در حالی که مقام های ایالات متحده آمریکا و ایران اعلام کرده اند که قرار است پیش از آغاز دور بعدی گفتگوهای هسته ای بین تهران و قدرت های جهانی بطور مستقیم با یکدیگر گفتگو کنند، معاون وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه با اشاره به این که مذاکرات به مراحل جدی رسیده است گفت می خواهیم با آمریکا مشورت جداگانه داشته باشیم.
این نخستین باری نیست که تهران و واشنگتن با یکدیگر بطور مستقیم و دوجانبه گفتگو می کنند، اما در گذشته گفتگوهای این دو کشور که با یکدیگر روابط دیپلماتیک ندارند، یا بر سر موضوعاتی غیر از مسائل جاری بین دو کشور، همچون افغانستان و عراق، بوده یا اگر هم در باره موارد اختلاف بین دوطرف بوده، از پیش بطور رسمی و علنی اعلام نشده بود.
خبرگزاری ایرنا به نقل از عباس عراقچی، معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه ایران ، نوشت «مذاکره دوجانبه با آمریکا فقط در حاشیه گفتگوها با ۱+۵ بوده است، اما از آنجا که این بار مذاکرات به مراحل جدی رسیده است، می خواهیم مشورت جداگانه داشته باشیم.»
آخرین دور مذاکرات هسته ای ایران و شش قدرت جهانی شامل ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، با هدف تهیه پیش نویس یک توافق جامع و نهایی بر سر برنامه هسته ای ایران، پس از سه روز گفتگوهای فشرده در وین، روز ۲۶ اردیبهشت ماه بدون آن که به نتیجه ای برسد پایان یافت.
دور بعدی گفتگوهای هسته ای ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد بعلاوه آلمان، موسوم به گروه ۱+۵، قرار است در روزهای ۲۶ تا ۳۰ خرداد ماه در وین برگزار شود. این گفتگوها، پنجمین دور از مذاکرات ایران و غرب پس از انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس جمهوری ایران در خرداد ۱۳۹۲ خواهد بود.
مقام های ایران و ایالات متحده روز شنبه اعلام کردند که قصد دارند پیش از آغاز دور بعدی گفتگوهای هسته ای با یکدیگر دیدار و گفتگو کنند. ویلیام برنز، قائم مقام وزارت امور خارجه ایالات متحده و وندی شرمن، معاون امور سیاسی وزیر امور خارجه آمریکا، روزهای دوشنبه و سه شنبه (۱۹ و ۲۰ خرداد ماه) با مقام های ایرانی در ژنو ملاقات خواهند کرد.
به گزارش ایرنا، معاون وزیر خارجه ایران که در یک گفتگوی تلویزیونی صحبت می کرد، با اشاره به سابقه حضور آقای برنز در مذاکرات هسته ای و نقش موثر او در مذاکرات سال گذشته در ژنو که منجر به توافق موقت هسته ای بین ایران و غرب شد، گفت «امیدواریم حضور او در این مذاکرات نیز مثبت باشد.»
او در ادامه با بیان این که «بیشتر تحریم ها توسط آمریکا اعمال شده و سایر کشورهای عضو ۱+۵ در آن دخالتی نداشته اند»، گفت موضوع تحریم ها یکی از موارد مورد بحث با طرف آمریکایی خواهد بود. وی در عین حال تاکید کرد در گفتگوهای فردا و پس فردا «فقط به موضوعات هسته ای می پردازیم.»
عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران به موضوعات دیگری، غیر از مسئله هسته ای، که می تواند مطرح شود اشاره ای نکرد اما او روز ۳۱ اردیبهشت ماه و چند روز پس از پایان دور چهارم مذاکرات در جمع گروهی از اعضای سپاه پاسداران در تهران گفت برنامه موشکی ایران یکی از موضوع های مورد اختلاف با طرف غربی در مذاکرات وین بود.
ایالات متحده آمریکا و غرب نسبت به صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران تردید دارند و بر این باورند که تهران در پوشش یک برنامه هسته ای صلح آمیز برای تولید برق هسته ای و مصارف پزشکی، در مسیر دستیابی به توانایی ساخت سلاح هسته ای حرکت می کند؛ اتهامی که ایران آن را رد می کند.
آقای عراقچی در ادامه صحبت های روز یکشنبه خود گفت هلگا اشمید، معاون کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در مذاکرات ایران و آمریکا که از فردا آغاز می شود حضور خواهد داشت.
عراقچی و مجید تخت روانچی، معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه ایران، سرپرستی هیات ایران را در این گفتگوها بر عهده دارند.
و ی همچنین با تاکید بر این که مذاکره با شش کشور سخت و پیچیده است و چون ایده های مختلف وجود دارد باید مواضع این کشورها با یکدیگر هماهنگ باشد، گفت قرار است در حاشیه کنفرانس خلع سلاح در رم در روزهای چهارشنبه و پنج شنبه (۲۱ و ۲۲ خرداد) با سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز یک گفتگوی دوجانبه برگزار شود.