که در شرایط بسیار حساس و کلیدی قرار دارند. آمریکا طی سال های گذشته به متحدان خود در خاورمیانه کمک کرده است تا سیستم های پیشرفته دفاع موشکی و سیستم راداری هشدار در کشورهای منطقه نصب کنند تا بتوانند با توانایی موشکی ایران مقابله کنند. ایالات متحده برای مقابله با تهدیدهای موشکی و سلاح های اتمی کره شمالی اقدام مشابهی در آسیا انجام داده است.

اما مقابله با حمله های سایبری معضل بسیار پیچیده تری است و مقامات آمریکایی اذعان کرده اند که ارائه نرم افزار و سخت افزارهای کامپیوتری پیشرفته و آموزش متحدان کشور در این دو منطقه یک آزمایش تجربی است.

دو حمله سایبری بسیار جدی سبب شد تا مقامات ایالات متحده در مورد مقابله با چنین تهدیدهایی اقدام فوری به عمل بیاورند. حمله سایبری به شبکه های «Saudi Aramco»، بزرگترین شرکت دولتی تولید کننده نفت عربستان سعودی یک مورد است که مقامات ایالات متحده ادعا کرده اند که ایران مسئول این حمله بوده است. این حمله سایبری ۳۰ هزار کامپیوتر این شرکت را از کار انداخت اما موفق نشد در روند تولید به طور کامل اخلال ایجاد کند. حمله سایبری به شرکت های رسانه ای و نظام بانکی کره جنوبی در بهار سال جاری نیز دومین مورد از این اقدامات خرابکارانه بود که بعدها اعلام شد کره شمالی مسئول آن بوده است. چندین بانک کره جنوبی بر اثر این حمله سایبری به مدت چند روز به حالت فلج درآمدند.

یک مقام بلندپایه دولت آمریکا به شرط افشا نشدن نامش و ذکر جزئیات تلاش های کشور برای مقابله با تهدید ایران گفته است «حمله (سایبری) ایران به شرکت عربستان سعودی به منزله بیدارباشی در منطقه بود. این حمله سبب شد که همه متوجه شوند که اگر ایران برای حمله موشکی در منطقه تردید نشان می دهد اما از فضای سایبری به منزله راهکار بالقوه ای برای اقدامات انتقام جویانه علیه تحریم هایی که علیه تهران اعلام شده اند، سوء استفاده می کند».

هراس و نگرانی ناشی از این حمله های سایبری سبب شد تا دولت اوباما در برابر تهدید ایران در منطقه ائتلاف تشکیل دهد. پنتاگون برای ارائه و فروش نرم افزار و سخت افزارهای پیشرفته ویژه دفاع از شبکه های کامپیوتری در منطقه خلیج فارس پیشنهادهایی را مطرح کرده است، همانگونه که برای تجهیز متحدان عرب خود در منطقه موشک و هواپیماهای آمریکایی به آن ها فروخت. پنتاگون همچنین برای آموزش امنیت کامپیوتری به نیروهای نظامی و انتظامی کشورهای منطقه و همکاری با شرکت های خصوصی برنامه های آموزشی طراحی کرده است.

در شرایطی که پنتاگون برای تمرین راهکارهایی برای بازنگهداشتن تنگه هرمز مانور نظامی در منطقه خلیج فارس اجرا می کند، مقامات وزارت دفاع آمریکا گفته اند حمله های سایبری شبیه سازی شده مشابه حمله سایبری ایران به شرکت نفتی عربستان سعودی نیز بخشی از تمرین های نظامی خواهند بود.

یکی از فرماندهان بلندپایه پیشین ارتش آمریکا اخیراً گفته است «همه از سرعت پیشرفت توانمندی های ایران به شگفت آمده اند».

برخی از مقامات احتمال همکاری ایران و کره شمالی برای توسعه جنگ افزارهای سایبری را مطرح کرده اند. اما هنوز شواهدی در این زمینه ارائه نشده اند.

یک مقام بلندپایه ارتش اسراییل گفته است اسراییل شواهدی در اختیار دارد که ایران و کره شمالی همکاری در زمینه توسعه سلاح های سایبری را آغاز کرده بودند. این مقام نیز شاهدی بر این مدعا ارائه نکرده است.

با وجود نگرانی واشنگتن از همکاری بین ایران و کره شمالی در زمینه تولید ابزارهای کامپیوتری، اما هنوز این مسئله به اثبات نرسیده است.

یک مقام بلندپایه وزارت دفاع آمریکا گفته است برنامه توسعه مهارت های کامپیوتری در کشورهای متحد آمریکا فقط بر دفاع در برابر حمله به شبکه های کامپیوتری ساختارهای زیربنایی نظامی و کلیدی متمرکز خواهند بود. او تاکید است ایالات متحده جنگ افزارهای سلاح های اتمی تهاجمی خود همچون سلاح های اتمی را به این کشورها نخواهد فروخت و این اقدام فقط با حکم ریاست جمهوری انجام خواهد شد.

بنا به گفته مقامات، این سلاح ها فقط در یک مورد خاص و مهم مورد استفاده قرار خواهند گرفت و آن حمله آمریکا و اسراییل به سیستم غنی سازی اورانیوم نیروگاه های اتمی ایران و بخشی از برنامه سری به نام «بازی های المپیک» است، که به تاخیر افتاد و در نهایت موفق نشد تا توانایی اتمی ایران را مختل کند.

پنتاگون تمرکز جدید بر ارتقای مهارت های مقابله با جنگ افزارهای کامپیوتری و افزودن آن به تلاش های جهانی را «ظرفیت سازی با متحدان» خوانده و بیشتر بر آموزش سنتی نیروهای متعارف متمرکز است. این تلاش ها از نگرانی بسیار جدی واشنگتن در مورد خطر فزاینده حمله های سایبری ایران و کره شمالی به شبکه های کامیپوتری حکایت می کنند.

مقامات آمریکایی ادعا کرده اند ایران برنامه نویسان خارجی مرتبط با فعالیت های مجرمانه اینترنتی را برای اجرای حمله های سایبری خود به استخدام درآورده است و برخی از آن ها اهل روسیه هستند.

برخی نیز گمانه زنی هایی در مورد خرید بدافزارهای قوی بسیار گرانقیمت از بازار سیاه توسط ایران را مطرح می کنند که توانایی ایران برای پیشرفت در زمینه اقدامات خرابکارانه کامپیوتری و سایبری را با سرعت بسیار دوچندان می کنند.

مقامات معتقدند این تمرین ها سبب می شود نیروهای نظامی آمریکا و متحدان این کشور در شرایط اضطراری از خطرات احتمالی پیش روی شبکه های کامپیوتریشان ایده ای داشته باشند.

تلاش های اخیر در برهه ای شدت گرفته اند که مقامات امنیتی اطلاعاتی آمریکا و اسراییل نسبت به پیشرفت های سریع ایران در کارزار سایبری و کامپیوتری، به ویژه در زمیه توانایی ایران برای ایجاد اخلال در ساختارهای زیربنایی موجود ابراز نگرانی کرده اند.

قدرت کامپیوترهای ایران و کره شمالی در مقایسه با سیستم شبکه های کامپیوتری روسیه، آمریکا، اسرائیل، بریتانیا و چین از توان بسیار کمتری برخوردار هستند.

منبع: روزنامه نیویورک تایمز
XS
SM
MD
LG