لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۳۳

نقض تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران: اعلام جرم علیه چند ایرانی و محکومیت تبعه ترکیه


 جنگنده اف-۵ نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
 جنگنده اف-۵ نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران

یک دادگاه فدرال در شهر واشنگتن روز سه‌شنبه، یکم فروردین، دو کیفرخواست علیه چندین متهم به نقض قوانین آمریکا از جمله کنترل صادرات تسلیحات صادر کرد. آنها متهم هستند که بطور جداگانه برای تهیه و صادرات تجهیزات آمریکایی به ایران، بین سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۳ نقش داشتند.

در یک کیفرخواست، وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرد که بین سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۳، دو متهم به نام‌های امان‌الله پایدار از ایران و مورات بوکی از ترکیه برای تهیه و صدور تجهیزات آمریکایی به ایران از طریق شرکت‌های مهندسی صنایع فرازان در ایران و اوزون سپور در ترکیه توطئه کردند.

بیانیه وزارت دادگستری آمریکا می‌گوید آنها به طور خاص، دستگاهی را از ایالات متحده و از طریق ترکیه منتقل کردند که می‌تواند کارایی و قدرت پیل‌های سوختی را آزمایش کند و همچنین تلاش کردند یک سامانه تشخیص زیستی را به دست آورند که در زمینه پژوهش‌ و استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی کاربرد دارد.

امان‌الله پایدار فراری است و هنوز بازداشت نشده است. اما مورات بوکی، تبعه ترکیه، در ژوئيه ۲۰۲۲ از اسپانیا به آمریکا تحویل داده شد و در دسامبر ۲۰۲۲ گناهکار بودن خود را پذیرفت.

بیانیه وزارت دادگستری آمریکا می‌گوید او روز دوشنبه در دادگاه فدرال واشنگتن دی‌سی محکوم و به تحمل ۲۸ ماه زندان با در نظر گرفتن مدت گذرانده شده مجازات شد.

بر اساس بیانیه وزارت دادگستری آمریکا او پس از اتمام دوران محکومیت خود از آمریکا اخراج می‌شود.

بر اساس یک کیفرخواست دیگر، بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹، متهمان اصغر محمودی، از ایران؛ بهرام محمودی و محمود علیلو از ایران؛ و شاهین گلشنی، از امارات متحده عربی؛ برای دستیابی به تجهیزات ساخت آمریکا، از جمله یک دوربین پرسرعت که دارای کاربرد در زمینه آزمایش موشک‌های هسته‌ای و بالستیک است، یک مجموعه تجهیزات مربوط به فرود چرخ دماغه جت جنگنده اف-۵، و یک سیستم حسگر هواشناسی، از طریق شرکت‌های خود، شرکت آران مدرن کیش، در ایران؛ و فن‌آوری‌های مدرن، در امارات متحده عربی تهیه کردند و فراری و همچنان متواری هستند.

یک دادستان ایالات متحده در ناحیه واشنگتن دی‌سی گفت: «این متهمان به دنبال به دست آوردن کالاهای با ارزش آمریکایی بودند که می‌توانست به اهداف نظامی و سلاح‌های کشتار جمعی ایران کمک کند، و در برخی موارد موفق هم شدند.»

دستیار رئیس بخش ضد جاسوسی پلیس فدرال آمریکا، اف‌بی‌آی، نیز گفت با کمک «شرکای بین‌المللی» اف‌بی‌آی یک تلاش برای صادرات سامانه‌ها و محصولات پیشرفته و کنترل‌شده آمریکایی را خنثی کرد. او گفت «در حالی که کشورهای متخاصم تلاش می‌کنند از قوانین ما فرار کنند، و تحریم‌های ایالات متحده را دور بزنند، اف‌بی‌آی بیکار نخواهد نشست و ما برای توقف چنین فعالیت‌هایی تلاش خستگی‌ناپذیری خواهیم کرد.»

در رابطه با همین کیفرخواست‌ها، وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز روز سه شنبه اعلام کرد که چهار نهاد و سه فرد دست‌اندرکار در تهیه تجیهزات مورد نیاز برای تولید پهپادهای ایران و برنامه تسلیحاتی ایران را در ترکیه و ایران تحریم کرده است.

سه فرد تحریم‌شده وزارت خزانه داری آمریکا عبارتند از:

  • امان‌الله پایدار، مدیر تجاری و عامل فراهم سازی تجهیزات در مرکز فناوری دفاعی و پژوهش‌های علمی ایران.
  • مورات بوکی، مسئول شرکت «اوزون سپور». (ترکیه)
  • و اصغر محمودی، صاحب و مسئول اصلی شرکت فن‌آوری «سلین».
  • چهار نهاد تحریم شده عبارتند از:
  • مرکز فناوری دفاعی و پژوهش‌های علمی، وابسته به وزارت دفاع و بخش لجستیک نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران. این نهاد پیش از این مشمول تحریم‌های اتحادیه اروپا قرار گرفته است.
  • شرکت مهندسی صنعتی «فرازان» این شرکت تلاش کرد موتورهای توربین ساخت اروپا به ارزش ده‌ها هزار دلار را برای استفاده در پهپادها و موشک‌های زمین به هوای ایران فراهم کند.
  • شرکت «اوزون سپور» که تسهیل‌کننده روند تهیه انواع اقلام با کاربرد دفاعی برای مرکز فناوری دفاعی و پژوهش‌های علمی ایران بود.
  • شرکت «سلین». این نهاد تأمین‌کننده دوربین‌های تصویربرداری حرارتی، ساختارهای رایانه‌ای، و ابزار دیگر بود.
XS
SM
MD
LG