لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۳۴

مذاکرات آلماتی: نرمش غرب، تداوم تاکتیک های ایران


مذاکرات هسته ای ایران با غرب در آلماتی، ۲۶ فوریه ۲۰۱۳
مذاکرات هسته ای ایران با غرب در آلماتی، ۲۶ فوریه ۲۰۱۳

برگردان مقاله روزنامه واشنگتن پست در خصوص موضع ایران در تازه ترین دور مذاکرات با نمایندگان کشورهای عضو گروه ۵+۱ در آلماتی قزاقستان.

واشنگتن پست می نویسد جالب ترین نتیجه تازه ترین دور گفت و گوهای ایران با نمایندگان کشورهای عضو گروه ۵ +۱ در آلماتی قزاقستان با محور فعالیت های هسته ای آن کشور، ادعای سعید جلیلی، مذاکره کننده ارشد هیأت ایرانی بود.

روزنامه واشنگتن پست در مقاله ای این گفته آقای جلیلی را نقل کرده است:«پیشنهاد تازه گفت و گو از سوی آمریکا و کشورهای عضو گروه ۵+۱ نقطه عطفی در روند مذاکرات دیپلماتیکی است که نزدیک به یک دهه است بی ثمر مانده اند.»

نویسنده روزنامه واشنگتن پست در ادامه می نویسد این سخنان جلیلی و موافقت ایران با برگزاری دو نشست دیگر طی ۵ هفته آینده، این پرسش را مطرح کرده که آیا ایران آماده است تا با غرب توافق کند و فعالیت های بحث انگیز هسته ای خود را در ازای کاهش از شدت تحریم هایی خاتمه دهد که اقتصاد آن کشور را فلج کرده اند؟

سعید جلیلی در پی گفت و گوهای اخیر به رسانه ها گفت که این غربی ها بوده اند که کوشیده اند به دیدگاه هیأت ایرانی نزدیک تر شوند. وی افزود که البته هنوز راه درازی تا رسیدن به نقطه ای مطلوب در مذاکرات باقی است.

مقام های آمریکایی منکر صحت گفته های جلیلی شدند و گفتند که غرب در برابر ایران نرم تر نشده است. ناظران اما می گویند چنین نیست و به نظر می رسد که غرب این بار نرمش بیشتری در مقابل ایران به خرج داده است.

پیشنهاد قبلی پنج عضو شورای امنیت سازمان ملل و آلمان به ایران که ماه مه سال گذشته میلادی طی مذاکرات بغداد مطرح شد، شامل دعوت از ایران بود برای تعطیل کردن نیروگاه هسته ای زیرزمینی فردو. در نشست اخیر در آلماتی اما نمایندگان قدرت های بزرگ جهان از ایران خواسته اند به تعلیق بخشی از فعالیت های غنی سازی در فردو دست بزند و حق نگهداری بخشی از اورانیوم با غنای ۲۰ درصد را برای ایران محفوظ دانسته اند.

پیشنهاد تازه گروه ۵ +۱ ممکن است واکنشی به تغییر جهت فعالیت های هسته ای ایران طی ماه های اخیر باشد: ایران بخشی از ذخیره اورانیوم نیمه غنی شده خود را به سوخت یک راکتور تحقیقاتی تبدیل کرده است.

با این وصف، قدرت های غربی گفته اند به رغم تداوم تحریم ها علیه صنعت نفت و ساختار بانکی ایران، درصورت همکاری آن کشور با جامعه جهانی، از شدت تحریم های دیگر علیه ایران خواهند کاست.

در این حال، طی ماه های اخیر، ایران از خط قرمز اسراییل عبور نکرده و میزان ذخیره اورانیوم خود را کمتر از اندازه ای نگاه داشته که برای تولید بمب اتم لازم است. از سوی دیگر، ایران به نصب دستگاه های سانتریفوژ تازه ای اقدام کرده است.

روزنامه واشنگتن پست می نویسد تصمیم های جمهوری اسلامی، حاکی از ادامه توسل به تاکتیک هایی است که تاریخ نشان می دهد آن رژیم در گذشته نیز به کار گرفته و با اعمال آنها می کوشد آمریکا و متحدانش را در تنگنا بگذارد.
XS
SM
MD
LG