لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۰۹

درخواست کارشناسان سازمان ملل برای آزادی فوری شهروند بلژیکی زندانی در ایران


معترضان در یک تجمع در بروکسل خواستار آزادی امدادگر بلژیکی اولیویه وندکستله شدند که در ایران زندانی است - ۲۵ دسامبر ۲۰۲۲
معترضان در یک تجمع در بروکسل خواستار آزادی امدادگر بلژیکی اولیویه وندکستله شدند که در ایران زندانی است - ۲۵ دسامبر ۲۰۲۲

کارشناسان سازمان ملل متحد روز سه‌شنبه اقدام جمهوری اسلامی ایران در «بازداشت خودسرانه» اولیویه وندکستله، شهروند و امدادگر بلژیکی را محکوم کردند و خواستار آزادی فوری او شدند.

دادگاهی در تهران اخیرا او را در مجموع به ۴۰ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم کرد.

کارشناسان گفتند: «معتقدیم که آقای وندکستله به طور خودسرانه از آزادی محروم شده و دوره‌های بازداشت او به منزله این است که قربانی ناپدید شدن اجباری است.»

کارشناسان گفتند حق او برای محاکمه عادلانه و در برابر دادگاهی مستقل و بی‌طرف نقض شده و «این‌ها زیر پا گذاشتن آشکار تعهدات ایران تحت قوانین بین المللی است.»

به گزارش یک سایت سازمان ملل متحد، کارشناسان این نهاد می‌گویند این امدادگر ۴۱ ساله بلژیکی در هنگام بازداشت مورد بدرفتاری قرار گرفته و وضعیت سلامتی‌اش وخیم است.

آقای وندکستله در اسفند سال گذشته در ایران بازداشت و قبل از آنکه به بازداشتگاه نامعلومی منتقل شود در زندان اوین نگهداری می‌شد. او برای پایان یافتن قرارداد اجاره و جابجایی اثاثیه‌اش در تهران بود که بازداشت شد.

گزارش شده است که هفت مرد لباس شخصی، وندکستله را بازداشت کردند و حکم بازداشت او اتهاماتش را توضیح نمی‌داد. به گفته کارشناسان سازمان ملل متحد، آقای وندکستله تحت بازجویی‌های متعدد قرار گرفت، اما مقامات عاقبت پس از چندین ماه او را در ماه آبان امسال در مقابل قاضی قرار دارند.

کارشناسان سازمان ملل گفتند که دسترسی این شهروند بلژیکی به وکیل ممنوع شده است و اجازه ندارد به طور منظم با خانواده‌اش تماس بگیرد. دسترسی آقای وندکستله به خدمات کنسولی بلژیک محدود شده و با چشمان بسته از بازداشتگاه مخفی که در آن حبس شده است برای ملاقات با مقامات کنسولی به زندان اوین منتقل شد.

کارشناسان سازمان ملل می‌گویند آقای وندکستله نیاز ویژه به دارو و خدمات پزشکی دارد.

بر اساس گزارش های دریافتی کارشناسان سازمان ملل، آقای وندکستله ۱۵ کیلو وزن کم کرده است و از مشکلات جدی سلامتی رنج می برد. او نوامبر ۲۰۲۲، یعنی ۱۰ ماه پس از بازداشت و زندان، اعتصاب غذای دو هفته‌ای را آغاز کرد.

بسیاری معتقد هستند که بازداشت وندکستله با محکومیت اسدالله اسدی، یک دیپلمات جمهوری اسلامی، با اتهامات تروریسم در اروپا مرتبط است. ناظران امور ایران با اشاره به سابقه طولانی جمهوری اسلامی در بازداشت شهروندان خارجی و به ویژه دو تابعیتی می‌گویند مقامات ایران تلاش دارند از این طریق در روابط خود با دولت‌های خارجی امتیازگیری سیاسی کنند و در عمل این شهروندان را گروگان گرفته‌‌اند.

XS
SM
MD
LG