لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۱۵

دور تازه گفتگوهای اتمی ایران ١٥ مه در استانبول


کاترین آشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای برگزاری دور تازه ای از گفتگوها در مورد برنامه بحث برانگیز اتمی تهران با سعید جلیلی، مذاکره کننده ارشد اتمی ایران روز ١٥ مه در استانبول دیدار خواهد کرد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دفتر خانم آشتون گزارش داده است «این دور از مذاکرات پیگیری آخرین دور گفتگوهای روز ٥ و ٦ آوریل در آلماتی خواهد بود که برای دستیابی به توافق ناکام ماند».

رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به نمایندگی از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد بریتانیا، چین، فرانسه، روسیه و ایالات متحده به اضافه آلمان (موسوم به ٥ + ١ ) مذاکرات را به هدف دستیابی به توافقی بر سر برنامه اتمی ایران برگزار خواهد کرد.

خانم آشتون دو روز پس از مذاکرات در آلماتی گفت مواضع (طرفین) هنوز «از هم دور خیلی هستند».

قدرت های جهانی پیشنهاد کرده بودند تا به ازای کاهش تحریم هایی که طی دو سال گذشته لطمه های سنگینی به اقتصاد ایران وارد کرده است، تهران نیز شرط اعمال برخی محدودیت ها بر برنامه اتمی کشور را بپذیرد.

خانم آشتون پس از دیدار آلماتی گفت قدرت های جهانی هنوز منتظر «پاسخ واقعی» ایران به این پیشنهاد است.

ایران بر به رسمیت شناختن «حق» بین المللی خود برای غنی سازی اورانیوم پافشاری می کند، اما غنی سازی اورانیوم یکی از اجزای کلیدی چرخه سوخت اتمی است که می تواند از آن برای ساخت بمب اتمی نیز استفاده کرد.

قدرت های جهانی نیز تاکید کرده اند پیش از به رسمیت شناختن حق ایران برای فعالیت هایی اتمی که خطر کمتری دارند، تهران باید غنی سازی (اورانیوم) در سطوح بالا را متوقف کند و فعالیت های تاسیسات اتمی فُردو و عملیات غنی سازی آن را به حالت تعلیق دربیاورد.

بنا به گزارش آسوشیتدپرس، پیشنهادهایی که به ایران ارائه شده اند شامل حق خرید و فروش برخی از فلزات ارزشمند و انجام معاملات مالی در مقیاس کوچک بین المللی است که هم اکنون به دلیل تحریم ها به شدت محدود شده اند. اما تهران ادعا می کند امتیازاتی که ارائه می شوند به ازای درخواست های مورد نظر قدرت های غربی بسیار ناچیز و کم اهمیت هستند.

گروه ٥ + ١ به طور خاص نگران فعالیت های غنی سازی ایران در سطوح بیست درصدی است و از جمهوری اسلامی خواسته تا بخشی از این اورانیوم غنی شده بیست درصدی را که به پودر سوخت رآکتور بدل نشده است را به خارج از کشور منتقل کند.

ایران ایده ساخت بمب اتمی را رد می کند و تاکید ورزیده است که برنامه اتمی کشور فقط برای مقاصد صلح آمیز است و نیازهای انرژی را مرتفع خواهد کرد.
XS
SM
MD
LG